Er du også bange for, hvad andre tænker om dig? Har du svært ved at rumme andres succes? Tillykke, så er du ligesom alle os andre
Grafik: Maja Henriksen.

Den sidder i de fleste af os, og har magten til at overtage vores liv og vores livssyn. Statusangsten.

En form for angst, der er så alvorlig, at den i lange perioder kan ødelægge livet for én; bekymringen for, at man ikke kan leve op til de succeskriterier, der hersker i samfundet og man dermed mister selvrespekten – og at andre mister selvrespekten for én.

Den følelse kender jeg fra mit eget liv. Jeg sammenligner hele tiden mig selv med andre, og kan ikke altid unde andre deres succes. Selvfølgelig opfører jeg mig pænt, men det gnaver i mig, fordi jeg er misundelig eller bange for, at det har konsekvenser for min egen succes.

Heldigvis er følelsen hverken altoverskyggende eller permanent, men den kommer af og til, og den viser sider af mig, som jeg ikke bryder mig om.

Bitre og smålige sider kigger frem af og til.

Skelnen mellem succes og fiasko hjælper os til at navigere i livet. Man skal bare være bevidst om, at man ikke skal overdrive betydningen af andres meninger – for der findes mere end én vej til at lykkes med livet, skriver han.
Alain De Botton, filosof og forfatter

Her kan du læse Karens artikel om, hvorfor du ubevidst udskyder nogle opgaver. 

Måske kender du følelsen? Så er denne uges anbefaling noget for dig. Bogen Statusangst, der er skrevet af den britiske filosof og forfatter Alain De Botton, fortæller uhøjtideligt og tankevækkende om frygten for, hvordan vi opretholder vores status – og hvordan vi kan mindske vores bekymringer.

Han skriver, at statusangst kan fremkaldes ved, at man oplever et økonomisk tilbageslag, at man bliver afskediget, at andre bliver forfremmet, at man pensioneres, at man snakker med succesfulde kolleger, at man læser om andre med succes eller sågar, at det går godt for ens venner.

Vi deler den med alle andre, og intet tyder på, at den forsvinder. Og det er fint, skriver Alain De Botton. For skelnen mellem succes og fiasko hjælper os til at navigere i livet. Man skal bare være bevidst om, at man ikke skal overdrive betydningen af andres meninger – for der findes mere end én vej til at lykkes med livet.

Et af eksemplerne, han giver i bogen, er en lille graf, der viser, hvordan vores behov og dermed vores status i andres øjne, har ændret sig. Mere vil have mere. Engang var det ganske få materielle goder, der gav status, men behovet er steget i takt med vores velstand.

Vi skal på flere ferier, have fjernsyn på alle værelser, større huse og minimum to biler per husstand. Engang var det nok med halvdelen. 

Alain De Botton peger på, at hvis vi vil imødegå statusangst, så skal vi forstå og tale om den.

Med denne bog får du en forståelse for, hvor følelsen kommer fra og forskellige løsninger på, hvordan man kan komme videre, når den sniger sig ind.

Det føles rart at blive gjort opmærksom på, at følelsen er universel - derfor vil jeg gerne anbefale bogen til dig.

Er du mere til en Ted Talk? Så taler han om emnet i denne video. 


Tryk her og se videoen.

Foto: Vivian Lamhauge Petersen.
Foto: Vivian Lamhauge Petersen.