Ferie, ferie, ferie.. Slap nu af og hold fri - det er godt for din hjern'
Q & A

Ferie, ferie, ferie.. Slap nu af og hold fri - det er godt for din hjern'

Internetadgang og bærbare, der nemt kan tages med i kufferten eller strandtasken. Det er svært at holde helt fri fra arbejdet. Men det bør du, for din hjerne har godt af ferie, forklarer hjerneforsker.

Foto: Gaspar Uhas, Unsplash
6. juli 2022

Telefonen, der ringer. Mails, der nemt lige kan svares på, når man ligger og koger på stranden. En kollega, som ringer med et spørgsmål. 

Sommerferien er længe ventet for de fleste af os, men det kan være svært at komme helt ned i feriegear. Ifølge hjerneforsker Troels Wesenberg Kjær er det helt normalt. 

I denne Q&A har vi spurgt ham, hvordan vores hjerner bedst holder sommerferie. 

Læs med og bliv klogere sammen med os.

Er sommerferien - og den lange pause - særligt godt til hjernen?

''Når vi holder sommerferie, giver vi hjernen en chance for at slappe af.

Til dagligt har mange af os så mange opgaver, at hjernen går fra løsning af den ene pålagte opgave til løsning af den næste.

Efter 1-2 uger uden nye pålagte opgaver, men fokus på pool, jordbær, en god roman og andre nære ting, har hjernen mulighed for at bestemme lidt selv. Netop det, at hjernen selv bestemmer, gør,
at vi kan være kreative. Vi komme fra ferie med ny energi.

Det er vigtigt med disse længere hjernepauser væk fra arbejdet. 

For når hjernen er vant til at blive stimuleret, så vil den hele tiden have mere. Men for meget dopamin over længere tid er ikke godt. 

Man skal huske, at meget dopamin i længere tid giver tilvænning og mindre effekt i belønningssystemet. Så det er en god idé at skrue lidt ned, så belønningssystemet er mere well-tunet efter ferien.''

Hvordan holder hjernen bedst ferie?

''En del af vores hjerne veksler mellem et frygt- og kampsystem og et afslapningssystem. Frygt- og kampsystemet tager os fra den ene opgave til den næste i en hverdag med arbejde, hente-bringe, tøjvask og meget mere. Den lange ferie derimod styrker afslapningssystemet. Vi lader op.

Det er individuelt, hvad der er den bedste ferie for hjernen. Vi skal huske, at hjernen ikke altid selv ved, hvad der er bedst for den. Her tænker jeg eksempelvis på FOMO (fear of missing out).  Mange tror, at de slet ikke kan komme igennem en ferie uden at være super aktive på de sociale medier, de bruger til dagligt.

Og netop her er en vigtig pointe. Ferie er at tage et skridt væk fra hverdagen. Man taber muligvis lidt kontrol, men kommer hjem med meget mere energi, og har haft tid til at se tingene på en ny måde. Det er sundt.''

Er vi gode nok til at give hjernen en pause?

''Det er svært at give hjernen en pause. Et par gode råd på vejen er:

1. Husk, du er ikke uundværlig - de skal nok finde ud af det på arbejdet, mens du slapper af på ferien.

2. Lav aftaler med dem, du holder ferie med om, at I skal lave noget afslappende hver dag.

3. Hold lange skærmfrie perioder - eksempelvis 23 timer i  døgnet, hvis ikke 24 timer er en mulighed.

4. Brug naturen til at finde ro.''