André Rogaczewski: Vi skal ikke hælde penge efter problemerne – vi skal bruge vores medarbejdere smartere
Tendenser

André Rogaczewski: Vi skal ikke hælde penge efter problemerne – vi skal bruge vores medarbejdere smartere

Efter valgkampens tema om effektivisering i det offentlige er tiden måske moden til at bruge teknologi og medarbejdere smartere. Det håber Netcompanys CEO, André Rogaczewski, som selv har eksperimenteret på et nordjysk plejehjem. Læringen er lige så relevant for det private erhvervsliv.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
10. november 2022

“Folk sagde til mig, at jeg var bindegal. Du risikerer jo at fremstå som en idiot.

André Rogaczewski smiler, når han genkalder sig reaktionerne på det DR2-eksperiment, som han i 2017 valgte at deltage i.

Det er fem år siden, han trådte ind på plejehjemmet i Nørresundby med et tv-hold i nakken, men oplevelsen sidder stadig i ham. Den hektiske hverdag. De rigide systemer. Og eksperimentet, der beviste, at man med simple greb kan slippe for begge dele.

Den umiddelbare skepsis blev afløst af forundring, da dokumentaren rullede over tv-skærmene – men for Netcompanys CEO og medstifter var eksperimentet snarere en bekræftelse af, hvad han allerede vidste:

At det ofte er simple tanker og tiltag, der rent faktisk flytter noget – både i det private erhvervsliv og i det offentlige. Vi kan komme langt alene ved at fordele opgaverne i en organisation rigtigt. Og ved at bruge den eksisterende teknologi smartere.

Løsningen ligger sjældent i en trillebør med flere penge.

Eksperimentet i ældreplejen

Kan en IT-topchef bruge sine erfaringer fra det private erhvervsliv til at udfordre og forbedre ældreplejen i Danmark?

Det var udgangspunktet for DR2-dokumentaren ’Bossen og Plejehjemmet’, hvor André Rogaczewski brugte fire dage på Lindholm Plejehjem i Nørresundby. Målet var at frigive mere tid til kerneplejen – og den eneste betingelse var, at det ikke måtte koste en krone mere end hidtil.

I eksperimentet konstaterer André Rogaczewski, at hver medarbejder i gennemsnit bruger 25 procent af sin arbejdsdag på dokumentation og registrering ved en støvet stationær pc. Og hele 33 procent af en seks timers vagt.

“Den moderne sosu-assistent er lidt for meget kontorfunktionær,” lyder reaktionen fra IT-topchefen i dokumentaren.

André Rogaczewski sætter sig for, at informationerne skal registreres automatisk, mens de bliver indhentet hos plejehjemmets beboere. Han simulerer et nyt IT-system med stemmegenkendelse ved at udpege én medarbejder til at sidde ved computeren og indtaste de oplysninger, som hun via et headset får fra plejerne.

Prøv Vigeur 2 måneder
for kun 1 kr.


Vigeur portrætterer aktivt det nordjyske arbejdsliv gennem menneskelige fortællinger. Fyldt med personlighed, drive og mod på livet.

Start dit medlemskab nu

Dit medlemskab fortsætter automatisk efter prøveperioden til 99 kr. om måneden. Der er ingen binding, og du kan til enhver tid opsige med 5 dages varsel forud for udløb af den forudbetalte periode ved at kontakte vigeur@dnmh.dk.