Lavere produktivitet og dårligere ydeevne: Derfor er søvn afgørende for vores arbejdsindsats
Q & A

Lavere produktivitet og dårligere ydeevne: Derfor er søvn afgørende for vores arbejdsindsats

Søvnmangel har ikke bare konsekvenser for vores helbred. Søvnmangel kan i sidste ende også gå udover karriere og arbejdsliv, fortæller søvnvejleder Birgitte Hinz.

Foto: Sander Sammy, Unsplash
3. august 2022

Sommerferien er ved at synge på sidste vers for de fleste, og dermed skal vi igen tidligt op. Det kan dog være svært at vende døgnrytmen efter lange sommernætter med rosé og Thomas Helmig på anlægget. 

Det gør os ofte uoplagte de første dage efter ferien.

I denne Q&A har jeg spurgt søvnvejleder Birgitte Hinz, der er stifter af Søvnskolen, om, hvordan søvn - og mangel på søvn - påvirker arbejdslivet og karrieren. 

Læs med og bliv klogere sammen med mig. 

Hvorfor er søvn vigtig for ydeevnen?

''Mens vi sover "opdateres" en lang række af de kompetencer, vi skal bruge på arbejdspladsen. Det gælder kognitive færdigheder som hukommelse, koncentration og indlæring - men også emotionelle færdigheder som eksempelvis evnen til at samarbejde og regulering af følelser som vrede og angst.

Når man får for lidt søvn, er koncentration noget af det første, man mister. Man er ikke skarp på sin arbejdsopgave og bruger meget længere tid end i udhvilet tilstand. Man får svært ved at overskue komplekse opgaver eller tage fornuftbaserede beslutninger. Desuden bliver man mere irritabel på andre - eller omvendt mere følsom og grådlabil - og kan have svært ved at indgå i et samarbejde på en positiv måde.''

Hvad kan man gøre, hvis man døjer med at falde i søvn?

''Der findes masser af gode råd på nettet om "den gode søvnhygiejne", der kan hjælpe mange mennesker. Men hvis man i længere perioder sover dårligt, kan der være brug for hjælp fra egen læge, psykolog eller søvnspecialist. Hensigten er at få vendt hjernens programmering om, så man (hjernen) lærer at sove godt igen og samtidig får redskaber til at kunne berolige et overaktivt nervesystem. 

Stress og søvnbesvær fodrer hinanden - en dårlig nattesøvn kan holde folk fast i en stresstilstand, selvom omgivelserne måske er faldet til ro igen. Ved stressrelateret søvnbesvær får nogle mennesker en rolig søvn igen, så snart stressfaktorerne aftager. Hos andre fortsætter søvnbesværet, og der er det nødvendigt at fokusere på søvnen i sig selv og ikke kun adressere stressen.''

Bør arbejdspladserne have mere fokus på søvn?

''Jeg tror, man kan få rigtig meget ud af at inkludere søvn i arbejdspladsens sundhedstiltag.

Mange arbejdsgivere er nervøse for, at de "går for tæt på", men min erfaring er, at trætte og søvnløse mennesker er virkelig glade for at få hjælp til deres søvnbesvær. Samtidig ved man, at søvnbesvær koster samfundet op mod 17 milliarder årligt i tabt arbejdsfortjeneste, så der er også store gevinster for arbejdspladsen ved at fokusere på søvn.''