HR-chef lukker og slukker før ferien: Rent mentalt giver det mig ro
Arbejdspladsen

HR-chef lukker og slukker før ferien: Rent mentalt giver det mig ro

Helle Liske Rosenvinge er HR-chef i Jammerbugt Kommune - og véd, hun holder ferie, når hun skal gøre sig umage for at huske, hvilken ugedag, det er.

Foto: Martél Andersen
4. juli 2022

Navn: Helle Liske Rosenvinge

Alder: 41 år

Bopæl: Hasseris Enge

Stillingen: HR-chef i Jammerbugt Kommune.

Ferie: Uge 29, 30, 31

 

INTRO: Nogle kobler bedst af med rejser, fester og masser af aktivitet. Andre kobler bedst af ved at sidde i en stol og kigge ud af vinduet. Vigeur taler i denne serie med nordjyske ledere og erhvervsfolk, for at høre, hvordan de lader op. Læs deres overraskende svar i Vigeurs sommerserie. 

Hvor skal du holde sommerferie?

Trods benzinpriserne sætter vi os også denne gang ind i bilen - og kører på ferie. Vi er typerne, der besøger nye steder hvert år. Vi skal være i Toscana i samfulde tre uger - og blandt andet bo på en nedlagt olivengård.

For os er ferie lig med eventyr. Vi går efter nye oplevelser i komfortable rammer. Det er supervigtigt for os, at se så meget af verden, som vi kan - og at vise vores børn alt muligt forskelligt. Det behøver hverken at være dyrt eller fancy eller langt væk, men der skal være lidt eventyr hvert år.

Hvordan kobler du bedst af i sommerferien?

Det allervigtigste er faktisk, at jeg sover uden at blive vækket af vækkeuret. Det er den ultimative luksus for mig. 

Jeg trives bedst med en dejlig kombination af ro og larm, og så er det en grundlæggende forudsætning for mig, at alle i familien har det godt - at alle er i zen, og at der er ro på. 

Jeg er meget opmærksom på ikke at komme til at hungre efter ferie i hverdagen, for hverdagene har vi flest af - og dem skal vi også sørge for er gode. 

Jeg er heller ikke sådan en forælder eller kone, der siger: “Jeg ved godt, at det hele bøvler lige nu, men alt bliver godt, når vi får ferie”. Det er at stikke blår i øjnene.

Vi har en god hverdag, så vi tager heldigvis ikke udbrændte på ferie.

“Jeg ved, jeg har ferie, når jeg har glemt, hvilken ugedag det er”, siger Helle Liske Rosenvinge. Foto: Martél AndersenFoto: Martél Andersen
“Jeg ved, jeg har ferie, når jeg har glemt, hvilken ugedag det er”, siger Helle Liske Rosenvinge. Foto: Martél AndersenFoto: Martél Andersen

Hvor meget arbejder du i din ferie? 

Jeg arbejder minimalt i ferien, men i HR kan alt ske, så jeg er tilgængelig for min organisation, hvis det bliver nødvendigt. Jeg prøver at sætte gode rammer omkring min ferie og kan godt lide at gå på ferie med en næsten tom indbakke og sager, der ligger klar til mig, når jeg vender tilbage. 

Når man arbejder op imod en direktion, er der andre at tage hensyn til. Direktørerne og politikerne har typisk rigtig travlt, inden de går på ferie. Det er sådan, de arbejder. Så er vi nogen, der griber deres bolde. Derfor betyder dét med at have en uge eller to, når de er gået på ferie, enormt meget. Mentalt er det optimalt for mig. Så jeg prioriterer altid at gå på arbejde i uge 28, fordi der er arbejdsro. Møderne er færre, og telefonerne er mere stille.

I forhold til mine medarbejdere synes jeg også, at det er rart, at jeg ikke løber afsted først.

Hvor vigtig er sommerferien for dig?

