Fra B&O til borgmesterkontor: "Jeg har aldrig haft en karriereplan"
Mit CV

Fra B&O til borgmesterkontor: "Jeg har aldrig haft en karriereplan"

Rebilds borgmester Jesper Greth har taget solid erhvervserfaring med sig til posten som kommunens førstemand og sidder igen i et job, hvor 24 timer i døgnet ikke altid er nok.

Foto: Jens Otto Barsøe
12. september 2022

Jesper Greth er 52 år og har siden 1.januar 2022 været borgmester i Rebild Kommune. Han er opvokset i Aars og bor i Støvring med sin hustru Mette. Sammen har de børnene Sarah og Simon. Her er Jespers CV.

1981-1989: Arbejdsdreng hos PA Vinduer & Døre, maler og værnepligtig ved artilleriet i Skive
Mange af mine skolekammerater kørte med aviser, men det synes, jeg lød kedeligt. Jeg fik i stedet job hos et vinduesfirma, hvor min mor var bogholder, og mit incitament var selvfølgelig at tjene nogle penge. Det var spændende og en stor omvæltning for en ung knægt at opleve, hvordan en arbejdsplads fungerede.

I slutningen af folkeskolen fik jeg en kæreste. Hendes far var malermester, og jeg arbejdede for ham i weekender og ferier. Jeg er god med mine hænder og tror, jeg kunne være blevet en dygtig håndværker. Jeg er meget pertentlig og struktureret og alt, hvad jeg laver skal være 110 procent i orden.

Som barn havde jeg selvfølgelig kammerater, men jeg trivedes også rigtig godt med voksne. Min morfar var murer, og når de byggede huse tæt på, hvor vi boede, var det bedste, jeg vidste at gå sammen med ham og hjælpe til, når jeg fik fri fra skole.

Jeg var i tvivl om, hvad jeg ville efter folkeskolen. Jeg fik middel-karakterer og kunne være kommet på gymnasiet, men på det tidspunkt sagde det mig ikke noget at sidde med snuden i bøgerne. Jeg kiggede i ”Hvad kan jeg blive” og faldt over uddannelsen som radiomekaniker. Jeg synes, at kombinationen af mekanik og elektronik lød spændende, og tog det påkrævede basisår på teknisk skole. Lige inden jeg blev færdig, var jeg til session og trak et nummer, så jeg skulle ind til militæret. Det blev ved artilleriet i Skive, og jeg havde det godt med den orden, der var der. Jeg overvejede faktisk en kort overgang at gøre karriere i forsvaret, men da jeg så, hvordan arbejdet foregik på værkstederne, var det alligevel ikke noget for mig.

Jesper Greth(øverst i midten) havde nogle gode måneder som værnepligtig i Skive. Privatfoto.
Jesper Greth(øverst i midten) havde nogle gode måneder som værnepligtig i Skive. Privatfoto.

1989-1994: I lære som radiomekaniker og elektroniktekniker, B&O i Struer
Jeg søgte ikke læreplads andre steder end hos B&O. Det var virkelig en attraktiv arbejdsplads dengang, med over 3.000 ansatte i Struer. Jeg kunne godt lide arbejdet som radiomekaniker, og det faglige var kompliceret. Det blev dog efterhånden hverdag at skille et fjernsyn eller en videobåndoptager ad, finde fejlen og reparere den.

Når jeg var på skole med de lærlinge, som havde læreplads i lokale radioforretninger, fandt jeg ud af, hvad jobbet også var. Det var eksempelvis at sætte antenner op og trække kabler til et fjernsyn hos fru. Hansen, og det syntes jeg ikke lød udfordrende. Jeg var bidt af det rent udviklingsorienterede, og inden jeg var færdig som radiomekaniker, havde jeg besluttet mig for at læse videre til elektroniktekniker. Her var fokus på at udvikle, konstruere og dimensionere elektronik.

Jeg havde som tidligere nævnt fået middelmådige karakterer i folkeskolen, og jeg troede på forhånd, at jeg ville blive udfordret af det meget komplicerede matematik, der er i faget. Det viste sig, at jeg var virkelig dygtig til det boglige. Inderst inde vidste jeg det jo egentlig godt, men i folkeskolen havde det bare været sjovere at tage ud og spille fodbold i stedet for at sidde og terpe lektier. Når jeg tænker tilbage på, hvorfor jeg ikke fik højere karakterer, er det nok fordi, at jeg ikke syntes, at indsatsen stod mål med det, jeg fik ud af det. Jeg var altid pligtopfyldende, men manglede motivationen til virkelig at gøre noget ekstra ud af det. Det havde jeg i forbindelse med min elektronikteknikeruddannelse. I projektet på 2. semester udviklede jeg en lysdæmper. Censor og ham der var tilknyttet fra B&O sagde, at den var klar til at gå i produktion, og jeg fik mit første 13-tal nogensinde.

