Ny tænketank vil have flere kvinder i top – milliondonation sørger for brændstof i tanken
Ligestilling

Ny tænketank vil have flere kvinder i top – milliondonation sørger for brændstof i tanken

Den uafhængige tænketank EQUALIS har sat sig for at tage kampen op med den manglende diversitet i erhvervslivets topposter, og Spar Nord Fonden starter slaget med en lige højre og sender tre millioner i projektet.

7. juni 2022

Hvorfor har vi stadig svært ved at få flere kvinder ind i toppen af dansk erhvervsliv?  

Netop dét spørgsmål har den nye tænketank EQUALIS sat sig for at finde svar på, og hovedopgaven bliver at synliggøre de udfordringer, der er forbundet med at fremme diversitet og ligestilling. Problematikken har i lang tid haft stor politisk bevågenhed - dog synes det stadig svært at finde konkrete løsningsforslag. 

19 procent. Så mange kvinder er at finde på de cirka 14.000 bestyrelsesposter, der bestrides af nordjyder. 

Og det er tal, der tydeligt skildrer den problematik, vi står overfor, mener Anette Borchorst. Hun er forhenværende institutleder for Statskundskab ved Aalborg Universitet og professor emerita i kønsforskning, ligestilling og diversitet. Hun mener også, at ligestilling i erhvervslivets topposter er et af de steder, hvor Danmark halter bagud. 

”Det har været diskuteret længe, og der er desværre ikke et quickfix til problemet. Det er dog heller ikke sværere end, at der er mange lande, der er kommet længere med det end os. Det kræver bare, at man arbejder med det bevidst,” lyder det fra professor emerita Anette Borchorst. 

Med en donation på tre millioner fra Spar Nord Fonden, agter tænketanken EQUALIS nu at accelerere arbejdet, for i højere grad - og hurtigere end på nuværende tidspunkt - at få flere kvindelige talenter i spil i erhvervslivet. 

”I Danmark taler vi meget om, at alle har lige mulighed, men vi skal blive meget dygtigere til at gøre brug af vores talentmasse. Vi har et stort, uforløst potentiale som dansk erhvervsliv skal have glæde af. For at nå dertil, bliver vi nødt til at kende og flytte de kulturelle og strukturelle barrierer, der står i vejen for, at kvinder og mænd har samme muligheder for at udnytte deres talent,” lyder det fra Lars Rasmussen, forperson i EQUALIS. 

Selvsamme kulturelle og strukturelle barrierer, er en bold professor emerita, Anette Borchorst, mener, at der skal løbes efter, hvis vi skal i mål med at løfte diversiteten og styrke ligestillingen. 

”Hvis man kigger mod Norge, som er et af de lande, der er længere end os i løsningen af problematikken, ser man en helt anden diskussion, end den vi har i Danmark. Hvor vi i højere grad taler om, at det er en frivillig beslutning, og at kvinderne i høj grad selv har prioriteret anderledes, taler man i Norge om vigtigheden i, at få kvinder ind på topposter, så man udnytter den viden og de kompetencer, der er til rådighed bedst mulighed. Her bliver der ikke talt om enten eller; familie eller toppost. Vi burde i højere grad tænke som i Norge, og sige ’hold da op, hvor er det ærgerligt, at vi ikke får fat i den der kvindelige kompetencemasse, for vi går glip af så meget’,” siger Anette Borchorst. 

Med afsæt i partnerskaber med erhvervslivet samt i dialog med politikere og organisationer, vil EQUALIS udarbejde konkrete løsningsforslag til problemet.  

For det er rent faktisk et problem, hvis en arbejdsplads, hvad enten der er offentligt eller privat, ledelsesmæssigt bliver for lige. 

”Forskning viser, at diversitet på en arbejdsplads skaber bedre arbejdsmiljø og ledelse. Du kan ikke nødvendigvis se det direkte på bundlinjen, men det tilføjer så meget værdi alligevel,” lyder det fra Anette Borchorst fulgt op af en stærk opfordring til, at organisationer og virksomheder selv sparker bolden i mål, og sørger for flere kvinder på topposterne.