“Vi er ikke risikovillige nok. Mig selv inklusive. Der er masser af spændende virksomheder i Nordjylland, men vi har en tendens til at bruge konservative penge fremfor at tænke mere ud af boksen og sige: “Vi skal flyve endnu højere. Vi skal til månen.”
Sådan siger Mads Peter Veiby forud for éndagskonferencen Vigeur Live, der finder sted onsdag 16. november - og som har deltagelse af en perlerække af dagsordensættende erhvervsledere (se link længere nede).
“Nordjylland mangler noget Elon Musk-mentalitet. Altså nogen, der virkelig tør tænke stort. For godt nok løber man en risiko, hvis man investerer mange penge, men man kan virkelig også være med til at flytte noget,” siger han.
Mads Peter Veiby skal på podiet for at tale om muligheder i Nordjylland. Han er ikke i tvivl om, at der er masser af muligheder - og at Nordjylland både har et godt startup-miljø og en god vindermentalitet.
“Der er stor villighed til at hjælpe nystartede virksomheder og fin støtte omkring dem. Det føles oprigtigt, og det er altsammen meget positivt. Men vi mangler lige det sidste. Lidt mere vildskab,” siger Mads Peter Veiby.
Han fremhæver et eksempel fra København. Her har han et stort netværk og sidder i flere juryer. Derfor har han kendskab til en privat startup med en vision om at udvikle teknologi til sikker, bæredygtig og billig kernekraft. Seaborg Technologies hedder virksomheden, der udvikler mindre reaktorer, som baserer sig på smeltet salt og blev grundlagt af en lille gruppe af fysikere, kemikere og ingeniører.
“Investorerne bag selskabet løber en ekstrem høj risiko, men det er da fantastisk, hvis en teknologi, der stammer fra en startup, kan være med til at løse verdens energiproblemer. Det vil vise sig om et par år, når den første prototype står klar,” siger Mads Peter Veiby, der har en urokkelig tro på, at det bliver teknologien, der løser klimaudfordringerne.
Superiværksætteren retter også bebrejdelserne indad og peger på sig selv med sin kritik. Han betegner sig selv som en lejlighedsvis bangebuks.
“Tag ikke fejl. Jeg er kapitalist. Jeg ønsker at øge min formue. Så i den sammenhæng er jeg også bare selv en nordjysk bonderøv. Men egentlig ville jeg ønske, at jeg turde være lidt mere risikovillig. Det synes jeg måske, er noget af det, vi mangler i Nordjylland.”
Hvor Mads Peter Veiby måske ikke er så risikovillig som investor, har han til gengæld altid set stort på janteloven.
Han har hang til samleobjekter som gamle biler og dyre fly, og da Mads Peter Veiby mødte modstand over sit byggeri af et nyt, kæmpestort hus i Gug Alper - tegnet af Bjarke Ingels - havde han også is i maven. Den slags preller af på ham. Han føler sig ikke tynget af janteloven.
“Nu ved jeg jo ikke, hvad folk siger, når jeg ikke er der, men jeg føler, at der er respekt om mig og min evne til at tjene penge. Jeg fornemmer en accept af, at når jeg nu har arbejdet mig til pengene, er det også i orden at bruge dem,” siger han.
Mads Peter Veiby tror, at hans succes som iværksætter har en ekstra værdi for én særlig gruppe. I sine unge år var han selv imponeret af Mærsk og Lars Larsen.
“Jeg tror, det er vigtigt at være med til at inspirere andre - unge iværksættere eksempelvis. Vi har jo brug for unge, der gerne vil være med til at udvikle - og støtte om op deres erhvervsmæssige ambitioner.”
Mads Peter Veibys eget eventyr begyndte på Snerlevej ved Skipperen i Aalborg. Han gik på Stolpedalsskolen og var - med egne ord - en rod.
Det ændrede sig imidlertid, da han begyndte på efterskole - og betragtede skiftet som en mulighed for at begynde på en frisk.
Mads Peter Veiby fandt ud af, at han var god til matematik og tal - og derfra har hans livsbane været lige så tydelig som de kondensstriber, hans privatfly trækker efter sig.
Han gik først på handelsskole, så på bankskole i København - og snuppede lige en HD om aftenen.
Mads Peter Veiby trådte derefter ind på iværksættervejen.
“Jeg kunne ikke overskue en karriereplan, der først skulle peake, når jeg blev 40 år. Det havde jeg ikke tid at vente på, så jeg begyndte at programmere nogle hjemmesider,” siger Mads Peter Veiby.
Ikke alt gik efter planen i begyndelsen.
“Det gik både op og ned, og jeg var ved at lukke mange gange. Det kræver noget at hive sig op af sådan en dødsspiral. Men det lykkedes. Jeg tjente en masse penge - og fik en helvedes masse erfaring, som nok er mere værd end de penge, jeg indkasserede.”
I 2003 var han medstifter af televirksomheden M1, som han solgte seks år senere - med stor fortjeneste. Siden startede han casinoportalen spilnu.dk - og solgte også den virksomhed med stort udbytte.
“Dybest set har jeg jo tjent mine penge ved hjælp af godt købmandskab,” konstaterer Mads Peter Veiby.
I dag er serieiværksætteren Mads Peter Veiby investor - og medejer af softwarevirksomheden CEGO A/S. Og så er han i gang med at overveje, hvad han skal bruge næste kapitel af sit arbejdsliv på.
Børnene - 16-årige Signe-Marie og 14-årige Carl-Peter - flytter hjemmefra indenfor en overskuelig årrække, og Mads Peter Veiby har dermed større frihed til at involvere sig i nye, store projekter. Uden at han endnu ved, hvilken retning de skal gå i.
Lige nu overvejer han at hive stikket totalt, så han i ro og fred kan finde frem til de rammer, der skal være udgangspunktet for hans næste eventyr.
“Jeg skal bruge tiden på at pleje mine investeringer, og så mærke efter, hvad jeg skal få resten af mit liv til at gå med. Jeg har stadig 30 år tilbage på arbejdsmarkedet, så jeg er ikke engang halvvejs.”
Prøv Vigeur
Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.