Aalborg-virksomhed indførte 4-dages arbejdsuge: Én ting er kommet bag på direktøren
Tendenser

Aalborg-virksomhed indførte 4-dages arbejdsuge: Én ting er kommet bag på direktøren

Direktør Jeppe Rahbek kalder den firedages arbejdsuge en succes, men der har også været omkostninger – og nødvendige justeringer.

Caroline Bundgaard
Caroline Bundgaard
Journalist og visuel fortæller

Rahbek Media indførte en firedages arbejdsuge ved årsskiftet 2022.

Vigeur talte dengang med Jeppe Rahbek og to af medarbejderne i det lille produktionsselskab om deres motivation og forventninger til tiltaget:

Og hvordan er det så gået siden? Det gør Jeppe Rahbek status over i dag.

Hvorfor har det været en succes at indføre firedages arbejdsuge?

”Jeg var bekymret for, at vores økonomi og produktion skulle halte efter, men vi har faktisk formået at vækste med 30 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Om det så er et tegn på, at vores interne processer var virkelig ringe før, ved jeg ikke – men i hvert fald flytter det noget, at vi har så meget fokus på at arbejde effektivt.

Vi forstyrrer ikke hinanden, når vi arbejder, og vi sender mødeindkaldelser på 20 minutter i stedet for en time. Her har det også haft en kæmpe betydning at insistere på at have en agenda – både internt og til kundemøder.

Vi sender mødeindkaldelser på 20 minutter i stedet for en time.
Jeppe Rahbek om ét af de tiltag, som har været med til at effektivisere arbejdet

Responsen har hele vejen rundt været rigtig god, og kunderne bringer det ikke op. Det må jo betyde, at vi har formået at indrette os, så det ikke påvirker dem.

Vi har også fået mere tid med vores familier, og jeg nyder at hive min søn ud af børnehaven nogle af de fredage, som vi nu har fået frigivet.”

Hvad har udfordret jer?

”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det sociale på arbejdspladsen lider under den her arbejdsform.

Vores processer skal jo være så strømlinede, at arbejdspresset ikke bliver for stort, men det betyder også, at der ikke er tid til den samme hygge som tidligere.

På samme måde kan det kvæle vores innovation, når folk skal producere så effektivt i løbet af de fire dage. Der er ikke tid til så mange kreative tanker, så der har vi været nødt til at justere lidt.”

Kathrine Langmach og Søren Mølgaard sidder over for hinanden hos Rahbek Media og var vant til lige at kunne sludre over skærmen. Nu stiller de spørgsmål over Teams i stedet.
Kathrine Langmach og Søren Mølgaard sidder over for hinanden hos Rahbek Media og var vant til lige at kunne sludre over skærmen. Nu stiller de spørgsmål over Teams i stedet.

Hvilke justeringer har I lavet af arbejdsugen?

”Vi har inddraget én fredag om måneden til at innovere og tænke nyt.

Det føles som et stort privilegie at kunne dedikere en hel dag til det, uden vi kommer bagefter med vores produktion. Og medarbejderne bakker heldigvis op om det.

Det koster selvfølgelig en fridag på den korte bane, men på længere sigt er de dage godt givet ud – også socialt, fordi det bliver en slags teambuilding.

Vi har inddraget én fredag om måneden til at innovere og tænke nyt.
Jeppe Rahbek om et af de nye tiltag, som har styrket innovationen og sammenholdet i Rahbek Media

Vi begynder også at kigge på en mere individuel tilrettelæggelse af arbejdsugen, for oprindeligt var det jo min idé at holde fri om fredagen. Men nogle medarbejdere vil måske hellere være hjemme en anden dag eller fordele 30 timer ud over alle ugens fem dage.

Uanset opskriften fortsætter vi helt sikkert med at arbejde mindre tid, men mere effektivt.”

Hvad har været den vigtigste læring for dig som leder?

”Det er kommet bag på mig, hvor meget man kan flytte ved at optimere sin arbejdsform og sine processer.

Jeg synes, det er vildt interessant, at man kan vækste en forretning ved at fjerne timer. Det virker ulogisk, men faktum er, at vi oplever en større arbejdsglæde og arbejdsiver.

For mit vedkommende hænger det sammen med, at jeg føler en bedre balance med familielivet nu.

Vi har også oplevet en stor interesse fra ledere, der er nysgerrige på, hvordan man kan optimere arbejdsdagene så meget.

Men man behøver jo ikke gå hele vejen, ligesom vi har gjort. Det at kigge på sine processer og løbende justere kan helt sikkert bidrage positivt til mange arbejdspladser. Hvis altså man tør gå kritisk til værks.”