Ledelsesekspert: Ledere skal ikke være robotter i lyseblå skjorter. De skal også turde være sårbare
Lederens løsning

Ledelsesekspert: Ledere skal ikke være robotter i lyseblå skjorter. De skal også turde være sårbare

Ledelse skal ikke kun handle om excel-ark og kedelige KPI’er. Det skal heller ikke kun handle om teammønstre og mindre møder. Det mener Ulrik Toft, der er chefkonsulent ved UKON. Læs her, hvordan man mestrer balancen.

Ulrik Toft er partner og chefkonsulent ved UKON. Foto: Caroline Bundgaard
23. maj 2023

I formatet Lederens Løsning giver vi spalteplads til ambitiøse nordjyder, så de har mulighed for at fortælle om en aktuel problemstilling eller udfordring i deres arbejdsliv. Vores eneste krav er, at deres bidrag også skal indeholde en mulig løsning på problemet. Denne tekst er skrevet af Ulrik Toft, partner og chefkonsulent ved UKON.

Danske Ledergrupper er høfligt opdragede. De taler pænt, lytter og blander sig helst ikke i andres.
Det er problemet, som de kunne vinde meget ved at erstatte med en mere dynamisk sameksistens.

Sat på spidsen er Ledergruppen ofte en smule kedeligt repræsentantskab, hvor hver passer sit.

Hvad er det nu den børneleg hedder, hvor man ikke må røre hinanden? Jeg mener, vi kalder den ståtrold. Det er ikke en ledergruppe. Det er en gruppe af ledere. Og tab af et formidabelt potentiale.

Du har måske selv siddet i en ledergruppe. Begejstringen i de første skåltaler var oprigtigt ment. Ambitionen om at skulle noget sammen var ikke til at tage fejl af. Nogen sagde vist endda performanceteam uden helt at vide, hvad det betød. Men så blev det meget hurtigt mandag igen.

Ledelse består af to grundkomponenter:
a) Opgaven vi skal løse sammen (vil, kan, skal)
b) Samarbejdet omkring opgaven

Klogt er det at praktisere dem begge. Altså på den ene side:
a) Utrætteligt klargøre opgaven, strategi og succeskriterier, eksekveringsplan, afklare konkurrence mellem målsætninger og ressourcer etc.
b) Tale om kvaliteten af møder, relationer og dynamikker i gruppen, teammønstre, beslutninger, eksekvering, hinandens dygtiggørelse, ledergruppens power etc.

Der er risiko for at misforstå begrebet ledelse ved kun at adressere det rationelle, målsættende, excel-ark, KPI´er og ikke få fat i det, der handler om dynamikken, energien og motivationen mellem lederne i gruppen.
Ulrik Toft, Chefkonsulent ved UKON

Der er risiko for at misforstå begrebet ledelse ved kun at adressere det rationelle, målsættende, excel-ark, KPI´er og ikke få fat i det, der handler om dynamikken, energien og motivationen mellem lederne i gruppen. Dén tilgang træder simpelthen for få watt og giver ikke adgang til bemærkelsesværdige resultater. Praktisér i stedet begge! Jeg garanterer, det både styrker forretning og humøret.

Antikkens græske guder Eris og Harmonia lægger navn til henholdsvis Stridslyst og Fællesskabsfred: to guddommelige yderpunkter på teamets samarbejdsakse.

For megen Harmonia er lig med underspænding, for lidt på spil og få kollegiale udfordringer. Det er mange ledergruppers problem. De producerer slappe udviklingsmiljøer for hinanden, mens de forsikrer hinanden om, at de aldrig har været i så velfungerende en ledergruppe. Den fælles ambition er ofte uklar, lederne er konfliktundvigende og man ønsker primært at komme med hovedfeltet hjem.
Så, stemningen er tryg og hyggelig, men momentum og højenergi savnes.

