Den bløde eller hvad med den driftige? Mette guider dig i fire ledelsestyper, du kan møde ude i virksomhederne
Arbejdspladsen

Den bløde eller hvad med den driftige? Mette guider dig i fire ledelsestyper, du kan møde ude i virksomhederne

Knap hver syvende dansker savner at kende til ledelsesstilen, når de søger job. Bliv her klogere på fire af de cheftyper, du kan møde – og hvordan du lærer at trives med dem.

Foto: Claus Søndberg
25. juli 2022

I den årlige kandidatundersøgelse fra Ballisager er en række danskere blandt andet blevet spurgt ind til, hvad de oftest savner i et stillingsopslag.

I undersøgelsen fremgår det, at 13 procent svarer, at det er beskrivelsen af lederens ledelsesstil, de oftest savner.

Knap hver syvende dansker ønsker dermed at vide, hvilken slags leder de kan forvente, når de søger mod deres potentielle arbejdsplads.

I foråret bedte vi Mette Bugge, indehaver og seniorkonsulent i mbm group, gøre os klogere på fire af de ledertyper, vi ofte møder på arbejdspladsen – og hvordan vi kan lære at trives med dem.

Læs eller genlæs artiklen her. 

Den kontrollerende

Denne type leder mener, at tillid er godt, men kontrol er bedre. Det er typisk en kompetent medarbejder, som er blevet forfremmet og har fået tilbudt en lederrolle. Men bare fordi personen var en god medarbejder, betyder det ikke nødvendigvis, at han eller hun også er en god leder.

Mange af de kontrollerende ledere har svært ved at give ansvar fra sig og opbygge tillid – ofte fordi de netop ikke har de ledelsesmæssige kompetencer til det.

Den kontrollerende leder har ofte sin egen måde at gøre tingene på og er egentlig ikke interesseret i, hvordan andre synes, opgaverne skal løses. I stedet synes lederen, at medarbejderne bare tilgå deres opgaver, som de plejer.

Kendetegnene for den kontrollerende leder er også, at de stiller høje krav til sine omgivelser og kan finde på at tage over medarbejdernes arbejdsopgaver.

Som medarbejder er det derfor vigtigt, at du anerkender måden, lederen ser på jeres opgaver, og frem for at forkaste lederens opgaver i stedet giver feedback på, hvordan du som medarbejder mener, opgaven skal løses.

På den måde supplerer du din leders ideer og det åbner op for et bedre fællesskab, hvilket kan opbygge større tillid mellem jer.

Den bløde

Denne type leder er empatisk, god til at lytte og spørge ind og forstår at kommunikere. Dog er han eller hun ikke altid god til at tage beslutninger eller at følge op på beslutninger.

Her vil medarbejderne derfor føle, at der er en god dialog med lederen, men samtidig oplever de, at der er en manglende konsekvens og handling efterfølgende.

Den bløde leder er ofte konfliktsky og har det bedst, når alle medarbejdere trives og er glade, hvorfor de ikke har let ved at følge op på de udfordringer, der er. Når denne type leder oplever, at noget ikke fungerer, vil han eller hun hellere feje det ind under gulvtæppet.

Har du denne leder, skal du turde sætte dig selv i spil – vær med til at kigge ind i, hvad løsninger på udfordringerne kan være frem for at tænke, at det er lederens ansvar.

Den driftige

Kendetegnene for denne leder er, at han eller hun ikke er god til at uddelegere, men hellere vil gøre det selv, fordi lederen mener, de kan gøre det både hurtigere og bedre selv.

”Gør det selv-ledere” er er hurtige på aftrækkeren, og de er ofte gode til at skabe handlinger og fremdrift. Og så vil de hellere fejle end undgå at handle.

Med denne ledertype kan man som medarbejder hurtigt føle manglende involvering i det, der foregår, og at man ikke bliver hørt. Denne leder er også tit drevet af resultater.

Prøv Vigeur 2 måneder
for kun 1 kr.


Vigeur portrætterer aktivt det nordjyske arbejdsliv gennem menneskelige fortællinger. Fyldt med personlighed, drive og mod på livet.

Start dit medlemskab nu

Dit medlemskab fortsætter automatisk efter prøveperioden til 99 kr. om måneden. Der er ingen binding, og du kan til enhver tid opsige med 5 dages varsel forud for udløb af den forudbetalte periode ved at kontakte vigeur@dnmh.dk.