Frygter du præsentationer? Sådan overkommer du nervøsiteten
Arbejdspladsen

Frygter du præsentationer? Sådan overkommer du nervøsiteten

Præsentationer kan frembringe svedige håndflader ved de fleste. I denne artikel fortæller Lise Hansen, selvstændig kommunikationstræner, hvorfor præsentation er så nervepirrende for mange. Hun giver dig også sine råd til, hvordan du kan tøjle nervøsiteten.

Foto: Ricky Sam Winther
14. juli 2022

Det er vigtigt at kunne præsentere i arbejdslivet. Vi gør det nemlig hele tiden. Både i klassiske situationer, hvor vi holder oplæg for mange, men også når vi blot forsøger at formidle et budskab til andre.

Derfor kan det være frustrerende, når nervøsiteten melder sig. Især når der medfølger uvelkomne følgesvende som rystende hænder, tør mund og bævende stemme.

Kommunikationstræner Lise Hansen har hjulpet politikere, ledere og store virksomheder med at blive stærke formidlere i over 10 år. Præsentationsfrygten møder hun ofte; uanset hvem hun træner.

Så hvad er det, der gør os nervøse ved at skulle holde en præsentation? Og hvad kan vi gøre for at overkomme nervøsiteten? Det giver Lise Hansen sit perspektiv på her.

Hvorfor bliver vi nervøse?

”Jeg tror på, at der er to typer af formidlere: Der er dem, som bliver nervøse, og så er der dem, som lyver,” siger hun med et grin. ”Vi bliver alle nervøse i en eller anden forstand. Det jeg prøver at tappe ind i er, hvorfor kunden er nervøs.

Jeg har arbejdet med kommunikationstræning og præsentationsteknik i mere end 20 år, og jeg bliver stadig nervøs, når jeg skal stå på en stor scene foran mange mennesker, selvom jeg lever af det. Det bliver jeg, fordi der er noget på spil.

Vi er for det første flokdyr. Så i øjeblikket jeg stiller mig op, så trækker jeg mig væk fra flokken og er mere sårbar. Derfor er der noget i os, der trækker for at komme ned at sidde igen, tilbage til at være en del af gruppen.

For det andet har mange af os alt for høje krav til os selv i forhold til, hvordan det bør være og se ud, når vi præsenterer, samtidig med, at vi har lave forventninger til egen formåen. Men der findes ikke noget, der hedder ”en perfekt præsentation” eller ”en perfekt formidler”, og i øvrigt er det pænt kedeligt, hvis det hele bliver alt for poleret.”

Prøv Vigeur 2 måneder
for kun 1 kr.


Vigeur portrætterer aktivt det nordjyske arbejdsliv gennem menneskelige fortællinger. Fyldt med personlighed, drive og mod på livet.

Start dit medlemskab nu

Dit medlemskab fortsætter automatisk efter prøveperioden til 99 kr. om måneden. Der er ingen binding, og du kan til enhver tid opsige med 5 dages varsel forud for udløb af den forudbetalte periode ved at kontakte vigeur@dnmh.dk.