Hold smøgen hjemme – og tre andre krav du kan forvente på fremtidens arbejdsplads
Fremtid

Hold smøgen hjemme – og tre andre krav du kan forvente på fremtidens arbejdsplads

På fremtidens arbejdsplads vil der blive indført flere krav til dig som medarbejder. Vi ser det faktisk allerede nu. Men hvad skyldes det og hvad kan vi forvente? Det forklarer futurist Jane Hovgaard.

Foto: Henrik Bo
17. juni 2022

På fremtidens arbejdsplads vil vi se flere krav blive indført.

Vi ser det faktisk allerede nu, hvor eksempelvis Aalborg Kommune har meldt sig som den femte nordjyske kommune med røgfri arbejdstid.

Det betyder, at 18.000 ansatte skal vænne sig til ikke at ryge i deres arbejdstid.

Ifølge futurist Jane Hovgaard er det ikke noget nyt, at virksomheder indfører regler, der ikke har noget med det egentlige arbejde at gøre. Historisk set har vi længe indført regler, der er til for at hjælpe os med at blive de mennesker, vi drømmer om at blive, men ikke helt kan motivere os selv til at være:

”Regler eksisterer, fordi vi historisk set vælger det, der på den korte bane er godt for os selv. Vi ved godt, vi skal være gode mennesker, affaldssorter og stoppe med at ryge, men nogle gange er mennesker bare så skideirrationelle, at vi ikke kan finde ud af at regulere det selv, og så er det, at myndigheder eller andre hjælper os med regler til at lukke gappet mellem det, vi godt ved, vi skal, men ikke helt kan motivere os til.”

Men hvilke regler kan vi så forvente i fremtiden? Det forklarer Jane Hovgaard, der er futurist i virksomheden Futurefit, her.

Hold flere pauser

”Vi begynder at bevæge os i en retning, hvor der vil være en bevidsthed om, at vi skal være vitale menneske. Altså ikke sunde mennesker, men vitale mennesker: Vi skal til at forholde os til, at vi kommer til at leve længere gradvist, og det skal vores krop jo også kunne følge med til.

Derfor begynder vores arbejdspladser også at hjælpe os til at blive rigere, friere, gladere og dygtigere.

Så jeg kan forestille mig, at der bliver en regel om, at i løbet af en arbejdsdag skal du ud at have 20 minutters frisk luft eller holde fem minutters pause hver time.

Vi kan jo allerede nu se på data, at vi performer bedre, når vi får de pauser. Men vi har også i rigtig mange år været i et paradigme, hvor vi har set tid som målestok for værdi: Desto mere du kan arbejde og desto færre timer, desto bedre. Men det kan vores hjerner ikke holde til. Derfor har vi brug for flere pauser.”

Brug de skraldespande

”Vi har længe været i et paradigme, hvor vi vil have mere og mere. Men vi bevæger os over i et paradigme, hvor vi i stedet søger bedre end mere.

Det er ikke altid, at vi som individer ved, hvad bedre er for den enkelte, eller er i stand til at bryde det mønster, vi har, fordi vaner har det med at indlejre sig enormt godt.

Det er kun et spørgsmål om tid, før vi ser mere affaldssortering på arbejdspladserne. Det taler ind i hele den cirkulære økonomi med, at vi skal blive bedre til at genanvende vores ting, og vi skal blive bedre til at genopfinde ting og repurpose de brugte ting, vi har."

”Vi ser allerede nu, at nogen allerede affaldssortere eksempelvis deres pap, men det er bare svært for mange, fordi der er tale om en vane, der skal ændres. Og der kan netop regler være effektive, fordi så kommer der en konsekvens på vores handlinger.

Fordi nu når konsekvensen egentlig bare er ikke at være det menneske, vi gerne vil være, så sker der ikke noget. Netop fordi vi er så trænet i de kortsigtede gevinster, så det kan være svært for os mennesker at prioritere det, vi gerne vil på den lange bane, når der ikke er et kortsigtet incitament. Og det er der, hvor reglerne kan hjælpe os.

Så affaldssortering kommer på arbejdspladserne, og måske endda tidligere end vi vil få det i vores private hjem.”

Stop aldrig din læring

”I forhold til det livslange læringsbegreb kan jeg også forestille mig, at der vil blive krav til, at du udvikler dig gennem dit arbejde – at du tager en form for uddannelse eller personlig udvikling. Sådan at du hele tiden er i den proces, hvor du dyrker det at lære, aflære og relære, som bliver en hel central del af fremtidens arbejdsmarked.

Fordi lige nu løber vores teknologiske udvikling stærkt. Man siger jo, at mange af de jobs, vores børn skal have, ikke findes endnu. Så den viden og de kompetencer vi har nu, er ikke nødvendigvis det, der er brug for om fem år.

Derfor skal vi blive dygtige til at udvikle os."

"Vi skal også i gang med at træne de personlige kompetencer, hvilket vi ikke gør lige nu i så høj grad.

Vores generation er trænet mere i de faglige kompetencer, hvor vi har lært at regne og skrive, men hvis jeg ser på min søn, så taler de i vuggestuen og børnehaven om, at man skal lære at være en god ven.

Lederne har også lavet en større undersøgelse, hvor de spørger om, hvad det vigtigste er, når virksomheder rekrutterer. Her svarer virksomhederne, at det faktisk er de personlige kompetencer. Men vores uddannelsessystem spytter faglige kompetencer ud, så der er en bro, som skal bygges.”