Uafsluttede opgaver og uplanlagt ferie gør dig til en bedre medarbejder – her er hvorfor
Forskning

Uafsluttede opgaver og uplanlagt ferie gør dig til en bedre medarbejder – her er hvorfor

Lektor på Aalborg Universitet har to råd til dig, der gerne vil splitte arbejde og ferie ad. Gør du det rigtigt, bliver du automatisk en bedre medarbejder.

Foto: Olga Thelavart/Unsplash.com
18. juli 2022

Lad din arbejdstelefon blive hjemme. Uddeleger dine opgaver. Sluk for nyhedsstrømmen.

Det er tre af de råd, vi ofte får til at splitte arbejde og ferie ad.

Men Einar Baldvin Baldursson, lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved Aalborg Universitet, mener, at der er andre råd, som er vigtigere at fokusere på.

For sørger vi ikke for at holde ferie og arbejde adskilt, risikerer vi, at vi bruger hele ferien at stresse over, hvad vi skal, når vi igen møder ind på arbejde – og vi risikerer også, at hjernen slet ikke får den ro, den har brug for, til at få de gode ideer, når vi igen skal løse arbejdsrelaterede opgaver.

Få her Einar Baldvin Baldursson to gode råd til, hvordan du lader arbejdet blive hjemme, når du drager på ferie.

Lad rodet blive

Det første råd kan være svært for dig, der nyder at gå på ferie med en opryddet arbejdsstation og afsluttede arbejdsopgaver.

Ifølge Einar Baldvin Baldursson skal du nemlig lade dit bord være rodet og undgå at afslutte alle dine opgaver, når du pakker tasken og bliver ønsket god ferie af dine kollegaer.

For gør du ikke det, bruger du energi i løbet af din ferie på at tænke over, hvilke arbejdsopgaver du skal starte op, når du igen møder ind på kontoret:

”Et tomt bord kalder på nye opgaver, ” fortæller Einar Baldvin Baldursson og fortsætter: ”Det er vigtigt, du ved, hvad du vender tilbage til.”

Lad derfor være med at færdiggøre alt dit arbejde, inden du går på ferie. Så ved du nemlig præcis, hvad der venter dig, når du kommer tilbage.

Drop planlægningen hjemmefra

Når mange af os rejser på ferie, har vi vane for at vide, præcis hvad vi skal lave i løbet af ferien. Men det er ikke en fordel, fortæller Einar Baldvin Baldursson.

”Vi er alle i et eller andet omfang indfanget af at skulle nå noget, og at vi skal videre. Hele forestillingen om, at det er vigtigt at nå noget og komme videre, betyder, vi ikke slipper hjernen løs. Når hjernen er anbragt i og fastholdt i arbejdets bud på effektivitet, så dvæler vi ikke – vi haster,” fortæller Einar Baldvin Baldursson.

I stedet mener han, at den bedste rejseplan er den, hvor du bare tager afsted.

Når vi lader vores planlægningsgen blive hjemme, får vi muligheden for i højere grad at leve i nuet. Og det gør os til bedre medarbejdere, når vi igen møder ind:

”Det særlige ved at dvæle er, at vi aktiverer ressourcer i hjernen, som medfører at vi danner rige erindringer – også kendt som kreative erindringer. Og de kan bruges til utrolig meget. De fleste erindringer, der dannes under pres, er meget målrettede. De er enten en firkant, trekant eller en cirkel. De duer kun til de opgaver, de er lavet til,” forklarer Einar Baldvin Baldursson.

Det betyder, at de erindringer, vi skaber i pressede situationer, kun kan bruges, når vi løser de opgaver, vi er vant til at løse. Skal vi i stedet løse nye opgaver og idegenerere, er det de kreative erindringer, som skal i brug:

”Kreative erindringer har den særlige egenskab, at de kan optræde som alle tre former. Og de kan gøre det uforudsigeligt. Så når man bruger kreative erindringer, så får man overraskende ideer, og det er, fordi man har dannet sig rige erindringer, mens man dyrker nuet,” fortæller Einar Baldvin Baldursson og fortsætter:

”De kreative erindringer opstår kun, når vi befinder os i en særlig tilstand, og den tilstand er, hvor vi nyder og bevæger os i takt med tiden uden at forcere det.”

Ifølge Einar Baldvin Baldursson er det derfor vigtigt, at vi systematisk forsøger at være så ineffektive som overhovedet muligt og samtidig tør dyrke det uventede, der sker i nuet.