Foto: Peter Dahl
Bæredygtighed

De skæve, de tankevækkende og de kritiske: seks udtalelser fra Political Festival of Europe

Var du ikke med, da Political Festival of Europe havde debut i det nordjyske? Vigeur giver dig her seks vigtige pointer fra Danmarks nyeste folkemøde.

Foto: Peter Dahl
30. august 2022
Europa er på mange måder ved at gå i opløsning
Mogens Jespersen, Borgmester, Mariagerfjord Kommune

Det var en stolt borgmester, man kunne finde i Mariager under afviklingen af Political festival of Europe - stolt over byen, de frivillige og ikke mindst stolt over at få lov til at danne ramme om så vigtigt et emne:

”Det er fantastisk, at vi har fået så vigtig en sag til Mariager. Europa er på mange måder ved at gå i opløsning. Jeg tænker ikke kun på krigen, men der er også mange andre lande, der har ballade med regeringer, der går af. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi har disse debatter. Samtale virker, og det er dét budskab, vi gerne vil udbrede,” lød det fra Mogens Jespersen.

Foto: Caroline Egeberg Jochumsen
Foto: Caroline Egeberg Jochumsen
Omstillingen skal være let tilgængelig, ellers kommer vi ikke i mål
Anders Horsbøl, Lektor, Institut for Kommunikation og Psykologi

Vigeur fangende Anders Horsbøl kort efter en debat om klimaforandringer. Undervejs i debatten faldt snakken på borgerperspektivet – et emne der ligger lektoren nært i sin forskning:

”Borgere skal være medspillere ikke modspillere. Hvis vi skal lykkes med at reducere vores CO2 forbrug i et stort nok omfang, så er det afgørende, at der bliver taget kollektive beslutninger i byerne, kommunerne og landene. Det er dog nødvendigt, at beslutningerne tager hensyn til vores hverdagsliv, så borgerperspektivet kommer med. Omstillingen skal være tilgængelig, ellers kommer vi ikke i mål.”

Lær at forstå krypto – for din virksomheds skyld
Karina Rothoff Brix, Landechef for Danmark, Nordens største kryptovalutabørs

’Kryptovaluta – en trussel eller en mulighed?’ Således lød titlen på en af de debatter, hvor Karina Rothoff Brix var at finde på scenen. Og i denne debat var landechefen i sit es.

For ifølge hende, var der ingen tvivl:

”Kryptovaluta er en kæmpe mulighed for virksomheder, og en del af den teknologiske fremtid. Så for din og din virksomheds skyld, kan jeg kun opfordre til, at du lærer at forstå krypto.”

Den grønne omstilling skal ikke være borgernes ansvar
Mohammed Chahim, Hollandsk medlem af Europa Parlamentet

I en debat om grøn omstilling og klimaforandringer stod Mohammed Chahim på scenen. Mens der blev talt om, hvem der bærer ansvaret for den grønne omstilling, kom Europa-Parlamentsmedlemmet med en af debattens mest kontroversielle udmeldinger:

”Det er ikke borgernes ansvar. Det er en politisk beslutning, der skal tages om, at den grønneste løsning for borgerne også skal være den smarteste og lettest tilgængelige. Det skal ikke være et valg, borgerne skal tage, om de skal være grønne eller ej.”

Foto: Peter Dahl
Foto: Peter Dahl
Jeg tror ikke, der er nogen af os, der forstår, hvor meget vores verden kommer til at ændre sig over de næste 50 år
Kristian Jensen, Tidligere minister og administrerende direktør for Green Power Denmark

Den tidligere minister var kontant i sine udmeldinger, da han befandt sig på den store scene til en snak om grøn omstilling.

Kristian Jensen blev spurgt ind til mulighederne i Østersøen, hvortil han svarede, at I hans optik, var de næsten endeløse. Og generelt i debatten han havde det langsigtede perspektiv for øje:

”Verden kommer til at forandre sig, det er et faktum. Også i et omfang, hvor jeg ikke tror, nogen af os forstår, hvor meget den kommer til at ændre sig over de næste 50 år.”

EU er ikke perfekt
Rasmus Prehn, Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

Syv mennesker var dukket op for at høre fiskeriministeren i en debat om bæredygtigt fiskeri. Ikke en prangende mængde, konkluderede moderatoren, idet hun spurgte, om de skulle vente med at begynde for at se, om flere ville slutte sig til. Det gjorde der ikke. Til gengæld var der to, der forlod teltet, da de fandt ud af, at debatten foregik på dansk.

Efterfølgende blev der spurgt, om der var spørgsmål fra publikum. En mand spurgte, efter at have høre talerne snakke om begrænsninger fra af EU, om det ikke var bedre for fiskeriet at melde sig ud.

Spørgsmålet blev rettet mod Rasmus Prehn, der svarede:

”EU er ikke perfekt, men dét, vi får ud af at være med, opvejer det dårlige med længder.”

Foto: Peter Dahl
Foto: Peter Dahl