Forskningsleder: Kriser løses i det ukendte land - ikke ved skrivebordene
Lederens løsning

Forskningsleder: Kriser løses i det ukendte land - ikke ved skrivebordene

Klimakrise, biodiversitetskrise, migrantkrise. Udfordringerne står i kø, og mængden, kompleksiteten og størrelsen kan gøre det svært at agere, både som forbruger, som borger og som virksomhed. Kriserne er presserende, store, uoverskuelige og vævet ind i hinanden. Så hvordan adresserer vi dem? Det giver forskningsleder Linda Nhu Laursen her sit bud på.

Foto: Pressefoto
29. marts 2023

I formatet Lederens Løsning giver vi spalteplads til ambitiøse nordjyder, så de har mulighed for at fortælle om en aktuel problemstilling eller udfordring i deres arbejdsliv. Vores eneste krav er, at deres bidrag også skal indeholde en mulig løsning på problemet. Denne tekst er skrevet af Linda Nhu Laursen, Head of Research ved AAU Design Lab.

Tag klimakrisen: som forbrugere ved vi godt, at vi skal nedsætte vores energiforbrug, spise grønt og flyve mindre. Virksomhederne ved godt, at de skal spare på ressourcerne og passe på miljøet.

Men hvorfor er det så svært at ændre på vores adfærd?

Som børnefamilie skal vi jo også have hverdagen til at hænge sammen, og som virksomhed er der også en bundlinje, som skal være sort.

Vi kan som mennesker ikke kapere kompleksiteten og de utilsigtede konsekvenser. Vi bliver nødt til at træde ud i ukendt land - som pionerer.
Linda Nhu Laursen

Og helt ærligt, så må der må vel også være lidt sjov og glæde i livet. Det er akilleshælen i samfundsøkonomien, i vores kultur og i det vi forstår som det gode liv: mere af det hele, hele tiden.

Og det kræver modet til at sige: vi har ikke brug for mere, vi har brug for mindre, men godt. Men hvordan kommer vi derhen?

Lad os være modige og eksperimentere sammen

Der er ikke en, der har svaret på kriserne. Det skal vi være mange om at løse. Det er svært at sidde ved skrivebordet og tænke sig til løsningen på så komplekse problemer.

Vi kan som mennesker ikke kapere kompleksiteten og de utilsigtede konsekvenser. Vi bliver nødt til at træde ud i ukendt land - som pionerer.

Der, hvor nuværende regler og ’plejer’ ikke fungerer mere. Det kræver mod. Vi skal prototype, eksperimentere og tage fejl - og rejse os op og prøve igen.

Eksperimenter med visioner og ydmyghed

Løsningen er, at vi skal turde at være visionære og forestille os. Men det skal gå hånd i hånd med, at vi samtidig er ydmyge og konstant undersøgende på, hvad det er, vi har overset eller ikke har forstået endnu.

I design arbejder vi i konstant vekselvirkning mellem det visionære og det ydmyge. Gennem skitser og prototyper rejser vi ud på kanten af det kendte, mens vi konstant spørger os selv: Hvad det vi ikke har forstået endnu? Hvad er det vi har overset? Hvad er de utilsigtede konsekvenser af vores forslag?

Produktionsvirksomhederne vil gerne; de har bare ikke haft tid, viden eller ressourcer til at udvikle sig i den rigtige retning i det tempo, som verden kræver.
Linda Nhu Laursen

Vi lærer gennem afprøvninger, og målet er visioner, der tager form i konkrete løsninger. Det er en pragmatisk måde at implementere drømme i virkeligheden.

Samarbejde med virksomheder

Hos AAU Design Lab er klimakrisen i dag omdrejningspunktet for størstedelen af de eksperimenter, som vi bidrager med til samfundet. Vi prøver at hjælpe virksomhederne med viden og eksperimenter i den bæredygtige retning.

Produktionsvirksomhederne vil gerne; de har bare ikke haft tid, viden eller ressourcer til at udvikle sig i den rigtige retning i det tempo, som verden kræver.

Vi har lige startet et projekt med Industriens Fond: ReshapeWaste, som vi har oplevet stor interesse for. Her er målet at adressere de store mængder restmaterialer, som danske produktionsvirksomheder genererer hvert år (1,1 mio. tons). Meget af dette afskær, kan vi bruge kreativt og eksperimentere med.

Målet er at eksperimentere med, hvordan vi kan designe restmaterialer op af containeren, væk fra forbrændingen og direkte ind i produkter, som vi ellers skulle have brugt virgine materialer til. Vi er stolte af det, fordi vi eksperimenterer sammen.

Dagens opfordring må derfor være at tage et skridt ud i ukendt land – for måske findes løsningerne der.