De arbejder i ferier og frokostpauser og skjuler det for kollegaer og chefer. Sådan får vi skyggearbejde frem i lyset
Tendenser

De arbejder i ferier og frokostpauser og skjuler det for kollegaer og chefer. Sådan får vi skyggearbejde frem i lyset

En ny undersøgelse fra Videnscenter for God Arbejdslyst viser, at en stor andel af danskerne i det skjulte udfører arbejdsopgaver, de hverken er forpligtet til eller får løn for. Skyggearbejdet kan ifølge en ekspert få alvorlige konsekvenser. Derfor kommer hun nu med en klar opfordring til både medarbejdere og ledere.

Foto: Artvaerk.
19. maj 2023

Nogle medarbejdere arbejder i deres ferie, mens andre skipper frokostpausen eller forlænger arbejdsdagen.

En ny undersøgelse fra Videnscenter for God Arbejdslyst viser, at en stor andel af danskerne udfører arbejdsopgaver, de hverken er forpligtet til eller får løn for - og som de hemmeligholder for deres kollegaer og leder.

Medarbejdere udfører skyggearbejdet - som fænomenet kaldes - for at få en oplevelse af, at de løser deres arbejdsopgaver tilfredsstillende. Skyggearbejdet giver dem følelsen af at få mere mening og indflydelse i deres arbejdsliv.

Det fortæller Ph.d., psykolog Malene Friis Andersen, der er ekspert i ledelse og psykisk arbejdsmiljø og som gennem sin forskning har udviklet begrebet og teorien om skyggearbejde.

”Skyggearbejde kan være, at SOSU-assistenten forlænger sin arbejdsdag, så hun kan nå at lytte til, hvordan Fru Hansen har det. Eller det kan være, at embedsmanden bruger en feriedag på at arbejde, så han får en oplevelse af, at arbejdsopgaverne er løst ordentligt,” siger hun.

Undersøgelsen - der bygger på svar fra mere end 2.500 repræsentativt udvalgte lønmodtagere - viser, at 50 procent af de adspurgte jævnligt udfører arbejdsopgaver, de hverken er forpligtet til eller får løn for. Af disse angiver 44 procent, at de gør det i nogen, høj eller i meget høj grad.

Størstedelen svarer, at de udfører skyggearbejde op til 10 timer om måneden, mens 15 procent svarer, at de månedligt bruger mellem 11-37 timer på det.

Hemmeligholdelsen er ”enormt bekymrende”

Ifølge Malene Friis Andersen adskiller skyggearbejde sig fra interessetimer og overarbejde ved, at skyggearbejdet bliver holdt hemmeligt og ikke registreres.

”Medarbejdere, der laver skyggearbejde, gør det både for at genvinde noget indflydelse over arbejdet og muligheden for at kunne løse arbejdsopgaverne til en tilstrækkelig kvalitet.”

”Men flere af dem, jeg mødte i mit forskningsstudie, begyndte også at tvivle på sig selv. At de måske ikke var dygtige nok eller hurtige nok til deres arbejde - og at de derfor skal bruge ekstra tid på at løse deres opgaver. Derfor ønsker de ikke, at deres leder eller kollegaer skal finde ud af, at de bruger ekstra tid,” siger hun.

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?