Vigeur har mødt Kasper Hjulmand: ”Kun med et trygt miljø kan du tillade dig at stille store krav”
Portræt

Vigeur har mødt Kasper Hjulmand: ”Kun med et trygt miljø kan du tillade dig at stille store krav”

Den danske landstræner kan lige nu kalde sig Årets Leder i Danmark. Vigeur har mødt ham på grønsværen til en snak om ledelse, landsholdet og meningen med det hele.

Foto: Claus Søndberg
10. august 2022

Han kunne egentlig have taget den på gefühlen.

Bare møde op, gennemføre en generisk træning og vide, at de nordjyske drenge har deres livs fodboldoplevelse, alene fordi landstræneren sætter fod på deres anlæg.

Men det er ikke sådan, Kasper Hjulmand arbejder.

Han er i Frederikshavn for at deltage i et velgørenhedsshow til fordel for KidsAid og indleder dagen med at træne to af byens U17-hold.

Forinden har han bedt om at få tilsendt drengenes navne, positioner og niveau, så han sammen med sin assistenttræner fra herrelandsholdet, Morten Wieghorst, kan sammensætte det bedst mulige program.

Trænerteamet går selv rundt og sætter kegler op på banen, da Vigeur møder Kasper Hjulmand.

Hør ham fortælle om landsholdet og ledelse – eller gå direkte videre i artiklen under videoen:

At lede med oprigtig interesse

For Kasper Hjulmand er det afgørende at kende sine spillere og stab som mennesker og ikke alene deres kompetencer. Men hvorfor er det vigtigt i en organisation?

”Jeg tror på, at præstationer ligger på bagsiden af, hvem man er,” siger landstræneren, der selv er ekstremt familieorienteret uden for kridtstregerne.

Derfor er det ikke alene spillernes baggrund, som Kasper Hjulmand interesserer sig for. Skal han kunne lede hele truppen og staben med succes, er deres familier og følelsesliv lige så vigtige.

Og samme filosofi gælder den anden vej:

”Jeg tror ikke, der er en formel for, hvad rigtig ledelse er – men jeg tror, noget vigtigt i ledelse er, at man er sig selv.”

Man skal turde vise, hvem man er, og der skal være overensstemmelse mellem det, man siger, og det, man gør. Så er det underordnet, om du arbejder med fodbold eller spånplader, understreger landstræneren.

For ledelse handler om mennesker.

Et trygt miljø – med tårnhøje krav

Når Kasper Hjulmand repræsenterer landsholdet, bliver superlativerne strøet med rund hånd i kommentarspor og den danske presse. Han er nærværende, oprigtig og noget nær legemliggørelsen af den gode leder.

Men man skal ikke tage fejl af landstræneren.

Han peger på utålmodighed som sin største svaghed og ved godt selv, at han presser folk omkring sig. Både spillerne, staben og de ledere, han selv refererer til.

”Jeg er ekstremt hård og ekstremt krævende,” siger han med ukarakteristisk bid i stemmen. ”Men med et trygt miljø og en grundlæggende kærlighed, så kan du netop tillade dig at stille store krav.”

Kasper Hjulmand har set for mange eksempler på, at de to ting ikke følges ad – både i erhvervslivet og på grønsværen – og derfor stiller han indimellem et simpelt spørgsmål til unge trænere:

Prøv Vigeur 2 måneder
for kun 1 kr.


Vigeur portrætterer aktivt det nordjyske arbejdsliv gennem menneskelige fortællinger. Fyldt med personlighed, drive og mod på livet.

Start dit medlemskab nu

Dit medlemskab fortsætter automatisk efter prøveperioden til 99 kr. om måneden. Der er ingen binding, og du kan til enhver tid opsige med 5 dages varsel forud for udløb af den forudbetalte periode ved at kontakte vigeur@dnmh.dk.