Her er direktørens guide til, hvordan din jobansøgning undgår skraldespanden
Den enkle guide

Her er direktørens guide til, hvordan din jobansøgning undgår skraldespanden

HR-direktøren bruger ikke mange sekunder på at vurdere, om din ansøgning skal frasorteres eller studeres nærmere. Så hvordan sørger du for at blive valgt? Få her HR-direktørens guide til, hvad du skal udelade i din jobansøgning.

Foto: Unsplash.com
23. januar 2023

”I couldn't care less.”

Sådan siger direktør Anna Larsen om én af de sætninger, hun ofte støder på i jobansøgninger.

Anna fortæller, at hun lige som mange andre rekrutteringskonsulenter gennemsnitlig bruger 8 til 10 sekunder på at læse en ansøgning, når hun første gang skal vurdere en kandidat.

Derfor er det vigtigt, at kandidater formår at fange læserens opmærksomhed hurtigt.

Men det gør de ikke altid, når ansøgninger består af særligt seks elementer, der tilsammen – ifølge Anna Larsen – udgør en mindre god ansøgning.

Læs med her, og få seks grunde til, at din ansøgning kan ende med at blive frasorteret.

Du viser, du er desperat

Eksempel: Skulle I være i tvivl om, hvem I skal vælge, så kan I altid få mig i praktik de første 4 uger.

”Sådan skriver mange i jobansøgninger. Men der mangler noget selvtillid i den sætning.

De fleste arbejdsgivere ved godt, hvornår man kan gøre brug af praktik, og det giver ikke altid den effekt, som det sikkert er tiltænkt. På en måde signalerer man allerede her, at man sikkert har været arbejdsløs i en længere periode.

Hvis man skal have en lignende sætning med, kunne man bare nøjes med at skrive ”Hvis I er i tvivl om, hvem I skal vælge, så bare prøv mig af.”

På den måde viser det lidt mere selvtillid.”

Du mangler arbejdsperspektivet

Eksempel: Jeg er vant til travle hverdage, hvor tempoet er højt. Det har jeg specielt lært de to gange, jeg har været på barsel.

”Den sætning har jeg tænkt over mange gange. Selvfølgelig lærer man at have travl, og der er højt tempo, når man er på barsel.

Men jeg synes bare ikke, det hører sig hjemme i hverken et CV eller en ansøgning. Der bør man stile efter at fortælle, hvorfor det er, at man kan lide at have travle hverdage – på sit arbejde vel at mærke.

Man skal altså relatere alt i sin ansøgning til sit arbejde frem for eksempelvis til, at man har været på barsel. På den måde handler det jo også om prioritering.”

Er dine billeder troværdige, og signalere de dig som person?

”Det er fedt, når folk sætter et billede på ansøgning og CV. Men det skal altså være et vellignende billede.

Og det skal ikke være et billede med blomst i håret, nedringet toppe, drinks i hånden eller fra en ferie. Men det ser vi faktisk, at folk gør i stigende grad. I min optik signalerer det noget forkert.

Med det mener jeg ikke, at løsningen er at få en professionel fotograf til at tage et billede. Men det betyder faktisk noget, om det er et ordentligt billede.

Der er også en pointe i, at det altså ikke er særlig godt, hvis man – når man kommer ind til samtale – ikke ligner den person, der er på ansøgningen."

"Derudover søger vi også tit på kandidaten på LinkedIn. Og hvis profilbilledet ikke matcher ansøgningen, bliver det svært helt at forstå personen. Især hvis det så også er en helt tredje, der møder ind til jobsamtalen.

Derfor er mit råd her, at man i sin jobsøgning viser, hvem man er – og at det er i samme stil. Altså man bliver ikke frasorteret på et billede, men det bidrager til budskabet om, hvem du er.”

Du bruger for mange gentagelser

Eksempel: Jeg er en stærk pige med ben i næsen og med mod på hele tiden at lære noget nyt. Jeg er kun 58, men hvem siger, det er for sent at udvikle sig?

”Når du skriver, at du har ”ben i næsen,” skriver du for det første det samme som cirka hver tredje jobansøger.

Og nej – det er ikke for sent at udvikle sig som 58-årig, men din alder har i princippet ikke noget at sige.

Sætningen er i sig selv ikke forkert. Men når man ser på hele sammenhængen, er det egentlig bare en sætning med flere ord, der beskriver det samme.

Her kan man altså prioritere sine ord bedre.

Det bedste, man simpelthen kan gøre, er sælge sig selv på ti linjer, og det skal ikke være en gentagelse af det, der allerede står i CV’et.”

Du deler for meget af dit privatliv

Eksempel: Lidt om mig: Jeg er 29 år, gift med en mand, hvor vi sammen har to piger på 2,5 og 1 år, og vi bor et gammelt hus, som vi er ved at renovere. Oven i hatten er vi ved at fikse en gammel bil.

“I couldn’t care less.

Jeg har ikke brug for den viden. Det eneste, den giver mig, er faktisk, at hun ikke har tid til at arbejde. Det er det, kandidaten signalerer over for mig, når jeg læser det.

Mit råd er, at man overvejer, hvad det faktisk er, man vil signalere.

Det kan godt være, ansøgeren også tumler med at have rigtig meget på hjerte her, men det betyder altså, at jeg ender med en ansøgning på tre sider og et CV på syv sider. Og det når jeg altså ikke at skimme på 10 sekunder.”

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?