Hund, hest, kat eller krybdyr? Det siger dit dyr om dig som medarbejder
Tendenser

Hund, hest, kat eller krybdyr? Det siger dit dyr om dig som medarbejder

Vores valg af husdyr siger meget om os – og kan bidrage positivt til vores arbejdsliv. Kan du genkende dig selv i lektorens betragtninger?

Foto: Caroline Bundgaard
17. januar 2023

Forskning behøver ikke være så langhåret.

Ikke ifølge Einar Baldvin Baldursson, der er lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved Aalborg Universitet.

Han er et stort dyremenneske, som med rod i forskning – og et smil på læben – gør os klogere på, hvad vores valg af dyr siger om os som medarbejdere.

Einar er selv kattemenneske, men holder du hund, hest eller krybdyr, deler han også betragtninger, som du måske kan genkende. Eller udnytte, hvis snakken om kæledyr endnu ikke har givet pote derhjemme.

Hundemennesket har et lavere stressniveau og er en empatisk kollega

“Som arbejdsgiver burde man fremme tendensen til at have hund, for mindfulness er ingenting i forhold til at tage en regelmæssig gåtur.

Fysisk aktivitet kan reducere stress i betydelig grad – og tager vi ud i naturen med hunden, påfører vi også vores hjerne stimuli, som er ekstremt nærende for hjernens evne til læring og selvvedligeholdelse.

Hvis du samtidig kan finde ud af at tage en rolig morgentur med hunden fremfor at storme ud af sengen, så møder du på arbejde med et markant lavere stressniveau.

Og hvis du ved, at du skal hjem for at lufte hunden, så vil du helt automatisk begynde at tænke på, hvordan du får afsluttet dine opgaver om eftermiddagen. Ligesom folk med børn er gode til.

Én af de vigtigste forudsætninger for at kunne holde det moderne arbejdsliv ud er at kunne koble fra – men det behøver ikke være på en krævende vandretur.

En væsentlig del af gevinsten er opnået allerede gennem hundens afføringsbehov.

Som arbejdsgiver burde man fremme tendensen til at have hund, for mindfulness er ingenting i forhold til at tage en regelmæssig gåtur.
Einar Baldvin Baldursson, lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved Aalborg Universitet

Typen af hund siger selvfølgelig meget om dig som menneske – både når det gælder dens fysiske størrelse og temperament.

Om du vælger en chihuahua som en ironisk kommentar til dig selv – eller om du vælger en stor hund, fordi der måske bor en lille mand inden i dig, der har brug for det.

Den store hund har du også et slags forhandlerforhold til, fordi den fysisk kan være stærkere end dig. Det betyder, at I er nødt til at have gensidig respekt, og at din samarbejdsevne og rummelighed derfor bliver trænet.

Det samme hjælper en egenrådig eller krævende hund med.

Fællesnævneren er, at hundene giver os lidt mindre frihed, men mere social involvering. Og de af os, som er mere sociale end gennemsnittet, er som regel også mere empatiske end gennemsnittet.

Det gælder selvfølgelig også på arbejdet.”

Kattemennesket er god til at samarbejde, men trives næppe med at være i centrum

“Forskningen viser, at katte typisk elsker sine medværter lige så meget, som de elsker god mad.

Det er et væsen, du vælger at have, fordi du ønsker et dyr, der er lige så optaget af egen selvstændighed, som du selv er.

Og det fortæller meget om katteejere, at man kan give uden nødvendigvis at få noget tilbage.

Du er god til at samarbejde og tolererer meget – men du trives sikkert også godt i eget selskab. Så selvom du etablerer tætte relationer, bevarer du nok en vis distance til det sociale liv, som kan fylde rigtig meget på den moderne arbejdsplads.

Skulle du være leder, er du sandsynligvis ikke en narcissistisk én af slagsen.
Einar Baldvin Baldursson, lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved Aalborg Universitet

Som medarbejder er du formentlig af den antagelse, at alle folk ved, hvad de vil. Og du trives næppe med at bestemme over andre.

Men skulle du være leder, er du sandsynligvis ikke en narcissistisk én af slagsen. Ledere, som lider af narcissisme eller stor selvoptagethed, elsker at være centrum for beundring – men det har du i hvert fald ikke opsøgt i en kat.”

Foto: Caroline Bundgaard
Foto: Caroline Bundgaard

Hestefolk frygter ikke uoverkommelige opgaver og søger bekræftelse gennem mening

“Forskningen er lidt uenig, når det gælder hesten, men her er, hvad jeg tror på:

Du kan ikke have noget med en hest at gøre uden at være involveret i en respektfuld forhandling. Og ligesom med en stor hund bliver din samarbejdsevne og rummelighed trænet.

Som hesteejer overgiver du dig til noget, der er meget større end dig selv – og som medarbejder har du formentlig mindre frygt for store eller tilsyneladende uoverkommelige opgaver.

Du søger bekræftelse gennem mening og er nok mindre optaget af at gøre dig selv til centrum.

Som hesteejer overgiver du dig til noget, der er meget større end dig selv – og som medarbejder har du formentlig mindre frygt for store eller tilsyneladende uoverkommelige opgaver.
Einar Baldvin Baldursson, lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved Aalborg Universitet

Ligesom med en hund er der store gevinster, når du laver fysisk aktivitet og tilbringer tid i naturen. Det reducerer stress og påfører din hjerne stimuli, som er ekstremt nærende for hjernens evne til læring og selvvedligeholdelse.

Når hestefolk samtidig er gode til at tage fat, er det en rigtig god ressource at have i et hvilket som helst arbejde.”

Mennesker med krybdyr kan arbejde koncentreret og vedholdent uden målbare resultater

“Mennesker, der holder krybdyr, elsker at observere og er vanvittigt interesserede i det, man ikke kan forstå.

Du kan ikke blive tæt med en øgle eller hugorm, men du kan have en fascination og en forestilling om deres forunderlige liv.

Derfor er der en vis tendens til, at det er nørder, der vælger at holde krybdyr. En meget overset type mennesker, som jeg omtaler med største respekt.

Når arbejdet kræver koncentration og vedholdenhed uden nødvendigvis at give målbare resultater, er du den oplagte medarbejder.
Einar Baldvin Baldursson, lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved Aalborg Universitet

Du kan godt lide at gå meget i dybden med ting, og det er nok ikke din force at netværke eller smalltalke på kontoret. Du har brug for at tage dine opgaver alvorligt, og det gør ikke noget, at den ikke er forudbestemt.

Du vil gerne selv finde vejen – og når arbejdet kræver koncentration og vedholdenhed uden nødvendigvis at give målbare resultater, er du den oplagte medarbejder.

Det er jo begrænset, hvor meget succes man kan opleve med en edderkop.”