Hvem leder din arbejdsplads? Måske en anden end lederen, mener erhvervspsykolog
Arbejdspladsen

Hvem leder din arbejdsplads? Måske en anden end lederen, mener erhvervspsykolog

På en arbejdsplads er det ikke altid lederen, der leder. Det mener erhvervspsykolog Tom Steen Jensen. Han ser månedligt eksempler på nordjyske arbejdspladser, hvor den formelle magt ligger ved den officielle leder, mens den reelle magt ligger et helt andet sted.

Foto: Martin Damgård.
12. januar 2023

Hvem leder egentligt en afdeling eller en arbejdsplads?

Man skulle tro, at svaret var simpelt: Det gør lederen, selvfølgelig.

Men ifølge Tom Steen Jensen er svaret ikke altid så simpelt. For erhvervspsykologen ser månedligt eksempler på nordjyske arbejdspladser, hvor den formelle magt ligger ved den officielle leder, mens den reelle magt ligger ved en medarbejder, som har påtaget sig rollen som uofficiel leder.

”Den uofficielle leder er ham eller hende, der trækker i nogle usynlige tråde og dermed træffer beslutninger. Det er en, der har stor indflydelse på den officielle leder,” siger Tom Steen Jensen, der udover at være psykolog har mere end 25 års erfaring som leder i både offentlige og private organisationer.

En uofficiel leder kan ifølge erhvervspsykologen opstå, når den officielle leder er svag, fraværende eller konfliktsky.

”Så opstår der et magttomrum, som en anden - typisk en medarbejder i afdelingen - går ind og udfylder. Man kan ikke have et magttomrum, uden nogen tager magten,” siger han.

Ubalance i en afdeling

En uofficiel leder er ifølge Tom Steen Jensen ikke altid uproblematisk.

”Der findes sikkert tilfælde, hvor nogen udfylder magttomrummet, har gode hensigter med det - og som gør det godt. Så er der ikke noget problem i det,” siger han.

Men i andre tilfælde skaber den uofficielle leder ifølge erhvervspsykologen en ubalance i afdelingen, fordi vedkommende sørger for, at nogle medarbejdere bliver forfordelt fremfor andre.

”Jeg møder medarbejdere, som er blevet sygemeldt med stress, fordi de får de dårlige opgaver og vagter, og fordi de bliver holdt udenfor. Når det er rigtig slemt, er det skolegården om igen. Det er simpelthen voksenmobning,” siger han.

Det er gennem sit arbejde med de stressramte medarbejdere, at Tom Steen Jensen har kendskab til de problematiske tilfælde med de uofficielle ledere. Gennem samtalerne med de stressramte analyserer han sig frem til, at uofficielle ledere er roden til problemet.

Hvordan påvirker en uofficiel leder helt konkret beslutningerne?

”Det kan foregå på den måde, at den uofficielle leder går hen til den svage, konfliktsky leder og taler sin egen sag - eller taler sagen for de kollegaer, som vedkommende godt kan lide.”

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?