Hun blev kaldt løgner og skiftede navnet på sit firma. Det har givet hende en ny mulighed
- Det er rigtig omkostningstungt, og det kræver en masse tid, siger Louise Mygind Andersen om navneændringen. Foto: Claus Søndberg.

De seneste fire år har Louise Mygind Andersen ofte arbejdet 16 timer i døgnet. Den nordjyske iværksætter har haft travlt med at stifte sin smykkevirksomhed Frederik IX Studios, der er inspireret af Kong Frederik den 9.

I august sidste år stod hun foran de fem investorer i det populære DR-program Løvens Hule, da Jesper Buch stillede hende et væsentligt spørgsmål.

- Han sagde, at han også synes, at kongen var supersej, men om Kongehuset var okay med, at man brugte hans navn, siger Louise Mygind Andersen.

- Til det svarede jeg, at de kendte til virksomheden, og at der ikke var nogen problemer i det.

Hun var ikke overrasket over spørgsmålet. Hun var blevet stillet det mange gange før. Men hun var overrasket over, at det – og den efterfølgende opmærksomhed - førte til, at hun i dag har måttet træffe beslutningen om at ændre navnet til IX Studios.

- Jeg blev påvirket ekstremt meget af det, fordi det er mit livsværk. Det er noget, jeg har kæmpet enormt meget for. For nogen vil det måske meget sort på hvidt være: Er det ikke bare at ændre navnet? Det er det. Men det er for det første rigtig omkostningstungt, og det kræver en masse tid.

Frederik den 9. var blandt andet sømand. Det har inspireret Louise Mygind Andersen i tilblivelsen af hendes smykker. Foto: Claus Søndberg.
Frederik den 9. var blandt andet sømand. Det har inspireret Louise Mygind Andersen i tilblivelsen af hendes smykker. Foto: Claus Søndberg.

- Noget helt andet er, at jeg har noget genkendelighed i navnet, at jeg har skabt en brandhistorie, som folk tapper ind i - og som jeg finder min inspiration og mit design fra. Det kan føles som rigtig mange spildte timer – eller, det er det også, siger hun.

Det seneste år har været det hidtil hårdeste i hendes arbejdsliv. Men beslutningen om at ændre navnet har også givet hende en ny mulighed.

- Der er mulighed for at ryste posen i en rebranding og gøre noget anderledes eller ændre på nogle ting, jeg havde tænkt, jeg gerne vil ændre på, siger hun.

Vil være noget for alle

Louise Mygind Andersen valgte at kalde sin smykkevirksomhed Frederik IX Studios, fordi hun var inspireret af Kong Frederik den 9. Hun synes, han var en sej konge. En konge, som ikke var bleg for at drikke øl blandt befolkningen i Nyhavn. Han var noget for hele sin befolkning.

Hans historie afspejlede den historie, hun gerne ville fortælle med sine unisex smykker.

- Det med ikke bare at være noget for nogen, men at være noget for alle, var det, jeg gerne ville med mine smykker. Jeg ville gerne lave nogle smykker i høj kvalitet, som du kan have hele livet, men jeg ville alligevel gerne prøve at lave dem i et prisleje, så alle kan være med, siger hun.

- Derudover var han jo tatoveret og bar selv smykker. Jeg vil gerne have, at smykker skal være lige så tilgængelige og lige så okay for mænd at pynte sig med som for kvinder.

- Nu skal IX Studios ud i verden, og ude i verden er det ikke sikkert, at alle kender Kong Frederik den 9, siger Louise Mygind Andersen. Foto: Claus Søndberg.
- Nu skal IX Studios ud i verden, og ude i verden er det ikke sikkert, at alle kender Kong Frederik den 9, siger Louise Mygind Andersen. Foto: Claus Søndberg.

Da hun stiftede Frederik IX Studios, snakkede hun med eksperter i et forsøg på at sikre, at det ikke var et problem, at hun lod sig inspirere af kongen.

- Jeg har fået professionelle rådgivere til at hjælpe mig med at registrere mit navn. Jeg har siden 2017 haft en varemærkeregistrering, der gælder i hele Europa og dermed også i Danmark. Så af den grund har jeg følt mig ret sikker i mit brandnavn, siger hun. 

Da hun stod i Løvens Hule og havde besvaret Jesper Buchs spørgsmål, gik der ikke længe, før hun fik et bud fra den første investor.

