Nanna har taget et opgør med en konservativ arbejdskultur. Det er hun ikke alene om
Tendenser

Nanna har taget et opgør med en konservativ arbejdskultur. Det er hun ikke alene om

’’Jeg vil gerne vise, at man både kan være ambitiøs og fagligt dygtig, men også have tid til alt muligt andet, som man jo også indeholder,’’ siger Nanna Nørholm. Hun er en del af en stigende tendens blandt unge, der gør op med, at man skal arbejde i døgndrift for at være ambitiøs og succesfuld. De kæmper for et liv med mere frihed.

Foto: Kim Dahl Hansen
4. juli 2022

Selvom det er torsdag, og klokken er 11, står den 32-årige dyrlæge Nanna Nørholm i døren og smiler afslappet. Hun byder mig indenfor i det hvide hus, der ligger kun få hundrede meter fra Vesterhavet ved Tversted.

Imens resten af verden løber afsted og stadigvæk har to arbejdsdage tilbage, har Nanna ikke travlt. Hun gik nemlig på weekend allerede onsdag eftermiddag.

Hun viser mig indenfor i stuen, imens hun selv går ud i det gule køkken for at lave kaffe. Hun går på bare fødder og den lette farverige kimono bevæger sig omkring hende. Hun tager sig god tid.

Man bliver med det samme rolig i Nannas selskab.

'’Jeg synes ikke, der var ret meget tilbage i mit liv, når jeg endelig havde fri fra arbejde. Jeg var fyldt op, og vi har ikke engang børn. Jeg har stor respekt for dem, der kan få det til at fungere. Det må være følelsen af at leve på et rullebånd, hvor hverdagen bare kører på automatik, siger hun.’’

Sådan er det ikke længere.

Nanna valgte sidste vinter at træde ud af sin egen virksomhed, hestepraksissen Hestepraksis Nord, hvor hun var medejer. I stedet blev hun ansat som helt almindelig medarbejder i en 20-timers stilling.

I 2019 flyttede hun og kæresten Frederik fra København til hendes hjemstavn i Nordjylland, fordi hun havde fået mulighed for at blive medejer i hestepraksissen. Hun var nyuddannet dyrlæge, så det var en stor mulighed for hende.

’’Der var fuld knald på fra starten, og jeg elskede mit arbejde som dyrlæge. Men der var nok hele tiden en stemme i mig, der fortalte mig, at jeg ikke trivedes med at være selvstændig. Jeg lyttede bare ikke til den.’’

’’Jeg kunne godt lide at fortælle historien om at være medejer og selvstændig, men det med at have personaleansvar, sidde med regnskab og have det overordnede ansvar, var i virkeligheden ikke mig. Jeg kunne bare ikke erkende det overfor mig selv. Det hele virkede jo så godt.’’

Sidste efterår ramte hun bunden. Der var ikke mere at give af. Hun var konstant vred og ked af det, og hun kunne ikke sove om natten. Timerne blev i stedet fyldt med hjertebanken og åndenød.

Det var den anden medejer i hestepraksissen, der fik Nanna til at sygemelde sig i et par måneder. Og med det samme kom roen og søvnen tilbage. Med søvnen kom også overvejelserne om et andet slags arbejdsliv. Et andet slags liv.

’’Jeg begyndte at drømme om at stå ved kassen hos købmanden. Jeg tænkte, det ville være så dejligt enkelt at stå og bippe varer ind hele dagen og ikke skulle forholde sig til andet. Det ville være et mere simpelt liv. Men jeg savnede jo også at være dyrlæge. Jeg kunne bare ikke se, hvordan det skulle forenes med mere frihed.’’

Nanna tog derfor, efter mange overvejelser, hen på arbejdet for at sige op. Det ville den anden medejer ikke høre tale om. I stedet spurgte hun Nanna, hvad der skulle til, for at hun havde lyst til at blive.

Nanna var tøvende. Hun kunne næsten ikke få ordene ud af munden.

Hun ville gerne træde ud af ejerskabet, være fri for at have vagttelefonen, og så ville hun kun arbejde 20 timer om ugen. Hun var sikker på, at det ikke kunne lade sig gøre som ambitiøs dyrlæge.

Men det kunne det. Så sådan blev det.

En omsorgsrevolution

Ifølge fremtidsforsker Jane Hovgaard er der en tendens til, at unge i højere grad drømmer om et andet arbejdsliv end det, de har set deres forældre have.

Selvom de både er dygtige, højtuddannede og ambitiøse, har mange ikke længere ambitioner om arbejdsuger på 70 timer. De værner meget mere om deres frihed og fritid, fortæller forskeren.

’’Der er en overpræsentation af kvinder, der er i gang med et opgør mod præstationssamfundet. Men jeg tror egentlig bare, at de er firstmovers. Inden for de næste år ser vi også flere mænd, der søger et langt mere holistisk liv med tid til andet end arbejde.’’

Jane Hovgaard fortæller, at vores erhvervsliv og arbejdsmarked er opfundet af mænd, fordi det var dem, der var der først. Så de har defineret spillereglerne. Kvinderne gik hjemme og tog sig af alt det huslige, så de har defineret spillereglerne her.  

Prøv Vigeur 2 måneder
for kun 1 kr.


Vigeur portrætterer aktivt det nordjyske arbejdsliv gennem menneskelige fortællinger. Fyldt med personlighed, drive og mod på livet.

Start dit medlemskab nu

Dit medlemskab fortsætter automatisk efter prøveperioden til 99 kr. om måneden. Der er ingen binding, og du kan til enhver tid opsige med 5 dages varsel forud for udløb af den forudbetalte periode ved at kontakte vigeur@dnmh.dk.