Kan du få for meget indflydelse på dit arbejde? Det har et studie undersøgt
Forskning

Kan du få for meget indflydelse på dit arbejde? Det har et studie undersøgt

Indflydelse er godt for din trivsel – men kan du få for meget indflydelse? Det giver et dansk studie dig svaret på. Læs studiets resultater her – og få eksempler på tre virksomheder, der har valgt at give deres medarbejdere stor indflydelse.

Foto: Unsplash.com
15. marts 2023

Indflydelse er en væsentlig faktor i det psykosociale arbejdsmiljø ude på virksomhederne. Medarbejderes helbred og trivsel påvirkes ganske enkelt af, om de har indflydelse på deres arbejde. Det viser tidligere forskning.

Men sætter man trivslen over styr, hvis man får for meget indflydelse?

Det har en række forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) set nærmere på i en undersøgelse, hvor sammenhængen mellem indflydelse i arbejdet og medarbejdernes psykiske velbefindende er blevet undersøgt i fire typer af jobs.

Konklusionen er, at høje niveauer af indflydelse ikke er forbundet med nedsat trivsel.

”For det første tyder undersøgelsen på, at en forøgelse af indflydelse i arbejdet vil føre til en forbedring af medarbejdernes trivsel.

For det andet tyder anden forskning på, at en høj grad af indflydelse i arbejdet hænger sammen med en lavere risiko for fx langvarigt sygefravær. Så ved at interessere sig for indflydelse på arbejdspladsen kan man muligvis også reducere risikoen for, at medarbejderne får langvarigt sygefravær.”

”For det tredje kan en forøgelse af indflydelse i arbejdet gennem en delegering af relevant beslutningskompetence til medarbejderne også bidrage til, at medarbejderne bliver mere effektive i deres opgaveløsning.

Hvis medarbejderen skal spørge chefen om lov, hver gang vedkommende skal træffe beslutninger, medarbejderen selv er kompetent til at træffe, spilder man jo både medarbejderens og lederens tid. Så der er mange perspektiver i resultaterne fra denne artikel og øvrig forskning fra det arbejdspsykologiske felt,” siger Thomas Clausen, seniorforsker hos NFA, i en pressemeddelelse.

På Vigeur har vi løbende besøgt virksomheder, som giver deres medarbejdere høj indflydelse.
Blandt andet Børnehuset Skovbjørnen i Skørping.

’’Jeg er gladere, når jeg tager fra arbejde. Jeg føler, at mit arbejde med børnene og forældrene er meget mere tilfredsstillende. Der er kommet mere refleksion og sparring, og jeg har en følelse af at yde mit bedste for børnene, fordi jeg ikke er bundet af noget andet.”

Sådan fortalte pædagog Marianne Pørtner om sit arbejde i Børnehuset Skovbjørnen i Skørping.

Rebild Kommune er én ud af to kommuner i landet, som er udvalgt af regeringen til at være sat fri på dagtilbudsområdet i tre år. Fra juni 2021 til september 2024.

Velfærdsaftalen, som den hedder, betyder, at dagtilbuddene i kommunen er fritaget for en omfattende række nationale og kommunale regler og retningslinjer.

I stedet er det op til de enkelte tilbud – og den enkelte pædagog – at udvikle dagtilbud, som man drømmer om lokalt. Men hvad betyder det for fagligheden – og den professionelle omsorg for vores børn – når en række pædagoger bliver sat fri fra dokumentation og regelsæt i en daginstitution?

Vigeur besøgte Børnehuset Skovbjørnen i hjertet af Rold Skov for at finde svaret.

Også i virksomheden Mindmill ville den daværende direktør sætte medarbejderne fri.

”Hvorfor ikke bare sige: “kære medarbejder, du har ansvaret for at gøre kunderne glade. Hvis du gør det, er jeg også glad. Hvis du har brug for sparring, vil jeg være der for dig. Du kommer bare”. Det er fint at have mål, men det er vigtigt, at medarbejderen selv finder vejen derhen,” fortalte Ivan Jæger Christiansen, tidligere direktør i marketingfirmaet Mindmill - Leads to business.

Han ønskede at sætte gang i en debat i forhold til, hvad han kalder ”KPI-helvedet”.

Gennem sit arbejdsliv har han målstyret medarbejdere ud fra de mest vanvittige ting. Og det er med til at tage arbejdsglæde og resultater fra virksomheden.

Derfor mente Ivan Jæger Christiansen, at man bør sætte sine medarbejdere fri:

”Jeg siger bestemt ikke, at det er underordnet, hvordan det går, for vi skal lave resultater. Men vi skal ikke bruge tid på ting, der er ligegyldige.”

Du kan læse hele artiklen herunder.

Også for hospicechef på Hospice Vangen, Betinna Rønnest, er det vigtigt, at medarbejderne får høj indflydelse.

Hér er det patienternes behov, der er i fokus. For alle detaljer betyder noget, når man står på kanten af livet. Ifølge Betinna er hendes vigtigste arbejdsopgave at spille personalet gode, så de kan yde deres bedste for patienterne.

Og det er samtidig en tilgang, som hun mener, kan kopieres andre steder i sundhedsvæsenet.

Hospice Vangen er en helt særlig arbejdsplads, og døden fylder meget i dagligdagen på Hospice Vangen, men mest på en god måde.

”Den fylder selvfølgelig meget, men mest på en god måde. Jeg tror, at den er med til at skabe en helt særlig arbejdsplads. Vi er gode til at få gjort ting. Vi er gode til at være kreative. Det hele er ligesom sat på en spids – vi kan ikke være sikre på, at vi har i morgen til at gøre det. Alle detaljer betyder noget, og derfor har jeg sat personalet fri til at være kreative.”

Mød Betinna Rønnest i portrættet her:

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?