- Så fik jeg et bud mere og et bud mere og et bud mere. Da jeg kom ud derfra, var det lidt ligesom at have vundet i programmet, siger hun.

Nogle måneder senere var hun klar til for alvor at vise verden Frederik IX Studios. Men så kom den første artikel.

- Folk har haft grimme ting at sige om mig

Hun stod på sit kontor, da hun læste den første artikel, der satte spørgsmålstegn ved, om hendes virksomhed måtte hedde Frederik IX Studios.

- Endelig skulle vi til at fortælle folk, at Frederik IX Studios havde nogle fede smykker. Så det var bagsiden af medaljen at blive mødt af de artikler og blive ramt af, at man skulle sidde med advokater i stedet for at fejre, at man klarede det godt. På den måde var det - for at sige det på godt jysk - mega træls, siger hun.

- Jeg brugte mange timer på at sidde og skrive lange e-mails omkring brugen af mit navn. Så det var en helt anden hverdag end at snakke med mine leverandører, lave fede kampagner, få sat gang i noget salg og drive min forretning. Det betød jo også, at jeg sad med alt det andet midt om natten.

Hun kom i dialog med Kongehuset, som ifølge Louise Mygind Andersen fortalte, at de ville lade Forbrugerombudsmanden tage stilling til sagen. Efter noget tid valgte Forbrugerombudsmanden at lukke sagen, men efterfølgende blev der skrevet flere artikler.

Hun havde svært ved at holde fokus på det, der i første omgang fik hende til at stifte virksomheden: Hendes passion for at designe smykker.

- Når ting kommer i pressen, bliver folk også grove. På min private Facebook, Instagram og mail har folk haft grimme ting at sige om mig; at jeg er en løgner, at jeg har lukreret på noget. Det har jo aldrig været min hensigt, da jeg startede mit brand.

Der er mange ting, der bliver sat i stå, når der bliver sået tvivl om ens brand
Louise Mygind Andersen, stifter af Frederik IX Studios

- Jeg er nået til et punkt, hvor jeg er stoppet med at læse alt. Man er jo selv herre over, om man bare trykker slet. Men det er klart, at mens man vækster 300 procent, ikke bliver flere medarbejdere, og man også bliver ramt af nogle udefrakommende ting, så er man under et pres.

- Så på et personligt plan, blev jeg påvirket af det. Det gjorde jeg også på et forretningsmæssigt plan, for der er mange ting, der bliver sat i stå, når der bliver sået tvivl om ens brand.

Du fortalte, at du havde været ude at undersøge navnet, allerede inden du gik ind i Løvens Hule, men der er stadig opstået tvivl. Så burde du have undersøgt reglerne endnu bedre, end du gjorde til at starte med?

- Det er klart, det har jeg spurgt mig selv om; om jeg skulle have set det her komme. Men jeg ved faktisk ikke, hvad mere jeg skulle have gjort. I min optik synes jeg jo, at jeg har gjort alt efter bogen, siger hun.

En ny mulighed

For fremadrettet at undgå tvivl og for at få fokus tilbage på at designe smykker traf hun beslutningen om at ændre navnet til IX Studios

Louise Mygind Andersen er født og opvokset i Aalborg. Hendes virksomhed har kontor i København. Foto: Claus Søndberg.
Louise Mygind Andersen er født og opvokset i Aalborg. Hendes virksomhed har kontor i København. Foto: Claus Søndberg.

Det betyder, at hun og hendes seks medarbejdere nu er i gang med at søge nye varemærkeregistreringer, udskifte domæner, sociale medier og selskabsnavn. De er også i gang med at få lavet nye skilte til forhandlerne, få lavet nye plakater, nyt logo til butiksruderne og nye stempler til produktionen af smykkerne.

Listen over opgaver i forbindelse med rebrandingen er ifølge Louise Mygind Andersen lang. Men hun vælger at se de ekstra udgifter og de ekstra timer på kontoret som en investering i den internationalisering, hun ønsker for virksomheden. Hun tror på, at det nye navn kan medføre nogle muligheder, som det gamle ikke ville kunne.

- Nu skal IX Studios ud i verden, og ude i verden er det ikke sikkert, at alle kender Kong Frederik den 9. IX Studios brander sig meget mere unisex og er måske også meget lettere at sige.

Du kan også høre Louise Mygind Andersens historie som podcast. Du finder den her.