Mille valgte udskældt universitetsuddannelse. Sådan fik hun direktørpost, før hun fyldte 30
Portræt

Mille valgte udskældt universitetsuddannelse. Sådan fik hun direktørpost, før hun fyldte 30

Som nyuddannet filosof havde Mille Lund Jensen et mål om at kunne kalde sig direktør, før hun fyldte 30 år. For at knuse fordommene og for at bevise, at menneskelige kompetencer også hører hjemme på direktionsgangen.

Foto: Caroline Bundgaard
25. november 2022

“Det er slemt nok at være nyuddannet humanist. Og så er jeg endda filosof.”

Mille Lund Jensen griner, mens hun fisker en cola ud af køleskabet på sin arbejdsplads i Aalborg.

Hun har hørt alle fordommene om at uddanne sig til arbejdsløshed, da hun læste anvendt filosofi og psykologi på Aalborg Universitet. Men kommentarerne prellede af på den unge akademiker, der i dag kan kalde sig HR-direktør i en IT-virksomhed med 255 medarbejdere.

Succesen tilskriver hun blandt andet de bias, hun selv har mødt.

Ingen ansætter nyuddannede humanister

Ved siden af universitetet arbejdede Mille Lund Jensen fuldtid som konsulent i Aalborg Kommune. Da hun i 2017 stod med sin kandidatgrad og flere års erhvervserfaring, forventede hun derfor også at kunne lande i rekrutteringsbranchen uden større besvær.

“Vi ansætter ikke nyuddannede humanister,” var imidlertid meldingen, når hun ringede til interessante virksomheder for at søge arbejde.

Hun smiler, når hun genkalder sig afvisningen fra rekrutteringsvirksomhederne.

I arbejder med mennesker, tænkte hun dengang. Få ting handler så meget om mennesker som rekruttering. Og så ansætter I ikke mennesker, hvis fineste force er at arbejde med mennesker?

Det gjorde Ole Middelhede, som har et rekrutteringsbureau i Aarhus. Han interesserede sig ikke synderligt meget for Milles uddannelse – men han bed mærke i, at hun havde fået høje karakterer og samtidig arbejdede fuldtid ved siden af studiet.

“For så måtte jeg jo kunne jonglere med mange bolde.”

Hun blev ansat i Ole Middelhedes rekrutteringsbureau og fik inden længe IT-virksomheden Norriq som kunde. Norriq i Aalborg, hvor Mille Lund Jensen i dag er HR-direktør.

Kan du ikke tjene penge, må du spare penge

For Mille Lund Jensens studiekammerater er historien ikke nødvendigvis den samme. Flere er landet i gode jobs – men dimittendledigheden er høj, og filosofistudiet er ofte genstand for hån i glødende kommentarspor.

Ifølge Mille Lund Jensen peger pilen to veje:

Hun mener, at forudindtagede virksomheder bidrager til arbejdsløshed blandt nyuddannede humanister – men anerkender også, at filosofi tiltrækker en bestemt type mennesker, som måske er særligt søgende i livet.

“Og skal vi fungere på arbejdsmarkedet, er vi nødt til at gå på kompromis med vores indre filosoffer. Det er ikke hver dag, jeg går og fortæller vores medarbejdere, hvad Sokrates sagde – faktisk aldrig – men jeg bruger de grundprincipper og menneskelige kompetencer, som jeg har fået fra studiet.”

Ifølge HR-direktøren bør mange humanister øve sig i at definere deres kompetencer og gøre det tydeligt for potentielle arbejdsgivere, hvilken værdi de skaber.

“Som humanist må man gøre sig klart, at man som udgangspunkt er en udgift for arbejdspladsen. At vi ikke nødvendigvis kan være dem, der tjener penge til virksomheden.”

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?