Louise og Anders vil have en pause i arbejdslivet: Nu har de sagt deres job op
Arbejdspladsen

Louise og Anders vil have en pause i arbejdslivet: Nu har de sagt deres job op

35-årige Anders og Louise Lund Ærthøj har begge sagt deres job op. De har solgt bilen, og deres hus er lejet ud de kommende 10 måneder. Nu skal de have en pause i arbejdslivet - og på eventyr med deres to små børn.

Foto: Torben Hansen
20. september 2022

Rejserodet fylder lige nu i Anders og Louise Lund Ærthøjs parcelhus i Aalborgbydelen Vejgaard. Når man har to små børn på to og fire år, skal der tænkes praktisk, når man pakker kufferter til en rejse, der kan vare helt op til 10 måneder. 

Men ikke nok med det: Anders og Louise skal også rydde huset, for de har lejet det ud. Til gengæld behøver de ikke bekymre sig om bilen: Den har de nemlig solgt.

Altsammen er forberedelser til en eventyrrejse, der begynder sidst i september, og som skal give dem et afbræk fra hverdagens hamsterhjul med madpakker og mødetider. 

Der er opbrud i arbejdslivet lige nu. Vi skifter job som aldrig før. Nogle bliver selvstændige, andre siger helt op. Anders og Louise Lund Ærthøj er blandt de sidste.

“Når man skal være på arbejdsmarkedet i så mange år, er det nok ikke så mærkeligt, at man mærker efter én eller flere gange i løbet af sit arbejdsliv,” siger Louise Lund Ærthøj.

Hun har sagt sit job hos vindmølleproducenten Siemens Gamesa op - og Anders Lund Ærthøj har sagt sit job på Professionshøjskolen UCN op.

Foto: Torben Hansen
Foto: Torben Hansen

De skal bruge de kommende ti måneder på en familierejse. Den begynder sidst i september - og behøver ikke nødvendigvis at slutte før august 2023, hvor børnene er indskrevet i børnehave igen. Det vil tiden - og rejseplanerne - vise.

Timingen er perfekt for den lille familie lige nu.

“Det er nu, vi har allermest travlt, fordi ungerne er små, og vi begge skal passe et fuldtidsjob. Så meget desto mere vigtigt er det at træde nogle skridt tilbage og give børnene noget nærvær - samtidig med, at vi også selv lige trækker vejret, siger Louise Lund Ærthøj og tilføjer:

“Vi forventer at skulle være på arbejdsmarked i mange år, og derfor giver det mening for os med en pause.”

Rejsen begynder i Malaysia. Derefter skal de bruge cirka en måned i Vietnam og en måned på Filippinerne, inden de lander i New Zealand, hvor de skal fejre jul.

Foto: Torben Hansen
Foto: Torben Hansen

Parret er godt klar over, at det kan lyde usikkert at rejse afsted med to så små børn, men de har begge rejst meget, og inden de fik børn, boede og arbejdede de eksempelvis et år i Bogota i Colombia.

“Lige siden vi fik børn, har vi snakket om, at vi godt kunne tænke os en længere rejse, hvor vi hiver mange måneder ud af kalenderen. Mange ting pegede så i retning af, at det skulle være lige nu,” siger Louise Lund Ærthøj.

Økonomisk hænger rejsen sammen, fordi parret udlejer deres hus og har penge på kontoen fra salget af bilen - og fra en rejse til Canada, der var bestilt og betalt, men som ikke blev til noget på grund af corona. 

Vi bruger begge turen til at mærke efter, hvad vi har lyst til, når vi kommer hjem. For det kan godt være rigtig svært, når man er i et job
Louise Ærthøj, mellem jobs

Og så skal Anders Lund Ærthøj have nogle studerende op til onlineeksamen i januar. Han passer derfor den del af sit arbejde undervejs og får løn i de første måneder. Ellers står dagligdagen på oplevelser og nye kulturer.

“Vi glæder os til at nyde familielivet og få en masse oplevelser og minder, som vi kan dele med børnene fremover”, siger Louise Lund Ærthøj.

På rejsen skal de også tænke over, hvad de gerne vil, når de kommer hjem.

Louise Lund Ærthøj har selv arbejdet hos Siemens Gamesa de seneste knap seks år. Først som business controller, siden i HR-afdelingen.

Derfør arbejdede hun som underviser hos Professionshøjskolen UCN, og det var her, hun og Anders mødte hinanden. Han har været underviser hos UCN de seneste 12 år.

“Vi bruger også turen til at mærke efter, hvad vi har lyst til, når vi kommer hjem. For det kan godt være rigtig svært, når man er i et job,” siger Louise Lund Ærthøj.

Foto: Torben Hansen
Foto: Torben Hansen

Hun leger selv med tanken om at gå efter en mindre, danskejet virksomhed, hvor der ikke er så langt fra mellem top og bund.

“Det kunne være spændende at arbejde et sted, hvor man er tættere på dét sted, hvor de store beslutninger bliver truffet,” siger hun.

Anders vil måske - efter 12 år i det offentlige - gå efter et job i det private. På rejsen vil de givetvis også være aktive i deres jobsøgning og kontakte virksomheder undervejs. 

Intet der dog sikkert endnu. Og ingen af dem har smækket med dørene på deres tidligere arbejdspladser. 

“Det kan godt være, det lyder naivt, men vi tror på det bedste og tænker, at der nok skal være et job til os begge i en eller anden form,” siger Louise Lund Ærthøj og tilføjer:

“Det kan også være, at vi ikke begge skal have fuldtidsjob, når vi kommer hjem. Der er mange scenarier og mange måder, vi kan strikke vores arbejdsliv sammen på.”

Louise Lund Ærthøj vil heller ikke afvise, at familien kunne have lyst til at rejse endnu engang, men ikke lige med det samme, for deres ældste skal begynde i skole i 2024.

“Men når begge børnene er begyndt i skole og har gået der et stykke tid, kan det meget vel være, at vi trænger til en pause igen - og har lyst til endnu et eventyr.”