1994-1998: Elektroniktekniker hos Compu-Game i Esbjerg og servicemanager hos DGA Elite Automater i Rødovre
Jeg havde været ved B&O i fem år og skulle prøve noget nyt. Jeg blev ansat ved Compu-Game i Esbjerg, som udviklede, producerede og servicerede spilleautomater, jukebokse osv. Jeg fik hurtigt ansvaret for nogle lærlinge og en gruppe arbejdsmænd. Det blev bare en del af arbejdet.

I 1996 var Compu-Games største kunde, DGA Elite Automater, ved at gå konkurs. Jeg blev spurgt af ledelsen i Compu-Game, om jeg ville prøve at redde virksomheden, hvis de købte den. De havde lagt mærke til, at jeg kunne noget med ledelse. Jeg havde på det tidspunkt mødt min hustru Mette, som læste medicin i Aarhus, og hun var klar på at flytte sit studie til København. Jeg kom ind i en kaotisk virksomhed, hvor der ikke var styr på noget som helst. På mindre end halvandet år fik jeg vendt det, så der kunne genereres overskud med en god medarbejderstab.

Det var specielt at blive fyret for første gang i mit liv, men jeg tog det ret afslappet, for jeg havde en god kontrakt.
Jesper Greth, Borgmester, Rebild Kommune

1999-2005: Area Service Manager og servicechef hos NEG Micon
Min kone var ved at være færdig med den første del af medicinstudiet og fik at vide, at hun skulle vælge, om den resterende del skulle færdiggøres i København eller Aarhus. Vi savnede vores venner i Jylland og var enige om, at vi hellere måtte lade være med at tage tre og et halvt år mere i København.

Jeg søgte job hos vindmølleproducenten NEG Micon. De skulle bruge en Area Service Manager for Nordamerika. Hvorfor jeg var så heldig at få det job, ved jeg ikke. De må have set noget i mig. Jeg var bindeled mellem det der foregik i projekterne i Nordamerika og vores set-up hjemme i Danmark. Et halvt år efter jeg var startet, blev jeg spurgt, om jeg ville være servicechef for hele NEG Micon. Der var tale om et job med ledelsesansvar for 16 funktionærer og 170 timelønnede.

Vindmøllebranchen var vild dengang. Den var total umoden, og der skete store udsving i omsætning, indtjening, antal medarbejdere osv. Dengang jeg tiltrådte, var service noget man gav væk i forbindelse med salg af vindmøllerne. Jeg skulle gøre service til en forretning, og der blev taget drastiske midler i brug. Blandt andet skulle alle serviceaftaler med kunderne opsiges, og de skulle tilbydes nye. Jeg arbejdede i døgndrift og fik på fire år gjort service til at være en ret profitabel forretning.

På et tidspunkt fik jeg besked fra direktionen om, at jeg ikke havde nok uddannelse til at få de job, som de så mig i. Derfor skulle jeg tage en MBA i international ledelse. Jeg fik 11 i mit afgangsprojekt og en meget dybere forståelse for virksomheders økonomi, kultur og ledelse. Studiet var ved siden af arbejdet, og pensum var ca. 1.000 sider på engelsk om måneden. Jeg lavede et Excel-ark med en oversigt over, hvor jeg skulle læse fra og til hver dag og gjorde det ved mit skrivebord efter arbejde.

2005-2008: Vice President for kundeservice og administrerende direktør hos Vestas Denmark
NEG Micon fusionerede med Vestas i 2004, og jeg blev en del af forretningsområde Nordeuropa. Arbejdet bestod i at sælge, installere og servicere vindmøller. Jeg blev opfordret til at søge stillingen som Vice President på serviceområdet. Det var det første af mine større jobs, hvor jeg var i konkurrence med andre kandidater. Tidligere var jeg blevet spurgt, om jeg ville. Jobbet var en stor mundfuld. Jeg havde ledelsesansvaret for 123 funktionærer og 485 timelønnede, som var forskellige steder i Nordeuropa.

