De har ansat 200 det sidste år. Og Maria vil have mange flere til at vælge succesrig branche
Portræt

De har ansat 200 det sidste år. Og Maria vil have mange flere til at vælge succesrig branche

Maria Vinther Fenger og familien elsker at gøre tingene på deres egen måde. Også når det gælder rekruttering til deres branche, der buldrer afsted.

Foto: Caroline Bundgaard
17. marts 2023

Man mistænker at være kørt forkert, mens gruset knaser under dækkene, og den smalle vej snor sig dybere og dybere ind i skoven.

Men ved en lysning står et hvidpudset hus – og lidt længere bagved troner den pyramide, som siger alt om familien Fenger:

De er succesfulde inden for stål og vant til at arbejde i svært terræn. Forankrede lige her i Nordjylland og endda på samme adresse gennem 19 år. Og så insisterer de på at gøre tingene på deres helt egen måde.

Både i privaten, hvor familien har skiftet det hvidpudsede hus ud med pyramiden af stål og træ. Og i virksomheden Liftra, der laver kraner til vindmølleindustrien, som kan komme frem, hvor ingen andre kan.

Maria Fenger er lige kommet hjem fra Vietnam, da hun inviterer inden for i selskab med familiens brune labrador.

Denne gang var det næsten ren ferie, men i november 2022 fulgtes Maria og Per Fenger med kronprinsparret og Udenrigsministeriet rundt i Vietnam – sammen med flere af Danmarks markante spillere inden for vindenergi og energieffektivitet.

I virksomheden Liftra har de senest åbnet en afdeling i netop Vietnam, men hovedsædet ligger stadig i Aalborg, hvor 170 af virksomhedens 470 medarbejdere er ansat. Resten er fordelt i USA, Kina, Australien, Brasilien, Polen og Spanien.

Den eneste reelle udfordring? At blive ved med at skaffe kvalificeret arbejdskraft og nok kontorpladser til den buldrende succes.

Vi skal ikke male fanden på væggen – vi skal bare gøre os umage

Maria Fenger starter med at mane til besindighed, mens hun tager plads i dagens hjemmekontor.

Hun har set de analyser, der peger på, at Danmark i 2030 kommer til at mangle op mod 20.000 personer inden for ingeniørfaget, teknik og IT:

“Men det er jo mindst lige så kritisk med eksempelvis sygeplejersker og skolelærere. Alle klager over, at de mangler medarbejdere, men i Liftra er vi trods alt i en privilegeret situation. Og så må vi gøre det, så godt vi kan – og gøre os så attraktive, som vi overhovedet kan.”

Maria Fenger er åbenlyst engageret i verden omkring sig, men også ubekymret i en sådan grad, at skuldrene automatisk sænker sig lidt i hendes selskab.

Måske fordi hun er smittet af sine omgivelser, hvor to islandske heste går og nipper græs foran huset. Og måske fordi hun og Liftra har været ekstremt dygtige til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft.

“Vi har ansat 200 mennesker det sidste år, og kun enkelte positioner er vi udfordret på,” fortæller Maria Fenger.

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?