Når lederen fjerner sit skjold og fortæller om skilsmissen, bliver medarbejderen mere produktiv
Arbejdspladsen

Når lederen fjerner sit skjold og fortæller om skilsmissen, bliver medarbejderen mere produktiv

Det er ikke altid let for ledere at vise sårbarhed overfor deres medarbejdere. Men gør de det rigtigt, kan det medføre store gevinster, fortæller forfatter bag bogen ”Hvem vælger du at være? – En guide til personligt lederskab fra hjertet.”

Foto: Captured Fotostudio
5. oktober 2022

Vi er dårlige til at vise sårbarhed. Især på arbejdspladsen.

Det fortæller Marianne Nygaard, forfatter og underviser. Hun mener, det skyldes det system, vi er vokset op med:

”De færreste af os har lært at være sårbare. I stedet har vi lært at tage en maske på, som vi går ud i verden med, fordi de færreste har os har lært at være i vores ubehagelige følelser på en sund og konstruktiv måde,” fortæller hun og uddyber:

”Jeg har oplevet, at især mennesker i jakkesæt har svært ved at være sårbare. Det er, som om at jakkesættet er et skjold, de går rundt med. Og fordi der inde i mange erhvervs- og ledelsessystemer ikke er en erkendelse af, at sårbarhed er vigtigt, har mange faktisk brændt fingrene på at være sårbare og derfor trukket sig tilbage igen.”

Det er dog vigtigt, at en arbejdsplads kan rumme sårbarhed. Og det er især vigtigt, at lederen kan gå forrest med at vise sårbarhed over for sine medarbejdere. For gør lederen det, skaber det højere trivsel og bedre resultater i virksomheden:

”Når lederen er i stand til at bruge sårbarhed i sit lederskab, vil det skabe psykologisk tryghed hos de mennesker, som de leder,” fortæller Marianne Nygaard og fortsætter:

”Psykologisk tryghed skaber tillid og åbenhed, og når vi mennesker er i psykologisk tryghed og oplever tillid og åbenhed, skaber det af sig selv øget kreativitet, innovation og loyalitet, holdånd og faktisk også højere produktivitet, fordi vi er villige til at gå længere for den gruppe, vi er en del af.”

Men dét at vise sårbarhed er lettere sagt end gjort.

For vi er fra barnsben trænet i ikke at vise sårbarhed. Og så har vi en tendens til at bruge sårbarhed forkert, mener Marianne Nygaard:

”Sårbarhed i ledelse skal ikke være en strategi eller en teknik. Mange går galt i byen, når de bruger det på den måde. Mennesker er nemlig ekstremt sensitive, hvad end vi er bevidste om det eller ej: vi fornemmer andre mennesker, om andre mennesker er ægte, om de vil os det godt, om andre mennesker er falske og i virkeligheden har en skjult dagsorden med det, de gør,” siger Marianne Nygaard og uddyber:  

Hvis jeg bruger sårbarhed som en teknik, fordi jeg gerne vil have andre til at gøre noget bestemt, men jeg ikke er helt ærlig over for dem i forhold til, at det er det, der foregår, så kan de mærke det, og det skaber en utryghed, som resulterer i, at de andre mennesker lukker i frem for at åbne op.”

Sårbarhed skal altså ikke anvendes som et strategisk greb til at fikse en arbejdsplads eller et team.

I stedet skal det komme indefra, fortæller Marianne Nygaard:

”Man kan ikke tvinge mennesker til at være sårbare, og man kan heller ikke tvinge sig selv til at være sårbar. Det er noget, der skal komme inde fra som en oprigtighed og som noget, man faktisk ønsker, fordi man ønsker at udfolde det potentiale, som sårbarhed indeholder.”

”Sårbarhed handler om at være menneske, og det handler om at møde sig selv og sine medarbejdere som menneske. Det betyder også, at lederen skal være fortrolig med sig selv – med hvad der foregår indeni med tanker, følelser og hvordan man har det.”

Når man ved, at ønsket om at vise mere sårbarhed kommer fra det rigtige sted, kan lederen gå i gang med at implementere det i virksomheden.

Det kan dog kræve tålmodighed, da det – ifølge Marianne Nygaard – skal implementeres i små skridt:

Prøv Vigeur 2 måneder
for kun 1 kr.


Vigeur portrætterer aktivt det nordjyske arbejdsliv gennem menneskelige fortællinger. Fyldt med personlighed, drive og mod på livet.

Start dit medlemskab nu

Dit medlemskab fortsætter automatisk efter prøveperioden til 99 kr. om måneden. Der er ingen binding, og du kan til enhver tid opsige med 5 dages varsel forud for udløb af den forudbetalte periode ved at kontakte vigeur@dnmh.dk.