Ni ud af ti chefer føler sig ensomme. Det viser en svensk undersøgelse foretaget på knap 1.000 svenske chefer.
En nyere international undersøgelse peger dog på, at der ikke er systematisk belæg for at konkludere, at ledere generelt skulle være mere ensomme end deres medarbejdere. Det kan skyldes, at ledere generelt har et mindre socialt tilknytningsbehov end medarbejdere.
Uanset mulige forskelle i tilknytningsbehov er der en række forskelle, som adskiller lederjob fra andre typer af jobs. Betingelserne i et lederjob gør det sværere at skabe relationer af høj kvalitet til andre. En type relationer, som alle mennesker i en eller anden grad har brug for i deres arbejdsliv.
”Alle mennesker har brug for tætte høj-kvalitetsrelationer til andre mennesker. Relationer, hvor man oplever at kunne være fri og spontant og blive respekteret og accepteret som den, man er, og det kan være svært at etablere i relationen mellem leder-medarbejder, hvor der også er magt på spil.”
Det fortæller faglig direktør i LEAD og lektor i ledelses- og organisationspsykologi på Aalborg Universitet, Claus Westergård Elmholdt og fortsætter:
”Det kan også være svært at skabe højkvalitetsrelationer hos ledelseskollegaerne i topledergruppen, hvor der også ofte er masser af magt og politik på spil. Derfor kan det være svært at skabe psykologisk trygge højkvalitetsrelationer, som ikke er strategiske.”
Claus Westergård Elmholdt har igennem 15 år arbejdet med forskning og udvikling inden for ledelses- og organisationspsykologi.
Han mener, at manglen på den type relationer medfører, at særligt én følelse bliver et vilkår for lederjobbet:
”Hos lederen er ensomhed et vilkår for jobbet. Der er nogle rammevilkår i lederjobbet, som gør, at man ikke bare kan være ”one of the guys” eller ”one of the girls”. Man har en særlig position i gruppen, hvor man altid står lidt på kanten.
Den professionelle relation gør også, at der er grænser for, hvor spontan og ærlig man kan være i sin relation.”
Selvom en vis grad af ensomhed er et grundvilkår for lederjobbet, er det ikke alle, der formår at acceptere og håndtere det på en god måde.
Det kan få konsekvenser for arbejdsmiljøet og fremtidsudsigterne i lederrollen. Claus Westergård Elmholdt fortæller, at der er særligt to faldgruber i forhold til at håndtere ensomheden.
Du kan enten komme for tæt på dine medarbejdere – eller for langt fra dem.
Ensomheden kan nemlig føre til demotivation og manglende energi og begejstring for arbejdet, men også kynisme og udbrændthed, hvis man som leder over længere tid oplever en følelsesmæssig og social afkobling fra medarbejderne, fortæller Claus Westergård Elmholdt:
”Det er virkelig vigtigt at mestre balancekunsten mellem de forskellige interesser, der altid er på spil i en organisation. Hvis man kun tager rollen som den hårde og følelsesmæssigt distanceret leder, der primært har fokus på at varetage virksomhedens eller den overordnedes interesser, og ikke har blik for den enkeltes ønsker og behov, risikerer du at miste følgeskabet. Over tid risikerer du også at miste dygtige medarbejdere. Samtidig risikerer du også personligt at forstærke ensomheden og miste den vitaliserende menneskelige kontakt til dine medarbejdere.”
Prøv Vigeur
Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.