Anne havde fået sin drømmestilling, men blev fyret. Det ser hun som en kæmpe gave
Arbejdspladsen

Anne havde fået sin drømmestilling, men blev fyret. Det ser hun som en kæmpe gave

31-årige Anne Ringgaard havde selv været med til at definere sin nye stilling, men så fik hun en afgørende telefonopringning. I dag ser hun konsekvenserne af den som en berigelse.

Foto: Henrik Bo
15. september 2022

Anne Ringgaard anede godt uråd, da hendes chef ringede efter arbejdstid.

Hun var hjemme, da han ringede sidst på eftermiddagen - og i fuld gang med at fejre sin datter, der fyldte fem. De var midt i kakao og boller og havde bedsteforældre på besøg.

I telefonen fik Anne besked om at møde op til en samtale næste morgen. 

“Jeg spurgte ham, om jeg skulle være nervøs, men det kunne han ikke svare på. Så vidste jeg godt, at noget var under opsejling,” siger Anne Ringgaard.

Da hun næste morgen klokken 8 mødte op på sin nu tidligere arbejdsplads, stod chefen ved indgangsdøren og ventede - og Anne blev ført direkte til et mødelokale, hvor også HR-chefen var til stede.

Virksomheden havde været gennem en større virksomhedsfusion, og Anne Ringgaard havde selv været med i den projektorganisation, der planlagde den fremtidige organisation. 

Hendes egen, nye drømmestilling var også tegnet ind i organisationsdiagrammet. 

Men på mødet fik hun at vide, at stillingen alligevel ikke blev til noget. Funktionen skulle nedlægges i forbindelse med en større sparerunde.

Foto: Henrik Bo
Foto: Henrik Bo

“Jeg fik at vide, at de var nødt til at skære ind til benet, og at det gik ud over min stilling. Jeg var ikke den eneste, der blev fyret. En lang række stillinger skulle nedlægges,” siger Anne Ringgaard.

Drømmestillingen smuttede fra den ene dag til den anden. Alt det, Anne Ringgaard var kørt i stilling til, blev revet væk.

“Det kom som et kæmpe chok, og jeg blev ked af det. Det er sjældent, man ser mig græde, men det gjorde jeg dér,” siger hun.

Det er snart tre år siden, og Anne Ringgaard har nu fået et helt andet perspektiv.

I dag ser hun fyringen som en gave. Intet mindre. 

Jeg tror på, at alting sker af en årsag, og at der var en grund til, at jeg skulle videre
Anne Ringgaard, selvstændig

For hun har brugt tid på at mærke efter, hvad der betyder noget for hende. Hun har i den grad fået finjusteret sine værdier.

Tanken om et arbejdsliv som selvstændig havde længe - også længe inden fyringen - rumsteret i baghovedet. 

“Egentlig er jeg meget tryghedssøgende, så hvis ikke jeg havde fået det her spark i røven, havde jeg nok ikke taget mod til mig. Fyringen blev dét “wake up call”, der skulle til,” siger Anne Ringgaard og tilføjer:

“Jeg tror på, at alting sker af en årsag, og at der var en grund til, at jeg skulle videre. Det er nok også derfor, at jeg ikke er bitter. Jeg ser det som en gave,” siger hun.

Den 31-årige kvinde dykkede ned i selvudvikling, for at finde ud af, hvad hun er drevet af, og hvilke værdier, hun har.

Foto: Henrik Bo
Foto: Henrik Bo

“Som ansat skal man jo passe ind i de rammer, virksomheden har. Det er derimod noget helt andet selv at skulle definere mål, rammer og værdier.”

Anne Ringgaard hyrede også en coach, fordi hun havde brug for én, der kunne hjælpe hende med at forløse alle tankerne. 

“Jeg havde en masse begrænsninger, men jeg havde også en lang række overbevisninger og ideer om, hvordan tingene skulle være. Så det eneste, min coach faktisk sagde til mig var: “Hvorfor går du ikke bare i gang?”,” husker Anne Ringgaard.