For megen Eris betyder overspænding, angreb og skyttegrave. Svesken på disken er favoritudtrykket sammen med ”vi kan godt li at kalde en spade for en spade”. Den psykologiske tryghed risikerer at blive meget lille og et væld af forsvarsmekanismer kommer synligt i spil. Her brydes synspunkter og mange har stærke holdninger, men potentialer forsvinder i kid og strid.

Skru ned for det overdrevent pæne og gør jer i stedet beskidte sammen. Insistér på at lære nyt og kunne nyt - sammen og hver for sig.
Ulrik Tofts anbefaling til de danske ledere

Anbefaling:

Ledergrupper har et stort forretningsperspektiv i at udvikle sig til kraftfulde motorer og inspirerende rollemodeller ved at øve sig i teamsamarbejdet. Det handler konkret om at vove at bringe de vanskelige emner forrest, tilbyde konstruktiv kritisk feedback, tage ansvar for hele virksomheden og ikke kun eget forretningsområde, turde være sårbar og ikke være robot i lyseblå skjorte.

Ledergrupper, organisationer og mennesker er ikke statiske eller maskinelle. De kan påvirkes, udvikle sig, være optimistiske, mærke teamspirit og helt vildt meget andet. Det skal ledergruppen skabe rammer for og kapitalisere på. Det er her guldet ligger begravet.

Teamarbejde og anerkendende indblandings- og udfordringsret er ledergruppens eksistensberettigelse. Og jeres medarbejdere vil elske jer for det, fordi det smitter positivt af på hele virksomhedskulturen.
Ulrik Toft

Ledelse kan være en sofistikeret teknologi med stor indflydelse på en virksomheds eller organisations små og store tandhjul. Kig på din computer eller din telefon. Hvor mange gange har den forbedret sin kapacitet, funktionalitet og snart også emotionalitet indenfor de sidste to sæsoner? Kig på din ledergruppe. Hvad står den fadder til af nyskabelser, bedre organisering, forøget motivation og stolthed?

Der er brug for:
1. Realistisk tale om kurs. Hvorfor eksisterer vi, hvad er virksomhedens særlige bidrag og hvordan fastholder den licensen til at operere indenfor vores felt? Hvordan tager ledergruppen ansvar sammen for disse spørgsmål og hvordan sikrer den, at alle i gruppen brændende arbejder for at realisere vision, potentiale og resultater?

2. Afstemt koordinering. Hvad skal vi lykkes med sammen? Altså, hvordan sætte vores talenter, ressourcer og viljer ind på at virkeliggøre noget, som ingen af os ville kunne på egen hånd? Hvordan sætte ledergruppen bedst muligt i scene, gøre godt arbejde muligt for alle i virksomheden, få motivation, tilhørsforhold og virkelyst til at vokse?

3. Reel træning og udvikling af engagement. Størstedelen af danske ledelsesteams er motionister. De træner ikke deres ledelsesfaglighed og samarbejdsrum intensivt. Det kunne de vælge at gøre fremfor at afholde møder, samtaler, uenigheder, agendaer, mødesteder i identiske former måned efter måned, år efter år. Det er en fejl, for de kunne skabe større forskelle.

Benjamin Franklin var ophavsmand til Den Amerikanske Uafhængighedserklæring og senere landets præsident. Risikoen ved at underskrive traktaten var til at føle på. Franklin sagde det med disse ord: "we must all hang together, or surely ... we shall all hang separately.”

Hænge sammen eller blive hængt hver for sig.

Den udfordring gælder også danske ledergrupper. Vær skarp i formuleringen og følelsen af, hvad I vil med hinanden. Spidsformulér opgaven I skal være succesfulde med og tal om, hvilke samarbejdsformer, I skal udvikle.

Skru ned for det overdrevent pæne og gør jer i stedet beskidte sammen. Insistér på at lære nyt og kunne nyt - sammen og hver for sig. Radiotavshed, høflige miner og relationel distance er en langgaber. Teamarbejde og anerkendende indblandings- og udfordringsret er ledergruppens eksistensberettigelse.

Og jeres medarbejdere vil elske jer for det, fordi det smitter positivt af på hele virksomhedskulturen.