Dræner dit arbejde dig for energi? Så skal du frasortere en bestemt type arbejdsopgaver
Arbejdspladsen

Dræner dit arbejde dig for energi? Så skal du frasortere en bestemt type arbejdsopgaver

Hvis en bestemt type arbejdsopgaver frasorteres, kan du og dine medarbejdere blive både mere effektive og gladere for jeres job. Det mener den nuværende ledelsesrådgiver og tidligere CEO i Aller Media, Lars Matjeka.

Foto: PR
5. august 2022

I de fleste job er der arbejdsopgaver, som dræner dig for energi.

Sådan var det også for Lars Matjeka, der har mere end 20 års ledelseserfaring - senest som forhenværende CEO i Aller Media - og som i dag arbejder som selvstændig ledelsesrådgiver.

Han havde tidligere en tendens til at tænke om visse arbejdsopgaver: Jeg laver dem i morgen. Men dagen efter tænkte han det samme. Sådan fortsatte arbejdsugen. Hver gang han tænkte på dem, tog de noget af hans energi.

Når han sidst på ugen blev nødt til at lave opgaverne, var han fuldstændig drænet for energi, inden han overhovedet kom i gang med dem.

Men i dag er hans arbejdsliv anderledes.

”Jeg er meget mere bevidst om, hvilke opgaver der giver mig energi, og hvilke der tager energi,” siger han.

Bevidstheden har medført, at han nu har sorteret ud i opgaver, der dræner ham – og planlagt dem, der er tilbage, i en rækkefølge, så de tager mindst mulig energi. Det har både medført større effektivitet og højere arbejdsglæde – og det mener han, at mange ledere kan lære af.

”Alt for få ledere tager betydningen af energi seriøst. Det har jeg oplevet mange gange i løbet af mit arbejdsliv, hvor jeg har arbejdet med rigtig mange ledere,” siger han.

”Når der er god energi på en arbejdsplads, trives vi mennesker. Når vi har det godt, leverer vi bedre, vi har det sjovere, vi har større tendens til at sige ”ja”, og vi bliver mere effektive. Det er en positiv spiral, vi får sat i gang. Men der er stadig lang vej mange steder i dansk erhvervsliv i forhold til at acceptere og anerkende energi som noget, vi burde belønne på samme niveau som en økonomisk KPI”.

Herunder uddyber han, hvorfor, han mener, at positiv energi har stor betydning for en arbejdsplads. Han fortæller også, hvorfor det er særligt vigtigt, at ledere spreder god energi – og hvordan de kan blive bedre til det.

Hvordan kan man helt konkret mærke, om der er positiv eller negativ energi på en arbejdsplads?

”Positiv energi giver os en følelse af kriblen i maven, lethed i kroppen og en lyst til at bidrage. Opgaverne bliver i bund og grund lette. Modsat gør negativ energi, at vi skal bruge mange ressourcer på at lave vores arbejdsopgaver. Det er ikke hensigtsmæssigt.

Udover at arbejdsopgaver kan give eller dræne os for energi, kan mennesker på en arbejdsplads gøre det samme. Eksempelvis kan en leder, der aldrig roser, lytter til eller ser medarbejderne, dræne dem for energi.”

Hvorfor er det vigtigt med positiv energi på en arbejdsplads?

”Fordi det helt vildt, hvor meget mere arbejdsglæde og effektivitet, man får, hvis der er positiv fremfor negativ energi. Når vi bliver bevidste om, hvilke opgaver der tager og giver os energi, kan vi forsøge at få flere opgaver, der giver os energi og færre, der dræner os.

Som leder har jeg tidligere hjulpet mine medarbejdere med at blive bevidste om, hvad der gav dem energi, og hvad der drænede dem for energi - og så begyndte vi at flytte opgaverne rundt baseret på dét. En opgave som én medarbejder slet ikke kunne tage sig sammen til at lave, syntes en anden medarbejder var den sjoveste og fedeste. Så de byttede rundt.

Det var helt vildt, hvor meget det påvirkede arbejdsglæden og effektiviteten. Den positive energi smittede også kollegaerne imellem.”

Du mener, at det er særligt vigtigt, at ledere spreder god energi på arbejdspladsen. Hvorfor?

”Når vi er på en arbejdsplads, kigger vi hele tiden på hinanden - og vi kigger især på lederen. Hvis lederen ser sur ud og er drænet for energi, begynder medarbejderne ofte at sidde og spekulere på, om noget på arbejdspladsen går dårligt, eksempelvis om nogen skal fyres. Så det er særligt vigtigt, at lederen spreder god energi, selvom alle bærer deres del af ansvaret.”

En opgave som én medarbejder slet ikke kunne tage sig sammen til at lave, syntes en anden medarbejder var den sjoveste og fedeste
Lars Matjeka, ledelsesrådgiver

Hvordan bliver ledere bedre til at sprede positiv energi?

”Til en start er de nødt til at blive bevidste om, hvilke arbejdsopgaver der giver dem energi, og hvilke opgaver der dræner dem.

Det kan de blive ved at skrive en energidagbog. Helt konkret skal de hver dag i 14 dage skrive ned, hvad der giver dem energi. Derefter tegner der sig et godt billede af det.

Ofte tror vi, at det, vi er gode til, også er det, der giver os energi. Men sådan behøver det ikke at være. Jeg er sindssygt god til at lave flotte PowerPoints. Men når jeg har lavet et, er jeg fuldstændig drænet for energi. Det, der giver mig energien, er at stå og præsentere mit PowerPoint.

I det øjeblik, vi er bevidste om det, kan vi begynde at tilrettelægge vores dag og vores arbejdsopgaver efter det.

Kan man ikke komme af med de opgaver, der dræner en, man kan gøre det, jeg kalder at ”pakke dagen ind i god energi”.

Det betyder, at man skal planlægge at lave noget, der giver energi, inden man laver noget, der dræner for energi. Efterfølgende skal man igen planlægge noget, som giver energi. På den måde har jeg selv været i stand til at holde mit gennemsnitlige energiniveau højere i løbet af en dag end tidligere.”

Du siger, at ”alt for få ledere tager betydningen af energi seriøst”. Hvordan ved du det?

”Det ved jeg, fordi jeg har været leder, siden jeg var 21 år gammel i forskellige funktioner, roller, typer af virksomheder og på forskellige niveauer. Igennem hele mit arbejdsliv har jeg arbejdet med rigtig mange ledere.

De seneste to år har jeg været selvstændig ledelsesrådgiver, hvor jeg primært rådgiver direktioner og bestyrelser, og der går det også igen. Så det er noget, jeg har erfaret gennem årene.”

Hvorfor tror du, at alt for få ledere tager betydningen af energi seriøst, hvis det har så stor betydning for, hvordan vi mennesker præsterer og har det på arbejdspladserne?

”Fordi dansk erhvervsliv er bygget op omkring et gammelt patriarkalsk system, hvor det er de meget maskuline værdier, som er de dominerende. Energi er noget, vi ikke kan sætte på formel. Vi kan ikke måle det i et excelark. Mange forbinder energi med noget blødt og vil hellere have nogle KPI'er med nogle nøgletal.

Men flere og flere begynder at have udfordringer med at tiltrække og fastholde medarbejdere og begynder derfor at få øjnene mere op for, hvad det er for en kultur, de har, og hvad det er for en stemning, der er på deres arbejdsplads. Så jeg ser helt klart en positiv udvikling.”