Nordjysk arbejdsplads dropper møder: ”Det handler om trivsel og om en tro på, at vi kan præstere bedre”
Arbejdspladsen

Nordjysk arbejdsplads dropper møder: ”Det handler om trivsel og om en tro på, at vi kan præstere bedre”

Medarbejdere og ledere på Aalborg Bibliotekerne må fremover ikke holde interne møder om fredagen. Det nye initiativ med den mødefri dag skal ifølge bibliotekschef Kristine Nygaard skabe mere overskud og bedre trivsel på arbejdspladsen. Ifølge ekspert Pia Hauge kan mødefri dage være meget gavnlige - både for medarbejdere og arbejdsgivere.

Foto: Bente Poder
11. januar 2023

Kristine Nygaards første møde starter typisk klokken otte. Når det er slut, starter det næste. Derefter følger dagens tredje og fjerde møde.

”Min frokostpause er lagt ind i min kalender, i håbet om at jeg kan nå at få noget at spise. Men den bliver tit inddraget eller forkortet på grund af endnu et møde,” siger Kristine Nygaard, der er bibliotekschef på Aalborg Bibliotekerne.

Fire ud af fem hele arbejdsdage går typisk med ”væg-til-væg” møder, som hun kalder det, hvor hun går direkte fra det ene møde til det andet.

Sådan en arbejdskalender er hun ikke alene om at have. Det er en generel udfordring på Aalborg Bibliotekerne, der har omkring 130 ansatte, at både medarbejdere og ledere har mange møder.

De travle kalendere tærer på overskuddet, og de påvirker samtidig fællesskabsfølelsen på arbejdspladsen.

”Hvis en medarbejder har brug for hjælp - eller af en anden grund skal snakke med mig, en anden leder eller medarbejder med en travl kalender - så skal medarbejderen booke en tid i vores kalender for at være sikker på, at vi kan snakke,” siger bibliotekschefen.

”Så det er ikke nemt at bevæge sig rundt i huset og tage spontane snakke - for mit vedkommende med mine medarbejdere, for andres vedkommende med kollegaer eller med deres egen leder. Det er et problem, for det kan sagtens være i de spontane snakke, at de gode idéer, eller følelsen af at være fælles om nogle opgaver, opstår.”

Men det skal et nyt initiativ med en fast ugentlig mødefri dag nu ændre på.

Mødefri dage

Initiativet betyder helt konkret, at hverken medarbejdere eller ledere fremover må holde interne møder om fredagen.

Håbet er, at det vil medføre mere overskud og nærvær blandt både medarbejdere og ledelse.

”Vi gør det, så man ikke hele tiden har følelsen af, at man ikke nåede at blive færdig med det, man var i gang med, før man skulle videre til det næste. Det handler om trivsel, men det handler også om en tro på, at vi kan få en organisation, der præsterer bedre, end den gør i dag,” siger Kristine Nygaard.

I ledergruppen er der stor opmærksomhed på, at møderne, der tidligere har ligget om fredagen, ikke blot skal skubbes over på nogle af de andre dage. Der har altså været - og er fortsat - et kritisk blik på, om alle møder er nødvendige.

”Så med initiativet om den mødefri dag følger også snakke om, hvad det er for nogle møder, vi holder, hvor længe de varer, og hvad formålet med dem er,” siger hun.

Mindre stress og mere fordybelse

Ifølge selvstændig rådgiver Pia Hauge, der har rådgivet Aalborg Bibliotekerne om de mødefri dage, er dagene uden møder ikke et nyt fænomen. Men der er indenfor den seneste tid opstået en fornyet interesse for de mødefri dage.

”Når møder ligger meget tæt i vores kalender, bliver vores dage brudt op i små enheder. Så mødefri dage giver folk mulighed for at fordybe sig og få noget sammenhængende tænketid,” siger hun og fortæller, at den fornyede interesse for mødefri dage er opstået som følge af coronanedlukningerne.

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?