Tilbage fra barsel? Her er samtalen, du skal tage med din chef
Tendenser

Tilbage fra barsel? Her er samtalen, du skal tage med din chef

Det er en ledelsesopgave at sikre, at medarbejdere får en god opstart på arbejde efter barsel – men medarbejderne kan også selv gøre meget for, at barslen bliver starten på et positivt kapitel i arbejdslivet, mener ekspert i strategisk barselshåndtering.

Foto: Privatfoto
30. august 2023

''Jeg kan ikke arbejde til klokken 17 hver dag, som jeg kunne før, men det betyder ikke, at jeg er mindre ambitiøs inden for den nye ramme, som jeg må tilrettelægge mit arbejdsliv efter. Jeg har selv nogle ideer til, hvordan vi kan få det til at gå op, men jeg vil meget gerne høre dine tanker først. Kan vi tage en samtale om det i næste uge?''

Jeg kan ikke få mig selv til at sige ordene til min leder, selvom jeg ville ønske, at jeg kunne.

Jeg er kommet tilbage efter 10 måneder på barsel, og føler mig mest af alt til besvær. Fordi jeg lige skal ind i det hele igen. Og fordi jeg nu har andre behov, der skal tages hensyn til.

Men ifølge Natalia Rogaczewska, der er stifter af VÆRDBAR, hvor hun rådgiver om strategisk håndtering af barsel, bør jeg sige sådan til min chef. 

For det vil gavne min transition fra at være på barsel til at være en arbejdende forælder, som hun kalder det. 

Men selvom jeg kan mærke, at jeg har behov for den forandring, så har jeg ikke lyst til at indrømme det.  Mest over for mig selv.

For jeg vil jo gerne være, som jeg var, før jeg gik på barsel. Men samtidig vil jeg også gerne kunne hente min datter inden klokken 16, så vi har et par gode timer, inden hun skal puttes. 

Bekymringerne og dilemmaerne får allerede min hjerne til at koge. Og jeg er kun én måned inde i mit nye (arbejds)liv. Så hvordan skal jeg holde de næste 18 år ud?

Den frustration formulerede jeg i et opslag på LinkedIn forleden. Og imens andre forældre i samme situation fortalte om deres erfaringer og bekymringer, var der også en kommentar, der skilte sig ud. 

Den var fra Natalia, der netop har udgivet bogen Barsel på Bundlinjen – styrk ligestilling og konkurrenceevne med bedre barselshåndtering.

Hendes kommentar var, at jeg ikke skal tilbage til det jeg var før barsel, men at jeg skal noget nyt qua det nye sted, jeg er i livet. Og at det jeg er efter min barsel, ikke er mindre værd end det jeg var før.

Kommentaren har siddet i mig lige siden. Men det er også lidt svært at tro på, hvad hun siger, når jeg igen er nødt til at smutte 15.30, eller gaber hele tiden, fordi jeg har sovet elendigt.

Så føler jeg mig mest bare til besvær.

Derfor bestemte jeg mig for at læse Natalias bog og efterfølgende tage en snak med hende om, hvad hun mente med den kommentar.  

For jeg har ikke lyst til, at jeg de næste mange år skal være tynget af den her ubalance i mit liv, hvor jeg konstant føler mig utilstrækkelig. I moderskabet og i arbejdslivet. 

Barsel skaber værdi

Den følelse er helt normal, forsikrer Natalia mig om. Desværre, tilføjer hun så.

''Fortællingen om, at barsel er dårligt for karrieren, er meget stærk. At barsel skulle skabe værdi for en arbejdsgiver, er derfor en fjern tanke for de fleste,'' siger hun.  

Mange kvinder oplever derfor at være ”bagud på point” når de vender tilbage til arbejdet efter en barsel.

Men fortællingen er langt fra sandheden, forklarer Natalia.

Både international forskning og hendes egne undersøgelser af knapt 300 barselsforløb, hun også præsenterer i bogen, viser et andet billede. Nemlig, at man udvikler værdifulde, personlige kompetencer under en barsel.

Det er dét budskab, Natalia arbejder for at få ud. 

Og mens vi taler, genkender jeg det, hun siger. At moderskabet har udvidet min identitet og mit perspektiv. For fagligt føler jeg mig ikke slået tilbage, nærmere tværtimod. Og det er faktisk kommet bag på mig. 

Så hvordan får jeg skabt en bedre balance i alt det andet?  

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?