I slutningen af 2006 blev jeg administrerende direktør for Vestas Danmark og fik et større ansvar med hensyn til salg og projekter. Jobskiftet var ikke en del af en karriereplan. Sådan en har jeg aldrig haft. Jeg ser udfordringer, som skal løses, og er analytisk, dedikeret, resultatorienteret og samtidig en teamplayer. Det har gjort, at jeg har leveret gode resultater, og der har været nogle mennesker omkring mig, som har kunnet se de kvaliteter, jeg besidder.

Hos Vestas lå de første offshore projekter i Nordeuropa. Det var Horns Rev ved Esbjerg. Vindmøllerne blev pillet ned og rejst igen tre gange, og det kostede vanvittigt mange millioner. Det var dyre lærepenge, men det medførte, at Vestas blev førende på offshore-markedet. Projektet endte med at koste over en milliard, og det var i bøgerne hos os i Nordeuropa. Ditlev Engel (Tidligere administrerende direktør hos Vestas red.) besluttede, at der skulle ske noget, så der blev ansat en ny mand til at få styr på det økonomiske. Han fyrede hele direktionen og flyttede hovedkontoret fra Videbæk til Malmø.

Det var specielt at blive fyret for første gang i mit liv, men jeg tog det ret afslappet, for jeg havde en god kontrakt. Vestas forsøgte at holde på mig og for at det kunne lade sig gøre, skulle jeg udstationeres. Det passede ikke så godt med min familiesituation, hvor vi på det på det tidspunkt havde fået børn, så jeg valgte at forlade Vestas.

Jesper Greth har gennem mange år været aktiv inden for flugtskydning. Her er han ved DM i 2009 i Støvring. Han har også været bestyrelsesmedlem og sektionsleder ved Dansk Flugtskydnings Forbund og formand for SSV Flugtskydningsforening. Arkivfoto: Grete Dahl
Jesper Greth har gennem mange år været aktiv inden for flugtskydning. Her er han ved DM i 2009 i Støvring. Han har også været bestyrelsesmedlem og sektionsleder ved Dansk Flugtskydnings Forbund og formand for SSV Flugtskydningsforening. Arkivfoto: Grete Dahl


2008-2010: Seniorkonsulent hos MAKE Consulting i Aarhus
Nogle af mine tidligere kollegaer fra NEG Micon havde startet en konsulentvirksomhed indenfor vindmøllebranchen. Det var dygtige folk, og jeg sagde ja til arbejde med dem uden egentlig at tænke videre over det. Jeg havde fingeren på pulsen indenfor serviceområdet i vindmøllebranchen, men jeg følte, at jeg på en eller anden måde solgte følsomme informationer, når jeg skulle rådgive en kunde. Jeg havde det skidt med det og valgte at stoppe efter halvandet år.

2010-2012: Vice President for projekter og service hos WinWinD, Helsinki i Finland
Jeg blev headhuntet til en finsk vindmølleproducent, som var ejet af indiske investorer, der havde tjent masser af penge i IT-branchen. Virksomheden havde brugt 10 år på at udvikle et design på en vindmølle, og skulle i gang med at sælge den, men de vidste ingenting om branchen. Så de hentede mig til at stå for projekter og service og en af mine tidligere kollegaer til salg.

Min arbejdsuge startede med, at jeg tidligt mandag morgen fløj til Helsinki, hvor hovedkontoret lå. Der var jeg til tirsdag aften. Så fløj jeg til Oulu, hvor vindmøllerne blev produceret. Der var jeg til torsdag aften, hvor jeg fløj til Aalborg og havde hjemmearbejdsdag i Støvring om fredagen. Det gjorde jeg i otte måneder.

For at udnytte de mange kompetencer, der er i vindmølle-branchen i Danmark, etablerede vi et datterselskab i Aarhus. Vi fik åbnet kontor i Skejby, men designet på vindmøllerne var ikke konkurrencedygtigt. Vi fik lavet et nyt, men indernes pengepung var tom, og de kastede håndklædet i ringen. Jeg havde set det gik den vej og slap derfra et par måneder, inden de gik konkurs.

2012-2013: Chief Service & Logistics Officer hos A2SEA A/S i Fredericia
Virksomheden havde fartøjer til at rejse vindmøller offshore. Det er kæmpefartøjer, der koster over en milliard kroner stykket. Jeg blev hentet til direktionen for at udvikle et nyt forretningsområde med hensyn til servicering af møllerne offshore. Siemens og DONG var ejere og kunne ikke blive enige om, hvad de ville med A2SEA. De trak stikket og valgte at fokusere på installation af vindmøller off-shore. Det var fair nok, men samtidig var der ingen grund til, at jeg var der.