Og det var dét spørgsmål, der skulle til.

Den 31-årige kvinde tog springet, fik et cvr-nummer - og kunne kalde sig selvstændig. 

“Man kan lægge nok så mange forkromede planer og vente på, at man bliver parat. Helt parat bliver man nok aldrig, og så hoppede jeg ud i det.”

Anne Ringgaard, der er uddannet cand. merc. i organisation og strategi, har fundet sammen med sin businesspartner, Ditte Høyer. Sammen har de etableret virksomheden Boss Up!, der hjælper selvstændige i gang på de sociale medier. Målgruppen er særligt coaches, terapeuter og alternative behandlere.

Jeg var godt klar over, at millionerne ikke ville trille ind på kontoen fra dag 1
Anne Ringgaard, selvstændig

“Vi giver dem konkrete redskaber, men hjælper også med mindset-strategier. Mange bruger meget energi på at overveje den rette Instagram-strategi og den perfekte hjemmeside, men det handler i høj grad om at have troen på projektet - og viljen og motivation til at fortsætte - også når det bliver svært, og man møder modgang,” siger Anne Ringgaard.

Netop mindset-delen interesserer Anne Ringgaard.

“Det kan godt være, du har lagt de rette strategier, men hvis du ikke tør at eksekvere på dem, nytter det jo ikke noget. Derfor handler om at have dét selvværd, der matcher dér, hvor du gerne vil hen. Det er mindsetdelen, der skubber dig ud over rampen,” siger hun og tilføjer:

“Det er et vildt spændende felt, og vores overbevisning er, at succes bunder i 95 procent mindset og fem procent strategi.”

Boss Up! er en 100 procent onlineforretning. Ditte bor i Aarhus og Anne bor i Aalborg, og hver morgen tjekker de ind digitalt.

“Det betyder meget for os ikke at have et arbejdsliv, hvor man skal være et bestemt sted på et bestemt tidspunkt. Vi vægter begge frihed meget højt,” siger hun.

Én anden kerneværdi er autenticitet. Det er svært at passe ind i andres kasser og verdensbilleder, siger hun. Det er meget nemmere selv at definere rammerne.

“Det giver en følelse af frihed, at jeg kan være mig selv i alt det, jeg laver, frem for at passe ind i nogle snævre virksomhedsrammer. Jeg vil gerne leve livet på mine præmisser og skabe en virksomhed ud fra det, som jeg tror på,” siger Anne Ringgaard. 

Men livet som selvstændig kan også være angstprovokerende af og til.

Foto: Henrik Bo
Foto: Henrik Bo

“Hvis du er i tvivl om noget, er der ikke nogen, der lige kommer og fortæller dig, hvor du skal gå hen. Du står med hele ansvaret selv,” siger Anne Ringgaard.

Lønnen kan også være usikker, og Anne Ringgaard har ikke et sikkerhedsnet. Desuden er hun alene med sine to døtre på fire og seks år. 

For at holde udgifterne nede bor de i en billig lejelejlighed, og de har ikke været på ferie de seneste år. Også andre aktiviteter må Anne og hendes døtre give afkald på, fordi hun ikke længere har den samme løn.

“Jeg var godt klar over, at millionerne ikke ville trille ind på kontoen fra dag 1,” konstaterer hun.

Til gengæld har hun frihed til at hente sine døtre tidligt - eller at holde dem hjemme, hvis de er syge.

Og så har Anne Ringgaard fået opfyldt et ønske om større personlig anerkendelse for sin indsats.

“Som ansat i en virksomhed er det da fedt at få en bonus, når bundlinjen ser lovende ud, men det er svært at mærke én til én, siger hun og tilføjer:

“Som selvstændig er det noget helt andet. Det er SÅ motiverende at kunne gøre en forskel for mennesker - og at få deres feedback direkte i indbakken med en personlig tak for noget, jeg har sagt eller gjort. Dén type tilbagemelding er fuldstændig uundværlig, og den er jeg virkelig drevet af.”