Samsung-direktør: Vi skal skabe arbejdspladser, som medarbejderne vil gøre sig umage for at forblive en del af
Arbejdspladsen

Samsung-direktør: Vi skal skabe arbejdspladser, som medarbejderne vil gøre sig umage for at forblive en del af

I stedet for at fokusere på fastholdelse som mål, skal vi fokusere på alt det, der gør, at fastholdelsen sker helt automatisk. Det mener Rikke Holmgaard, der er HR direktør for Samsung i Aalborg.

Foto: Martin Damgård.
28. april 2022

I den første halvdel af 2021 sagde rekordmange danskere deres job op. Det kan have store konsekvenser for virksomheder, da erfarne medarbejdere er en vigtig ressource. Men hvorfor kan det være så svært at fastholde medarbejdere? Og hvad får dem til at blive? I en række artikler og podcasts sætter vi de næste uger fokus på fastholdelse i forskellige afskygninger. Læs og lyt med – og kom endelig med dine tanker om emnet på vigeur@dnmh.dk

Denne artikel er skrevet efter en samtale med Rikke Holmgaard. Den er altså et udtryk for hendes egne holdninger formuleret af journalisten.

Har vi spurgt os selv, om det kan være svært at fastholde medarbejdere, fordi vi fejler i vores ledelsesopgave? Om det er svært at fastholde, fordi vi ikke er ordentlige mennesker? Fordi vi siger én ting og gør noget andet? Fordi det i bund og grund handler om penge på bundlinjen til vores aktionærer, selvom vi siger noget andet?

Fastholdelsen af medarbejdere skal være et resultat af andre mål, en arbejdsplads har sat. Fastholdelsen må aldrig blive et mål i sig selv.

"Arbejdspladserne skal være så gode, at medarbejderne slet ikke har lyst til at forlade dem," siger Rikke Holmgaard. Foto: Martin Damgård.
"Arbejdspladserne skal være så gode, at medarbejderne slet ikke har lyst til at forlade dem," siger Rikke Holmgaard. Foto: Martin Damgård.

For hvis jeg har en chef, der giver mig et gok i nødden, hver gang jeg mister en medarbejder og dermed fejler på parameteret fastholdelse, bliver jeg bange for at tage chancer med medarbejderne, og jeg bliver let presset til at gå på kompromis med mine principper.

Hvis jeg eksempelvis har besluttet mig for at give alle medarbejdere en lønstigning på 100 kroner, men en medarbejder truer med at gå sin vej, medmindre han eller hun får 200 kroner, så risikerer jeg nemt at gå på kompromis - fordi fastholdelse er et mål i sig selv.

Arbejdspladser skal inspirere medarbejdere til at tænke, at det er lige præcis hér, jeg gerne vil være
Rikke Holmgaard, HR direktør, Samsung i Aalborg

Hvad bør vi gøre ved det?

Vi skal flytte vores fokus. Så i stedet for at fokusere på fastholdelse som mål, skal vi fokusere på alt det, der gør, at fastholdelsen i højere grad bliver noget, der sker helt automatisk.

Vi skal fokusere på at skabe nogle arbejdspladser, der er så attraktive, at der slet ikke er behov for at tale så meget om fastholdelse. Arbejdspladserne skal være så gode, at medarbejderne slet ikke har lyst til at forlade dem.

Det skal være arbejdspladser, som medarbejderne bliver inspireret af, som de vil gøre sig umage for at blive en del af - og gøre sig umage for at forblive en del af. Arbejdspladser hvor kravene er høje, men kærligheden stor, og hvor man kan være den, man er. Arbejdspladser som ikke skal kæmpe for at fastholde medarbejderne, men som skal inspirere dem til at tænke, at det er lige præcis hér, jeg gerne vil være - i en verden hvor jeg har 1000 andre muligheder.

Fastholdelse handler om mere end en lønstigning, bonusordning, firmabil og en god kantine
Rikke Holmgaard, HR direktør, Samsung i Aalborg

Jeg tror helt oprigtigt på, at fastholdelsen sker automatisk, hvis arbejdspladser kan sikre, at alle føler, de har en ligeværdig plads i et fællesskab. Hvis medarbejderne føler, at der er nogen, der har brug for os og mig og det, vi laver sammen. Hvis de ved, at de bliver lyttet til, når de taler, at de bliver rummet og gerne må lave fejl - men at de også gerne må juble, når de lykkes med noget. Så tror jeg på, at man får skabt en kritisk masse af gode, kompetente mennesker, som andre gode, kompetente mennesker gerne vil arbejde sammen med.

Men det er jo ikke sådan, at bare kulturen er stærk nok, så behøver arbejdspladserne ikke at tage stilling til noget som helst andet. Arbejdspladserne skal generelt set have et solidt fundament. Men min pointe er, at fastholdelse handler om mere end en lønstigning, bonusordning, firmabil og en god kantine.