Jesper Greth har gennem hele sin karriere arbejdet meget, og det er nødvendigt, at han også gør det som borgmester, hvor der hele tiden er opgaver, der skal løses. Foto: Jens Otto Barsøe
Jesper Greth har gennem hele sin karriere arbejdet meget, og det er nødvendigt, at han også gør det som borgmester, hvor der hele tiden er opgaver, der skal løses. Foto: Jens Otto Barsøe

2013-2021: Servicechef hos Semler Gruppen og afdelingschef hos Energinet
Jeg arbejdede alt for meget og havde udover mine lederstillinger gennem en årrække haft flere professionelle bestyrelsesposter. Jeg kunne godt mærke, at jeg var for meget væk fra familien, og spurgte mig selv, om jeg virkelig ville bruge en så stor del af mit liv i lufthavne og på hoteller. Jeg nåede frem til, at jeg skulle prøve noget andet.

Rent økonomisk var det ikke nogen svær beslutning. Jeg har ikke været drevet af penge i min karriere og besluttede mig tidligt for ikke at blive afhængig af min løn. Jeg lavede et lønloft for mig selv og satte resten ind på min pension, dengang man måtte det. Så jeg kunne godt tillade mig at finde et job med normale arbejdstider og en mere almindelig løn. Spørgsmålet var så, om jeg kunne affinde mig med det rent udfordringsmæssigt. Selv om jeg trives bedst med struktur, har jeg gennem hele min karriere opsøgt kaos, og når det er lykkedes at få styr på det, er jeg begyndt at kede mig. Det er også derfor, at jeg har prøvet rigtig meget i min karriere og på den måde fået stor erfaring med blandt andet strategiudvikling, forandringsledelse, coaching af medarbejdere og turnaround af forretningsområder. 

Jobbet hos Energinet, var jeg rigtig glad for. Det er en spændende virksomhed, hvor jeg havde virkelig dygtige medarbejdere. Jeg var ked af at skulle derfra, og hvis ikke jeg var blevet borgmester, havde jeg sikkert været der endnu.

Jesper Greth på valgaftenen 16.november 2021. Til højre er det Leon Sebbelin som måtte afgive borgmesterposten. Arkivfoto: Martin Damgård
Jesper Greth på valgaftenen 16.november 2021. Til højre er det Leon Sebbelin som måtte afgive borgmesterposten. Arkivfoto: Martin Damgård

2022-?: Borgmester, Rebild Kommune
Da jeg ikke længere havde et job, som krævede mig døgnet rundt, fandt jeg andre ting at gå op i. Jeg blev formand for den lokale flugtskydningsforening, hvor jeg kæmpede en sag mod kommunen, som vi vandt i retten. I det forløb kom lokalpolitikerne til at kende mig, og i 2017 spurgte Venstre, om jeg ville stille op til byrådsvalg. Jeg kunne ikke sige nej og fik en plads i byrådet. Op til valget i 2021 måtte vores spidskandidat trække sig. Jeg blev spurgt, om jeg ville tage over, og endte altså med at blive borgmester.

I forhold til mine tidligere job har jeg skulle vænne mig til, at ting tager længere tid. Der er mange, som skal involveres, for vi har et ansvar for, at det sker på et bredt politisk fundament, når vi træffer beslutninger, der har betydning for mange borgere. Vi skal som politikere også være klar til at træffe hårde og nødvendige beslutninger. Vi kan ikke surfe på overfladen, bare fordi nogle enkelte på Facebook mener, det er helt forfærdeligt. Jeg vil ikke betegne mig selv som hård, men jeg ved, hvornår noget er nødvendigt, og jeg ved, hvad der på den lange bane bliver konsekvensen af ikke at træffe de rigtige og nødvendige beslutninger.

Jeg er rigtig glad for at være borgmester. Det er nyt, det er en udfordring, og nu sidder jeg igen i et job, hvor du kan arbejde hele tiden. Den eneste der kan styre, hvor mange timer du bruger på det, er dig selv. Der er hele tiden 10.000 opgaver, du kan kaste dig ud i. Lige fra noget der vedrører en enkelt borger til ting, som har betydning for hele kommunens fremtid.