Ledelsesforsker: Sådan kan både den jublende og vrede leder være skadende for arbejdspladsen
Forskning

Ledelsesforsker: Sådan kan både den jublende og vrede leder være skadende for arbejdspladsen

Følelser hører hjemme på arbejdspladsen. I hvert fald til en vis grænse, mener forsker i ledelses- og organisationspsykologi. Læs her hvorfor.

Foto: Unsplash
10. maj 2023

Din leder kan ikke undgå at tage følelser med, når han eller hun går på arbejde. For følelser er – ligesom tanker – en hel fundamental en del af at være menneske.

Om lederen vælger at bruge sine følelser på arbejdet, er en helt anden sag. Det fortæller Claus Elmholdt, der er faglig direktør i LEAD og lektor i ledelses- og organisationspsykologi på Aalborg Universitet.

”Det at bruge følelserne er jo en aktiv handling, hvor man forholder sig til sine følelser. Og måske konsulterer sine følelser og lytter til dem. På den måde bruger man dem som resonanskasse for ens handlinger.”

”Det er ikke en selvfølgelighed, at alle bruger deres følelser på den måde. Der er mange store individuelle forskelle, men alle har følelser,” siger han.

Han fortæller, at nogle ledere har travlt med at undertrykke deres følelser, fordi de i deres opdragelse måske har lært, at følelser er for svage kvinder, og at det er irrationelt. Andre ser følelser som det modsatte af fornuft, og vil derfor ikke lade deres valg influere af deres følelser.

”Men jeg vil sige, at det ikke er den mainstream forståelsen af, hvad der er den rigtige måde at forholde sig til følelser på,” siger han.

I dag er der i stedet sket et skred fra, at vi tidligere har haft stort fokus på den mere funktionalistiske side af, at man kunne regulere følelser i sig selv og andre til, at man i de senere år har fokuseret mere på den menneskelige side af en leder:

”Efter corona er vi begyndt også at se lederen som et menneske, der er af kød og blod og har følelser og bliver ked af det, såret, overworked og stresset. Og se, at vi også skal tage vare på lederens egne følelser. Der er kommet øget fokus på, at lederen ikke blot skal tage vare omkring andres følelser, men skal også tage vare på sine egen følelser,” fortæller Claus Elmholdt.

Kan man skelne mellem, hvilke følelser der kan påvirke arbejdspladsen positivt og hvilke der kan påvirke negativt?

”I træskoslængder kan man godt, men det er mere komplekst end som så. Det er for simpelt at sige, at følelser som glæde, begejstring, kærlighed og andre varme følelser påvirker organisationen positivt, mens følelser som afsky, frygt og had så har en negativ indvirkning,” svarer Claus Elmholdt og fortsætter:

”Begejstring og entusiasme kan nogle gange føre til for høj risikovillighed, som kan resultere i, at man træffer beslutninger, som er uigennemtænkte. Derimod kan vis pessimisme også nogle gange være godt i forhold til at forholde sig kritisk til egne idéer.”

”Man skal egentlig passe på med at have den der tilgang til følelser, hvor vi gerne vil have de her såkaldte positive følelser, og vi vil gerne undertrykke de negative følelser, fordi det kan give kæmpe bagslag.”
I stedet anbefaler Claus Elmholdt, at ledere i lang højere grad er sensitive over for de følelser, der er til stede i organisationen.

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?