Det kan være hårdt at modtage afslag på afslag, når man søger et nyt job. Faktisk så hårdt, at man ligefrem kan blive stresset og miste selvtilliden af det.
I en undersøgelse foretaget af Danske A-kasser i 2021 svarer 41 procent af de ledige, at de i høj grad føler sig stresset. Undersøgelsen viser også, at 27 procent af de ledige føler, at de i høj grad har fået mindre selvtillid som ledige.
Så hvad kan man gøre for at holde modet oppe som ledig?
Man kan blandt andet huske sig selv på, at virkeligheden ikke altid er, som den ser ud til – og at der måske er mere hjælp at hente, end man lige tror.
Læs med herunder, hvor karrierecoach Dorthe Albæk fortæller om fire fakta, du kan trøste dig med som jobsøgende.
Et opslået job er ikke nødvendigvis et opslået job
”Mange virksomheder har retningslinjer om, at de skal opslå en offentlig jobannonce, hvis man skal ansætte en ny medarbejder – også selvom man allerede har fundet en intern, der skal have jobbet,” fortæller Dorthe Albæk og tilføjer, at det oftest sker på det offentlige arbejdsmarked.
Det kan være svært at gennemskue, om man er stødt på et job, der egentlig allerede er afsat, men Dorthe Albæk nævner to indikatorer:
”Hvis der er et eller andet mystisk og meget specifikt program, du skal kunne, som man ikke normalt støder på, eller som de selv har udviklet inden for organisationen, kan det være et tegn.”
”Det kan også være, at du søger inden for IT, men at der så i jobannoncen står, at du skal have erfaring som sygeplejerske.”
”Men hvis man ikke søger jobbet, så er man da i hvert fald 100 procent sikker på, at man ikke får det.”
Bare fordi der ikke er mange opslåede jobs, er der stadig mange, der mangler dig
Seks ud af ti stillinger på det private marked bliver aldrig slået op. Det viser en kandidatanalyse fra Konsulenthuset Ballisager. Stillingerne er altså usynlige for de jobsøgende, der benytter de almindelige kanaler.
Men hvordan søger man egentlig et usynligt job? Ifølge Dorthe Albæk skal man gå de alternative veje.
”Man kalder dem jo usynlige, fordi det ikke er alle, der kan se dem. Og man skal derfor anstrenge sig lidt mere for at lande et sådant job, for man finder dem ikke gennem de normale kanaler som Jobnet.dk,” siger hun.
De usynlige jobs bliver søgt gennem netværk, rekrutteringsfirmaer, på LinkedIn eller vikarfirmaer, fortæller Dorthe Albæk. Derudover kan man finde dem ved at oprette profiler på de virksomhedssider, som man er særligt interesseret i.
Dit netværk er altid meget større, end du tror
En kandidatanalyse fra konsulenthuset Ballisager viser, at 39 procent af de usynlige stillinger bliver besat gennem netværk. Derfor kan netværk være et afgørende led i jobsøgningen.
Men hvor stort er dit netværk egentlig?
Måske du opgør størrelsen på dit netværk ud fra antallet af kontakter på LinkedIn, mængden af mennesker, du ser i løbet af en måned eller antallet af dem, du faktisk har drukket en kop kaffe med.
I virkeligheden er det faktisk meget større, fortæller Dorthe Albæk.
”Nogen tror, at man får jobbet direkte via sit netværk, men så tager man altså fejl. Dit netværk er nærmere med til, at du er først til at høre om, at nogen søger en profil som dig.”
”Du skal se på det ligesom, at du jo også bruger dit netværks netværk, hvis du skal have en god tandlæge eller en daginstitution: Dit netværk fortæller dig om nogen i deres netværk, som kan hjælpe dig i din situation eller omvendt,” fortæller Dorthe Albæk.
Prøv Vigeur
Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.