Mille arbejder fra hele verden: ’’Vi er heldige med vilje. Alle kan skabe sig sådan et liv, hvis de virkelig vil’’
Arbejdspladsen

Mille arbejder fra hele verden: ’’Vi er heldige med vilje. Alle kan skabe sig sådan et liv, hvis de virkelig vil’’

Mille Sjøgren er digital nomade, og derfor er hele verden hendes arbejdsplads, når hun rejser ud med sin familie. Hun insisterer på eventyr i livet, og det har hun tilpasset sit arbejde efter. Det kan flere af os gøre, hvis vi vil, mener hun.

Foto: Privatfoto, Mille Sjøgren.
19. april 2022

’’Jeg er grådig med mit liv. Jeg har det sådan, at jeg ikke vil gå på kompromis; jeg vil have en fed karriere og jeg vil have eventyr med min familie. Derfor har jeg skabt et liv, hvor jeg kan det hele.’’

Ordene kommer fra 45-årige Mille Sjøgren.

Hun er digital nomade og har i mange år rejst rundt i hele verden med hendes mand, Kristian Sjøgren, og deres to børn, Elva og Vigfus, der i dag er 12 og 14 år.

Kristian Sjøgren arbejder som freelance videnskabsjournalist og forfatter. Mille Sjøgren arbejder som journalist og speaker i sin virksomhed Millespeak. Her speaker hun for danske kunder til eksempelvis reklamefilm. Når hun rejser, optager hun speaks i et oppusteligt lydstudie, som hun så sender hjem på lydfiler.  

Hun driver også onlineuniverset Freeliving med kollegaen Cille Rosentoft. Et fællesskab for freelancere og eventyrer, der alle har det til fælles, at de har skabt et arbejdsliv, der gør op med ideen om, at man skal arbejde fra 8-16 det samme sted hver dag.

I videoen her kan du se, hvordan Mille Sjøgren optager sine speaks ude i verden:  

Deres første eventyr som digitale nomader startede en aften i 2012. Her tog Mille og Kristian Sjøgren en beslutning at ændre deres liv, efter de havde fået et par glas rødvin og kigget hinanden dybt i øjnene.

Et par år for inden var hun blevet fyret fra radiostationen The Voice, og var nu så småt begyndt at arbejde som freelancer efter en barsel med datteren Elva. Hendes mand havde i lang tid drømt om et nomadeliv, hvor deres arbejdsliv kunne tilpasses deres trang til eventyr og rejser. Hun var lidt mere skeptisk.

Men nu var Mille Sjøgren altså blevet overbevist. Elva, der på det tidspunkt var tre år, havde længe haft kolik, og det var hårdt for familien. De havde behov for at skabe et andet liv med nye rammer.

’’Jeg ved fandme ikke, hvorfor jeg sagde ja. Vi trængte nok til at gøre noget andet; vi trængte til sol, paella, hvidvin og tid til hinanden uden en masse familiearrangementer og gæster hele tiden.’’

Derfor tog familien springet og rejste til Spanien i 10 måneder. 

Mille arbejder fra hele verden. Hun står gerne tidligt op, så hun kan holde fri ved middagstid. Foto: Privatfoto, Mille Sjøgren.
Mille arbejder fra hele verden. Hun står gerne tidligt op, så hun kan holde fri ved middagstid. Foto: Privatfoto, Mille Sjøgren.

Det er bøvlet værd

De 10 måneder blev til fem år.

’’På et tidspunkt stoppede vi med at snakke om, hvornår vi skulle hjem. For vi havde det simpelthen så godt. Da vi tog til Spanien, havde jeg aldrig forestillet mig, at vi skulle blive i fem år. Men vi fandt ud af, hvor sindssygt et liv, vi kunne have et sted, hvor solen altid skinner. Samtidig havde vi jo dansk indtjening og spanske udgifter, så vi boede i et kæmpe hus med stor pool lige ved vandet, og børnene gik i den lokale landsbyskole.’’

Familien fik smag for den frie tilværelse. I løbet af de fem år i Spanien begyndte de at tage på længere rejser rundt i verden med deres arbejde under armen. Til sidst havde de fået så meget mod, at de pakkede alle deres ting ned i en container og rejste ud i verden på en to års rejse.

Mille Sjøgren skrev artikler fra det colombianske højland, speakede FitnessWorld-reklamer fra Panama City og lavede podcast fra en autocamper på Island.

’’Det viste sig, at mine kunder var ligeglade med, om jeg sad i Danmark, på Costa Rica eller i Spanien og lavede lyd til dem.’’

Børnene blev enten blevet undervist online eller fik hjemmeundervisning.  

