Vil du bruge kortere tid i bilen, bussen eller toget end tidligere? Det er du ikke alene om
Tendenser

Vil du bruge kortere tid i bilen, bussen eller toget end tidligere? Det er du ikke alene om

Danskerne vil bruge kortere tid på at pendle til og fra arbejde sammenlignet med tidligere, viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv. Det kan der ifølge erhvervsorganisationen være flere forklaringer på.

Foto: Stephen Mcfadden/Unsplash
9. september 2022

Hvor lang tid er du dagligt villig til at pendle, hvis du mister dit nuværende job og får tilbudt et nyt job med samme arbejdsbetingelser og løn et andet sted i Danmark?

Det spørgsmål har Dansk Erhverv i en ny undersøgelse stillet danskere, der er i beskæftigelse.

Undersøgelsen viser, at 19 procent er villige til at pendle op til halvanden time om dagen, altså 45 minutter hver vej, mens det i 2018 gjaldt 43 procent af danskerne.

Ifølge Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv, er der formentligt flere årsager til, at danskerne er blevet mindre villige til at pendle.

”Først og fremmest er det sandsynligt, at manglen på arbejdskraft spiller en rolle. Det har sjældent, hvis aldrig, været nemmere at finde et arbejde, og det kan meget vel betyde, at man er mindre villig til for eksempel at køre lidt længere efter et job,” udtaler han i en pressemeddelelse.

”En anden årsag kan være, at coronakrisen og restriktionerne har gjort, at hjemmearbejdende danskere er blevet mere bevidste om betydningen af transporttid for deres hverdag. Endelig ser vi lige nu høje benzinpriser, og det kan naturligvis også spille en rolle,” udtaler han.

Mænd er villige til at pendle længere tid

Undersøgelsen viser desuden, at mænd er mere villige til at pendle end kvinder.

Hjemmearbejdende danskere er blevet mere bevidste om betydningen af transporttid for deres hverdag
Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv

Ifølge undersøgelsen er 46 procent af de adspurgte mænd villige til at pendle op til en time dagligt, mens det gælder for 35 procent af kvinderne.

Derudover ses der også forskelle på tværs af uddannelsesniveau; Jo højere uddannelse danskerne har, jo længere transporttid er de villige til at have.

Mens 36 procent af de ufaglærte er villige til at pendle op til en time dagligt, gælder det for 56 procent af danskerne med en lang videregående uddannelse.

Undersøgelsen er baseret på svar fra 860 danskere.