Præstegerningen var ved at knække Helle. Nu vil hun vise, at teologien ikke kun har sin ret i kirken
Transformationen

Præstegerningen var ved at knække Helle. Nu vil hun vise, at teologien ikke kun har sin ret i kirken

I barndomshjemmet i Randers fik Helle en åbenbaring, der ændrede hendes arbejdsliv. For selvom hun elskede teologien, forenede hun sig aldrig helt med sit arbejde som præst i folkekirken og alle dens traditioner.

Foto: Lars Pauli Svendsen
7. september 2022

I januar kastede Helle Bundgaard Laursen sin karriere op i luften, da hun sagde sit job, som præst i Sankt Catharinæ Kirke i Hjørring, op.

Det var ikke et let valg, for hun holdt af sine kolleger og dem i sognet, men hun kunne ikke mere. Hun var udbrændt af lange og omskiftelige arbejdsdage.

Det ene øjeblik kunne hun sidde med glade konfirmander. Det næste med en kvinde, der havde mistet sin mand på tragisk vis. Og om eftermiddagen kunne hun vie et forventningsfuldt brudepar.

Helle var nødt til at være lige nærværende i alle samtalerne. Hun var nødt til at være i alle følelserne på én gang.

’’De skulle ikke mærke, at det var hverdag for mig. De skulle ikke forholde sig til, hvad jeg ellers skulle den dag. For dem var det jo skelsættende og særlige begivenheder på hver deres måde, så jeg var nødt til at være til stede i det. For nogen er det naturligt, det var det ikke for mig.’’

Helle følte, at hun spillede skuespil som præst. At hun skulle leve op til noget, hun egentlig ikke var, og derfor begyndte hun at trække sig fra sociale arrangementer i nærområdet. Hun orkede ikke at være præsten.

Her tre år efter er hun dog kommet frem til, at forventningerne til at være en rigtig præst mest kom fra hende selv.

’’Jeg har lyst til at tude, når nogen påstår, at præster kun arbejder søndag formiddag. At være præst er noget, du er hele tiden. Det er en livsstil. Jeg arbejdede sjældent mindre end 10 timer de fleste dage, også i weekenden. Det er det hårdeste, jeg nogensinde har prøvet.’’  

Men selvom Helle har opsagt sin stilling som præst, er hun ikke færdig med at bruge sine erfaringer og sin teologiske viden.

Snakken med Helle bliver hurtig personlig. Hun virker afklaret og velovervejet omkring sin beslutning.

Hun ser det ikke som et nederlag. Hun er stolt over, at hun lyttede til sig selv.

Og ni måneder efter føler hun endelig, at hun er havnet på rette karrierehylde, fortæller hun, imens hun begejstret viser rundt i lokalerne hos Startup Growth Aalborg, der har panoramaudsigt ud mod havnemiljøet og Limfjorden i Aalborg Vestby.

Her har hun siden april været i gang med et iværksætterforløb, der skal ruste hende til at blive selvstændig med sin virksomhed Eksistenskonsulenten.

For én ting er den gode idé. Noget andet er alt det praktiske i at være selvstændig.

En hovedkulds forelskelse

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?