Nordjysk EU-projekt kan vise løsningen til et af erhvervslivets største paradokser
Fremtid

Nordjysk EU-projekt kan vise løsningen til et af erhvervslivets største paradokser

Det har længe været svært at tiltrække højtuddannet arbejdskraft uden for de større byer, selvom mange højtuddannede går ledigt - særligt kandidater med udenlandsk baggrund. Et EU-projekt i Vesthimmerland kan måske have knækket koden, men skal det fungere, kræver det særligt to ting

Foto: Unsplash // Kimberley Farmer
10. marts 2023

Højtuddannet udenlændige søger til de store byer i jagten på deres første arbejde i Danmark. 

Men et projekt i Vesthimmerland har bevist, at det sagtens kan lade sig gøre at matche ledige udlændinge og virksomheder i mindre byer, der mangler højtuddannet arbejdskraft. 

Det skriver Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Projektet Go Vest er et initiativ fra Vesthimmerlands Kommune, som havde til opgave at tiltrække og fastholde internationale talenter til virksomheder i Vesthimmerlands Kommune.

Det er lykkedes. 

Men der er særligt to ting, man ikke kan komme udenom, hvis småbys-virksomheder vil tiltrække højtuddannede udlændinge.

Det fortæller Kirsten Heisz, konstitueret erhvervschef fra Erhvervs Væksthimmerland, der står bag projektet. 

“Vi ved nu, at to forudsætninger skal være på plads, hvis det skal lykkes: Basale sprogkundskaber hos dimittenderne og modenhed i virksomhederne.”

Projektet har på tre år matchet 15 ledige udenlandske kandidater med længerevarende uddannelse og virksomheder i Vesthimmerland.

EU’s Socialfond har investeret 2 millioner i det nordjyske projekt. I perioden 2014-2020 var fondens midler målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion.

Undervejs i projektet satte Go Vest ind med et langsigtet, opsøgende arbejde, hvor 40 lokale virksomheder blev kontaktet direkte. 

Det flyttede virkelig noget, og i 2022 kom resultatet nærmest som en ketchupeffekt, og vi landede over projektets målsætning,” siger Kirsten Heisz.

Erfaringerne fra projektet viser, at udviklingen ikke kommer af sig selv.

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?