69-årig skibsbygger gav magten i milliardfirma til fond: Frygtede arvestrid
I 1979 overtog Knud Karstensen posten som topchef i Karstensens Skibsværft fra sin far, Niels Degn Karstensen. Foto: Claus Søndberg.

I sommeren 2018 flyttede Knud Karstensen, topchefen for Danmarks største skibsværft, Karstensens Skibsværft i Skagen, til den polske havneby Gdynia.

Selskabet havde udvidet med et værft i Polen, og i stedet for at sende en delegation derned for at sørge for, at produktionen af skibsskrog blev skubbet godt i gang, indrettede han og konen Marin Magnusdottir en lejlighed i byen, hvor de tilbragte en stor del af deres tid i to år.

Hver dag tog den 69-årige skibsbygger på værftet, hvor han oplærte en polsk medarbejder i at stå i spidsen for arbejdet. Iført en krøllet firmapolo, mørke, løsthængende jeans og sikkerhedssko. 

- De lokale arbejdere kunne slet ikke forstå det, fordi jeg ikke gik med slips. Og jeg måtte kun holde min bil lige foran hovedindgangen, fordi jeg var jo bossen, fortæller han.

Knud Karstensen tog til Polen, fordi han værner om skibsværftet, som hans bedstefar stiftede sammen med sin fætter i 1917 og som faderen Niels Karstensen førte videre. I 1979 fik Knud Karstensen tøjlern...

Prøv Vigeur i 2 måneder
for kun 1 kr.


Vigeur portrætterer aktivt det nordjyske arbejdsliv gennem menneskelige fortællinger. Fyldt med personlighed, drive og mod på livet.

Allerede abonnent?