3 myter om manglen på kvindelige ledere: Nej, unge kvinder er ikke mindre ambitiøse
Ligestilling

3 myter om manglen på kvindelige ledere: Nej, unge kvinder er ikke mindre ambitiøse

Kvinder har dårligere lederegenskaber end mænd. Kvinder er mindre ambitiøse. Og kvinder tror mindre på egne evner. Sådan lyder tre sejlivede myter om manglen på kvindelige ledere. Men er der hold i dem? Det undersøger en analyse fra Kraka-Deloitte.

René Ranisch/Unsplash.com
16. maj 2022

Kvinder er lige så gode ledere som mænd

Det slår den spørgeskemaundersøgelse fast, som Epinion har udført for Kraka-Deloitte.

De adspurgte medarbejdere er lige tilfredse med deres kvindelige og mandlige ledere – uafhængigt af deres eget køn. Myten om, at mænd foretrækker mandligere ledere bliver derfor også punkteret.

Så hvorfor er kvinder stadig underrepræsenterede i lederstillinger?

Mænd har større lederambitioner

Mænd og kvinder, som er under uddannelse eller nye på arbejdsmarkedet, har lige store ambitioner om at få ledelsesansvar.

Det gælder cirka 65 procent af beskæftigede kvinder under 25 år og 63 procent af mænd i samme gruppe.

Unge kvinder er altså ikke mindre ambitiøse end mænd. Men de er mere tilbøjelige til at sænke deres ambitionsniveau, som karrieren skrider frem.

I aldersgruppen 25 til 29 år er det cirka 50 procent af beskæftigede kvinder, der har lederambitioner, mens det gælder hele 72 procent af mændene.

Ifølge analysen er børn og familieliv ikke en drivende faktor for den skævvridning. Det handler i højere grad om troen på egne lederevner.

Mænd er mere tilbøjelige til at søge lederstillinger

Blandt mænd, der ikke vil søge en lederstilling, er den hyppigste årsag, at de ikke motiveres af ledelsesarbejde.

For kvinder er den hyppigste forklaring, at de ikke føler sig kvalificerede til stillingen.

Til sammenligning mener 28 procent af de adspurgte mænd, at de i høj grad har forudsætninger for at udføre deres nærmeste leders job. Kun 15 procent af kvinderne svarer det samme.

Manglen på kvindelige ledere kan altså handle om troen på egne evner – og at mænd er mere tilbøjelige til at søge lederstillinger.

Men eftersom lederambitionerne først daler, når kvinderne træder ind på arbejdsmarkedet, peger analysen også på en anden del af forklaringen:

Nemlig at negative oplevelser på arbejdspladsen kan påvirke kvinders arbejdsglæde og selvværd – og deraf deres ambitioner.

Den tese undersøger Vigeur i en kommende artikel.