Jeg vil gerne gøre op med ideen om, at man skal arbejde fra 8-16. Det handler jo langt mere om, hvor effektivt man arbejder. Vi er jo ikke produktive fra 8-16, så hvorfor skal vi sidde der? Der er så mange andre ting, vi kan bruge tiden på.
Foto: Privatfoto, Mille Sjøgren.
Foto: Privatfoto, Mille Sjøgren.

’’Selvfølgelig er det bøvlet og måske er de gået glip af noget viden, men de har fået så meget andet, fordi vi har haft dem med rundt i hele verden. De taler flydende dansk, spansk og engelsk, og nu er de i gang med at lære fransk.’’

’’Jeg vil ikke sige, det er nemt. Det er pisse hårdt at være sammen med sine børn hele tiden. Alt det praktiske er jo pisse besværligt, men de fede oplevelser man får sammen, opvejer det hundrede gange.’’

Mille Sjøgren understreger, at man ikke skal forvente en ferie på et all inclusive ophold på en græsk ø. For så bliver man skuffet. Man skal sammenligne det med hverdagslivet hjemme i Danmark, der også kan være hårdt og besværligt.  

For tiden er deres base i Danmark, fordi børnene er blevet så store, at de har ytret ønske om at være sammen med vennerne og have en mere almindelig hverdag. Så i stedet har familien købt en van og tager afsted på eventyr så ofte, det kan lade sig gøre.

Som under coronaen, hvor børnene kunne følge den almindelige undervisning online.

’’Man skal ud i verden, imens børnene er små. De er nysgerrige og modige, og det er langt mere ukomplicerede i deres tilgang til tingene og stiller ikke så store krav, som teenagere gør. Og så giver man dem en helt særlig verdensforståelse, de kan tage med sig resten af livet.’’

’’Jeg vil ikke sige, det er nemt. Det er pisse hårdt at være sammen med sine børn hele tiden. Alt det praktiske er jo pisse besværligt, men de fede oplevelser man får sammen, opvejer det hundrede gange.’’ Foto: Privatfoto, Mille Sjøgren.
’’Jeg vil ikke sige, det er nemt. Det er pisse hårdt at være sammen med sine børn hele tiden. Alt det praktiske er jo pisse besværligt, men de fede oplevelser man får sammen, opvejer det hundrede gange.’’ Foto: Privatfoto, Mille Sjøgren.

Et opgør med 8-16

“Jeg møder tit mennesker, der siger, at jeg er heldig, fordi jeg kan rejse verden rundt og tage mit arbejde og min familie med. Jeg tror ikke på held. Jeg plejer at svare dem, at vi er heldige med vilje. Alle kan skabe sig sådan et liv, hvis de tør.’’

’’Jeg er egentlig uddannet skolelærer, min mand er biolog. Så vi har selv skabt os de jobs, der gør, at vi kan leve som digitale nomader. Det handler om at finde ud af, hvordan ens kompetencer kan bringes i spil på en ny måde, så man kan arbejde digitalt.’’

Mille Sjøgrens liv er langt væk fra det 8-16-arbejdsliv, som mange af os andre sidder fast i.

Foto: Privatfoto, Mille Sjøgren.
Foto: Privatfoto, Mille Sjøgren.
Foto: Privatfoto, Mille Sjøgren.
Foto: Privatfoto, Mille Sjøgren.

Når familien er ude i verden, arbejder de typisk fire-fem timer om formiddagen, og så bruger de resten af dagen på eventyr som familie. Sejler kajak, står på snowboard, besøger templer eller tager på madmarked.

’’Vi arbejder superkoncentreret. Inden klokken er 12, har Kristian ofte fået sendt tre artikler afsted, og jeg har lavet nogle interviews, uploadet content til vores site og speaket et par speaks. Vi sidder ikke og fedter rundt på Facebook, for vi ved, at vi bagefter kan gøre, hvad der passer os.’’

’’Jeg vil gerne gøre op med ideen om, at man skal arbejde fra 8-16. Det handler jo langt mere om, hvor effektivt man arbejder. Vi er jo ikke produktive fra 8-16, så hvorfor skal vi sidde der? Der er så mange andre ting, vi kan bruge tiden på. Lederne skal sætte medarbejderne fri. For når du sætter dem fri, og de selv kan bestemme over tiden, får du langt federe medarbejdere. De bliver langt mere produktive, fordi de oplever, hvad de kan få, hvis de er effektive.

Mille Sjøgren mener, at vi lever i en kultur, hvor arbejde har alt for stor værdi i forhold til, hvad andre ting bør have af værdi i vores liv. Hun tror, at det er en af årsagerne til, at mange mennesker går ned med stress.

’’Jeg tror ikke, det er meningen med det her liv, vi er blevet givet. Vi er nødt til at skabe et langt mere bæredygtigt liv, hvor der er plads til det hele menneske. Arbejdet skal tilpasse sig vores liv og ikke omvendt.’’