Risiko for cyberangreb stiger. Sådan sikrer du dit password
Arbejdspladsen

Risiko for cyberangreb stiger. Sådan sikrer du dit password

Center for Cybersikkerhed har netop hævet trusselniveauet for cyberangreb fra lav til middel. Men hvordan undgår man at blive hacket? Professor i cybersikkerhed giver dig én af løsningerne her.

Foto: Sebastian Herrmann, Unsplash.com
20. maj 2022

Risikoen for cyberangreb mod Danmark er forøget.

Det skriver Center for Cybersikkerhed i en pressemeddelelse, hvor de oplyser, at trusselsniveauet nu er hævet fra lavt til middel.

Det er aktivistiske cyberangreb udført i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine, der får centeret til at øge trusselsniveauet.

Prorussiske cyberaktivister står ifølge centeret bag en række cyberangreb mod vesteuropæiske Nato-lande.

Den forøgede risiko betyder, at danske virksomheder og myndigheder på kort sigt kan blive ramt af cyberangreb.

Men hvordan sikrer man sig mod cyberangreb?

Ifølge professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet, Jens Myrup, kan en af løsningerne være, at medarbejdere sikrer deres passwords.

Tre gode råd til at forbedre dit password

Det kan være besværligt at finde et sikkert password og endnu mere besværligt at skulle huske syv forskellige passwords til syv forskellige logins.

En undersøgelse foretaget af digitaliseringsstyrelsen i 2020 viste, at kun 16% af danskerne fulgte digitaliseringsstyrelsens råd helt til dørs.

Men det er nødvendigt at tage sin IT-sikkerhed alvorligt, for IT-kriminelle går efter enkeltpersoner såvel som virksomheder. Få her tre råd til hvordan.

Undgå at genbruge passwords

Hvis en database bliver hacket, eller information om e-mails eller brugernavne slipper ud, vil noget af det første, IT-kriminelle forsøger, være at teste om brugernavne eller e-mails virker andre steder på internettet.

Lav det komplekst

Det er ikke helt godt nok at have et password, der består af dit navn plus din fødselsdato. Et password skal helst bestå af ord kombineret med tal eller bogstaver. For så kan hackere ikke lykkes med at sætte et computerprogram i gang ved at gætte forskellige kombinationer af kendte ord fra en ordbog.

12-14 tegn

Mange tegn giver ikke nødvendigvis et sikkert password. Men det gør, at det tager lang til for hackere eller hacker-programmer at gætte sig frem. Ved at have et langt password øger du dine chancer for, at angrebet bliver opdaget, før de når at gætte dine login-oplysninger.

Er du i tvivl om, om dit password er blevet hacket? Tjek det på hjemmesiden her.