Forestil dig en Barbie-dukke, der med et gevær over skulderen spankulerer rundt i Sydsudan - landet, der siden 2013 har været hærget af en borgerkrig, der har kostet omkring 400.000 mennesker livet.
Det er ikke et nemt billede at fremmane, vel?
For det er som om, at billedet ikke helt flugter med den lyserøde idyl, som Barbie-universet ellers kan genkendes på.
Og bare rolig – der eksisterer ikke sådan en Barbie. I hvert fald ikke i en udgave, som du kan købe nede i Fætter BR.
Der er derimod tale om et billede af en Barbie, som er skabt af kunstig intelligens.
Tidligere på året valgte det amerikanske medie Buzzfeed nemlig at eksperimentere med forskellige former for kunstig intelligens – blandt andet med værktøjet Midjourney, som er en generativ AI-maskine, der konverterer sprogmeddelelser til billeder.
Mediet fik værktøjet til at skabe imaginære versioner af Barbie fra lande rundt om i verden. Blandt andet i Sydsudan.
Artiklen i Buzzfeed sendte dog hurtigt det amerikanske medie ud i strid modvind.
Mange Twitterbrugere fandt nemlig flere af Barbie-versionerne stødende, og de anklagede dem for at spille ind i racemæssige, fremmedfjendske stereotyper.
Herhjemme er vi også ved at forberede os på en hverdag, der i langt højere grad er underlagt de nye teknologiske redskaber.
Også i forhold til arbejdslivet.
I en undersøgelse foretaget af PwC svarer knap hver tredje dansker, at de i løbet af de næste fem år forventer, at kunstig intelligens vil påvirke deres job i nogen grad. Samtidig forventer en fjerdedel, at deres job bliver påvirket i høj eller meget høj grad.
I besvarelserne fremgår det også, at 40 procent ser potentiale i, at kunstig intelligens kan effektivisere og berige deres arbejdsliv.
Og det kan også sagtens være tilfældet, mener Grith Okholm Skaarup, stifter af Humtech og ledelsesrådgiver.
Hun peger på, at teknologien historisk aldrig har givet os mindre at lave. Tværtimod.
Og at selvom vi ser ind i rapporter, hvor op mod 85 millioner jobs vil forsvinde på grund af AI, så forudser eksperter også, at der vil komme 97 millioner nye jobs til, fortæller Grith Okholm Skaarup.
Vi skal dog passe på med, at det ikke går for stærkt med at tage de nye teknologier ind.
For gør det dét, kan det gå ud over både vores trivsel og mangfoldighed.
Teknologiens begrænsninger
”Platformene er ikke klar til at blive brugt, medmindre vi mennesker bagefter kvalificerer og reder ud i de bias og blinde vinkler, som den kunstige intelligens bidrager med,” siger Grith Okholm Skaarup.
Hun henviser til, at artiklen og den virale video, der florerer med Barbierne er et godt eksempel på, hvorfor kunstig intelligens ikke kan erstatte mennesker – men kun komplimentere.
Prøv Vigeur
Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.