Hvornår går offentligt og privatansatte på pension? Ny analyse viser ”markant ændring”
Arbejdspladsen

Hvornår går offentligt og privatansatte på pension? Ny analyse viser ”markant ændring”

Forskellen mellem, hvornår offentligt ansatte og privatansatte går på pension, er blevet fordoblet de seneste ti år. Det viser en ny analyse.

Foto: Timon Studler/Unsplash
2. august 2022

Hvornår går du på pension?

Svaret på det spørgsmål kan variere, alt efter om du er offentligt eller privatansat.

Forskellen mellem, hvornår offentligt ansatte og hvornår privatansatte indstiller karrieren, er nemlig fordoblet de seneste ti år. Det viser en ny analyse, som brancheforeningen Forsikring & Pension har lavet for Berlingske.

”Det er slående, at når man deler det op på den private kontra den offentlige sektor, er der sket en markant ændring. For nogle år siden var der en forskel på, hvornår de offentligt ansatte og private trak sig tilbage, men forskellen er blevet mere end fordoblet,” siger Kent Damsgaard, administrerende direktør i Forsikring & Pension, til Berlingske.

Tilbagetrækningsalderen i det offentlige betyder meget, fordi den offentlige sektor er meget stor
Torben M. Andersen, professor i økonomi på Aarhus Universitet

Mens der i 2010-2014 var seks til syv måneders forskel på, hvornår offentligt og privatansatte gik på pension, var der i 2021 et år og fire måneders forskel.

Analysen viser, at de offentligt ansatte trækker sig tilbage først.

I 2021 var den gennemsnitlige pensionsalder i det private 66,8 år, mens den i det offentlige var 65,4 år.

Ifølge Torben M. Andersen, professor i økonomi på Aarhus Universitet, har tilbagetrækningsalderen i den offentlige sektor stor betydning for samfundet.

”Det er ikke sådan, at samfundet vil gå i stå, men tilbagetrækningsalderen i det offentlige betyder meget, fordi den offentlige sektor er meget stor. Det er omkring en tredjedel af arbejdsmarkedet, som er ansat i det offentlige,” siger han til Berlingske.

Kent Damsgaard pointerer, at der potentielt set ville være 16.000 flere beskæftigede, hvis offentligt ansatte trak sig tilbage med samme mønster som privatansatte.