4-dages arbejdsuge er en “bragende succes” ifølge verdens største forsøg: Disse tricks kan vi alle sammen stjæle
Forskning

4-dages arbejdsuge er en “bragende succes” ifølge verdens største forsøg: Disse tricks kan vi alle sammen stjæle

2.900 medarbejdere har deltaget i verdens største forsøg med en firedages arbejdsuge. Og vi kan med fordel lade os inspirere af deres effektivitet, selvom vi arbejder fem dage om ugen.

Foto: Unsplash
10. marts 2023

39 procent mindre stress. 65 procent færre sygedage. Og 57 procent færre opsigelser.

Det er resultatet af verdens hidtil største forsøg med firedages arbejdsuge, hvor 61 britiske virksomheder med godt 2.900 medarbejdere har afprøvet tiltaget igennem et halvt år.

Medarbejderne fik den samme løn udbetalt, selvom arbejdsugen i gennemsnit var skåret ned fra 38 til 34 timer om ugen.

Det reducerede hverken medarbejdernes produktivitet eller virksomhedernes indtjening, og 54 procent oplevede en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv.

Forskerne fra blandt andet Cambridge University og Boston College kalder forsøget en “bragende succes” – og 56 ud af de 61 virksomheder har da også valgt at bevare den firedages arbejdsuge, efter forsøget sluttede i december.

Når danske forskere alligevel er varsomme med at generalisere på baggrund af forsøget, skyldes det dels de markante forskelle på arbejdsmarkedet i Danmark og England – og dels det faktum, at det sociologiske studie var frivilligt og uden en kontrolgruppe.

Det er der dog ikke noget unormalt i, siger Anna Ilsøe, der forsker i fleksibel arbejdstid på Københavns Universitet:

“Det ville selvfølgelig være bedst, hvis vi havde et stort datasæt fra mange forskellige firmaer med lang erfaring med firedages arbejdsuger. Men spørgsmålet er, om man i denne fase, hvor det er så nyt, kan gøre det væsentligt anderledes, end forskerne har gjort her,” siger Anna Ilsøe til Videnskab.dk.

Og ikke desto mindre er der inspiration at hente hos de virksomheder, der deltog i forsøget, hvis du gerne vil arbejde mere effektivt.

Her får du en række af de erfaringer, som virksomhederne gjorde sig i forsøget:

9 tricks til at forbedre produktiviteten på arbejdet:

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?