Norman er med til at få gidsler fri de mest usikre steder i verden: Få hans tre gode råd til en forhandling
Arbejdspladsen

Norman er med til at få gidsler fri de mest usikre steder i verden: Få hans tre gode råd til en forhandling

Virksomheden Guardian, hvor Norman Kristiansen er direktør og medejer, udfører op mod 20 gidselforhandlinger om året. Nordjyden spillede blandt andet en vigtig rolle i en af de mest omtalte danske gidselsager nogensinde.

Foto: Jens Otto Barsøe
24. oktober 2022

En NGO-medarbejder der blev taget som gidsel i Kazakhstan, en ung dansk kvinde der risikerede 15 års fængsel i Panama og en fynsk gartner, som tilbragte et halvt år i fangenskab hos den colombianske oprørsgruppe FARC. 

Det er tre sager fra de seneste måneder, som Norman Kristiansen har et indgående kendskab til. Han sidder til dagligt på et kontor i centrum af Aalborg og er direktør og partner i virksomheden Guardian Security Risk Management, der har haft afgørende betydning for, at de førnævnte personer igen fik deres frihed og blev hentet hjem. 

"Vi har mellem 15 og 20 gidselforhandlinger hvert år," fortæller den 54-årige nordjyde.

Norman Kristiansen har bopæl i Grindsted i Nordjylland, er opvokset i Sindal og startede Guardian i 2005 efter at have været en del af Jægerkorpset i 17 år. Han understreger, at gidselforhandlinger blot er en af mange forskellige typer opgaver, som Guardian løser for virksomhedens kunder.

Det er i øvrigt et fåtal af gidselsagerne, som involverer danskere. Forklaringen på at Guardian har mere end en gidselforhandling om måneden i gennemsnit er, at virksomheden er tilknyttet et af verdens største forsikringsselskaber, AIG, som er under Lloyd's of London. På deres kundeliste er virksomheder, der opererer i risikofyldte områder. De har derfor har tegnet en forsikring, som skal sørge for, at de får hjælp, hvis uheldet er ude.    

Det kan også være privatpersoner, som har brug for Guardians ekspertise. "Vi oplever for eksempel, at en familie tager kontakt, fordi de ikke har hørt i fire uger fra en far, der er taget til Uganda. Så skal vi finde ud af, hvad der er sket," fortæller Norman Kristiansen.

Stor forskel på gidselsager

Selv om udgangspunktet er det samme, at der bliver taget et gidsel, så er der meget stor forskel på de enkelte cases. Motivet for gidseltagerne kan være politisk, økonomisk eller religiøst, hvilket selvsagt har indflydelse på, hvordan de agerer.

Når Guardian kommer ind i en sag, er der en fast drejebog, der bliver fulgt fra start. Den indeholder blandt andet baggrundstjek på den eller de involverede personer, rejse til området og kontakt til en såkaldt "Fixer".

"Det der er sværest er at finde frem til gidslet, og hvem det er, man skal tale med. Hvis vi skyder med spredehagl og bare spørger, hvem der har taget gidslet, er der 22, der rækker hænderne i vejret og siger bare giv os nogle penge, så skal vi nok løslade vedkommende, men de fleste har ikke kendskab til opgaven."

"Når man har fundet frem til de rigtige personer, går man over i den næste fase, hvor man skal blive enige. Her er dem med økonomiske motiver lettest at have med at gøre. De vil bare have penge her og nu, og der går forhandlingerne hurtigt. De svære sager er ofte med politiske motiver, hvor du kan få besked om, at gidslet bliver likvideret, hvis du ikke kan levere noget bestemt inden for to dage. Der skal du hele tiden forsøge at købe mere tid. Heldigvis er vores erfaring, at det altid ender med, at gidslet bliver løsladt," siger Norman Kristiansen. 

Han oplever, at forhandlinger i nogle tilfælde er klaret på tre dage. Den længstvarende gidselsag som Norman Kristiansen har været en del af involverede freelancefotografen Daniel Rye. Han blev holdt som gidsel i Syrien, og det tog 13 måneder, før danskeren blev købt fri fra terrororganisationen Islamisk Stat for en løsesum på 15 millioner kroner. En rystende historie som mange danskere har fået et indgående kendskab til blandt andet gennem romanen og filmen "Ser du månen, Daniel".  

"De sager der tager tre dage er dem, hvor vi ved, hvem der står bag, vi ved, hvor gidslet er, og vi kender både krav og motiv. Kan du samtidig skabe et personligt bånd til gidseltageren, løser tingene sig som regel nemt. Når du ikke kender alle de førnævnte faktorer, er det en meget lang proces, der går i gang," fortæller Norman Kristiansen. 

Han har gennem sine mange år i branchen fået et nuanceret billede af de personer eller organisationer, som vælger at tage et eller flere gidsler. "Det er tit almindelige mennesker, som har et budskab. De er frustrerede over en bestemt sag og har handlet i affekt. I nogle tilfælde er der dog bare tale om skruppelløse kriminelle," konstaterer Norman Kristiansen. 

Prøv Vigeur 2 måneder
for kun 1 kr.


Vigeur portrætterer aktivt det nordjyske arbejdsliv gennem menneskelige fortællinger. Fyldt med personlighed, drive og mod på livet.

Start dit medlemskab nu

Dit medlemskab fortsætter automatisk efter prøveperioden til 99 kr. om måneden. Der er ingen binding, og du kan til enhver tid opsige med 5 dages varsel forud for udløb af den forudbetalte periode ved at kontakte vigeur@dnmh.dk.