Lige nu er tillid ét af de helt store buzzwords på de danske arbejdspladser.
Og det er der en helt særlig grund til. For uden tillid trives medarbejderne ikke.
Det fortæller Arlette Bentzen, der er arbejdsglædeskonsulent hos Arbejdsglæde Nu.
”Uden tillid deler medarbejdere ikke faglig, vigtig viden med hinanden. Samarbejdet bliver dårligere. Folk bliver faktisk stressede. De bliver mindre produktive. Vi kan også se, at engagementet generelt falder, når der ikke er tillid,” siger hun.
Tilliden er dog ikke bare lige noget, man får, uden at arbejde for det, tilføjer arbejdsglædeskonsulenten.
Det kræver strategisk prioritering på arbejdspladsen – og det er ofte noget, man overser på arbejdspladserne, tilføjer hun.
”For at få tillid skal man løbende arbejde med relationerne på arbejdspladsen. På den måde får man skabt plads og rum til at sige fra – hvis der eksempelvis er meget negativitet fra en kollega – og til, hvis man for eksempel mangler anerkendelse og feedback fra sin leder.
Det er nødvendigt med en strategi, hvis det skal lykkes at få medarbejderne til at bruge tid på kryds og tværs af afdelinger og niveauer,” siger Arlette Bentzen.
At tilliden kræver strategisk prioritering, betyder ikke, at man udelukkende kan lægge ansvaret hos den øverste ledelse.
Faktisk tværtimod, mener arbejdsglædeskonsulenten.
Det kræver nemlig også noget af både den enkelte medarbejder, lederen og det fælles ansvar.
Medarbejderens ansvar
En spørgerunde foretaget af Arbejdsglæde Nu viser, at brok fra kollegaer er med til, at over hver fjerde medarbejder har haft en dårlig dag på arbejde.
Og det er en vigtig pointe i forhold til, hvad der er medarbejderens ansvar i forhold til at skabe tillid på arbejdspladsen, mener Arlette Bentzen.
”Psykologisk tryghed handler også om, at man kan og tør sige fra og til på en ordentlig måde overfor sine kollegaer. Man skal ikke bare tage imod alt,” siger hun og uddyber:
”Arbejdsglæde smitter jo. Så man skal spørge sig selv, hvad man egentlig selv smitter med.”
For at skabe tillid til og mellem kollegaer er det altså – ifølge Arlette Bentzen – vigtigt, at man starter med selv at blive bevidst om, hvad man selv bringer med ind i virksomheden.
”For hvis man vil skabe tillid og gode relationer, så er man nødt til at starte med sig selv.”
”Din arbejdsglæde er dit ansvar. Og hvis du ikke har respekt for dine kollegaer, får de det heller ikke for dig.”
Lederens ansvar
Ikke overraskende fortæller Arlette Bentzen, at lederen også har et stort ansvar for at få skabt tillid til medarbejderne. Blandt andet ved at få skabt gode relationer til medarbejderne.
”Det kan man jo gøre på mange måder,” siger hun og nævner blandt andet, at indflydelse er en vigtig faktor i at skabe tillid mellem leder og medarbejdere.
”Inkluder medarbejderne og giv dem indflydelse i, hvordan de skal udføre deres arbejde. For vi ved gennem forskning, at autonomi kan opfattes som en kæmpe tillidserklæring.”
Endelig nævner Arlette Bentzen sårbarhed, som en faktor ledere ofte overser, når de forsøger at skabe tillid til deres medarbejdere.
”Dagens ledere skal også kunne finde ud af at sige det har jeg ikke styr på eller det ved jeg ikke, når det faktisk er tilfældet. For når de gør det, viser de den menneskelige side af dem selv, som kan være med til at opbygge tillid.”
Prøv Vigeur
Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.