Den er fuldstændig afgørende. Det er den, fordi den er lang. I mine ferie kommer der som regel et tidspunkt, hvor jeg ikke kan finde ud af, hvilken ugedag det er. Det er dér, jeg ved, jeg har sommerferie.

Adskiller sommerferien sig fra andre ferier i løbet af året?

Ja, det gør den. I sommerferien kan man tage den mere med ro - og rejse længere væk. Hvis man rejser i vinterferien eller efterårsferien, er det ofte meget pakket og intenst. Og så er sommerferien også en ferie, hvor mange andre har ferie. Så der er ro på en anden måde. Alt bliver sat lidt på standby, fordi de fleste holder sommerferie. 

Hvor meget bruger du ferien til at tage dit arbejdsliv op til revision?

I virkeligheden ikke ret meget. Det er selvfølgelig oplagt, at man får tænkt nogle tanker til ende, når man har en lang ferie, men jeg går ikke og sparer sammen til store tanker. Selvfølgelig reflekterer jeg over, hvad jeg vil - og om mine medarbejdere har det godt, men det gør jeg hele året - også til jul og til påske og i oktober.

To gange har jeg skiftet job hen over en sommerferie, hvor jeg har sagt op i juni og begyndt i august. Det har egentlig været meget interessant.

Jammerbugt Kommunes HR-chef holder ferie i Toscana. Foto: Martél Andersen
Jammerbugt Kommunes HR-chef holder ferie i Toscana. Foto: Martél Andersen

Er der noget, du altid skal nå, inden du møder på job efter sommerferien igen?

Jeg har ikke særlige traditioner, men jeg glæder mig hvert år over den specielle følelse, der indtræffer efter et stykke tid. Det er dér, hvor jeg glemmer, hvilken ugedag det er. Så ved jeg, at jeg har ferie.

Men ellers er det vigtigt for mig at være offgrid og få nye input. At opleve eventyret - og får sat godt ind på kulturkontoen. Rent menneskeligt vil jeg gerne nå frem til nye erkendelser, så jeg har også nogle følelser og stemninger, jeg gerne vil have tjekket af, inden jeg møder på job igen.

Hvad er dit bedste sommerminde?

I 2006 var jeg på en lang rejse til USA sammen med en helt ny kæreste. På den ferie blev vi enige om, at vi var hinandens. Det var på en bestemt restaurant i San Francisco. Han friede faktisk, da vi kom hjem, men det var på rejsen, vi blev enige om, at det var en god ide, at vi blev hængende sammen. Vi var også enige om, at vores børn skulle opleve verden sammen med os - og ikke først, når de selv blev voksne.

Det er 16 år siden nu.

Helle Liske Rosenvinge er HR-chef i Jammerbugt Kommune. Foto: Martél Andersen
Helle Liske Rosenvinge er HR-chef i Jammerbugt Kommune. Foto: Martél Andersen

Hvilken skønlitterær bog skal du have læst, inden ferien er forbi?

Jeg er en kæmpe historienørd, så jeg vil gerne igennem en historisk roman. Jeg er rigtig glad for Annelise Marstrand eksempelvis. Det kan også være nyere dansk litteratur som Maren Uthaug og Stine Pilgaard. 

Jeg læser ikke ledelsesbøger i sommerferien, og det er ikke fordi, jeg ikke kan lide ledelsesbøger. Dem læser jeg mange af - og jeg er glad for dem. 

Men sommerferien skal gerne bruges på skønlitteratur.

Hvilke praktiske opgaver skal du have styr på, inden ferien er forbi?

Det ville være et uheld, hvis jeg kommer til at være praktisk … jeg skal faktisk slet ikke at være praktisk, hvis jeg kan slippe. Derfor kommer jeg aldrig til at købe et sommerhus, for jeg kører død i store husprojekter. Jeg dur heller ikke til at have dårlig samvittighed to steder og vil hellere bruge min energi på mennesker, fester, gæster og oplevelser.

Jeg føler mig meget mere fri til at gøre, hvad jeg vil, når der ikke er for mange praktiske forpligtelser.