Er du eller din kollega ramt af bore-out? Her er adfærdsmønstrene
Q & A

Er du eller din kollega ramt af bore-out? Her er adfærdsmønstrene

Hvis du har en høj intelligens, er du i risiko for at blive ramt af bore-out. Læs her om adfærdsmønstrene hos en medarbejder med bore-out.

Foto: Diana Polekhina/Unsplash.com
29. juli 2022

Man siger, det er sundt at kede sig – men det er ikke altid sandt.

For du kan faktisk kede dig så meget i dit arbejde, at du får symptomer på både stress og depression.

Det fortæller Ann C. Schødt, som er specialist i fænomenet ”bore-out” – eller på dansk ”kronisk kedsomhed”.

”Man siger jo, at kloge mennesker aldrig keder sig. Så hvis man keder sig, kan man ikke være særligt klog – men det er faktisk omvendt,” fortæller Ann. C. Schødt og fortsætter:

”Det er især mere intelligente mennesker, der keder sig, fordi deres indlæringskurve er stejlere. Det vil sige, at når de har prøvet en opgave én eller to gange, så er den ikke udfordrende længere, og derfor begynder de allerede efter kort tid at kede sig.”

Medarbejdere, der er ramt af kronisk kedsomhed, er kendetegnet ved at have en særlig adfærd, hvor de forsøger at skjule deres kedsomhed og mangel på opgaver.

Læs med og se, om du kan genkende dig selv eller en kollega – og hvad du i så fald skal sige til din chef.

Hvad kendetegner en medarbejder, som er ramt af kronisk kedsomhed?

”Det kan være vanskeligt som kollega eller chef at få øje på en medarbejder, der er ramt af kronisk kedsomhed.

Men et kendetegn kan eksempelvis være, at medarbejderen strækker sine opgaver. Han eller hun forsøger altså at skjule, at der ikke er nok at lave. Derfor kan det være svært at opdage.

Derudover kan medarbejderen finde på at besvare private mails i sin arbejdstid og løse private ting og sager. Det kan være, medarbejderen lige er inde at tjekke boliger eller indkøbslisten. Det kan være svært for chefen at opdage, fordi medarbejderen skifter skærmbillede, når chefen er i nærheden."

"Et andet tegn kan være, at medarbejderen er lidt rastløs og kan have svært ved at koncentrere sig om sine opgaver, fordi de bliver for trivielle.

Medarbejderen savner udfordringer, men når han eller hun spørger chefen, om der er mere at lave, får medarbejderen bare flere kedelige opgaver, fordi chefen ikke selv har lyst til at videregive de spændende opgaver.

Der er også nogle medarbejdere, som prøver at få det til at se ud, som om de har travlt, og så, fordi de har dårlig samvittighed over ikke at have lavet særlig meget, kan de finde på at tale privat i arbejdstiden, eller lade som om de er nødt til at blive i frokostpausen, fordi de jo har så meget, de skal have gjort. Så de forsøger at se enormt travle ud og virke som om de har vildt mange opgaver.”

Så man er selv ret bevidst om, at man har for få udfordrende opgaver?

”Man er bevidst om, at man keder sig, og at man savner udfordringer. Men problemet kan være, at chefen ikke har forståelse for det. At når man har sagt det til sin chef, så er man ikke blevet hørt. Det gør, at der er en del, som lider under det – og også gør det i al for lang tid.”

Så det er i virkeligheden kun medarbejderen selv, der ved det?

”Ja, det er kun dem selv, der ved det. Men man kan udbrede kendskabet til det.

Hvis man er hårdt ramt af kronisk kedsomhed, kan symptomerne begynde at ligne stress eller udbrændthed – fordi du bliver mere og mere drænet for energi hver gang, du går på arbejde.

Det kan være, at du har alt for mange skift på dit CV, fordi du netop hurtigt kommer til at kede dig, og nu forsøger du at holde ud lidt endnu for ikke at ødelægge dit CV helt.

Problemet kan også være, du gerne vil noget andet og har lyst til at søge væk, men måske er det mange år siden, du har opdateret dit CV, eller du har så specifikke erfaringer inden for en branche, at det kan være svært at skifte job. Hvis du har været ramt af kronisk kedsomhed i længere tid, kan du komme i tvivl om dine evner."

"Kronisk kedsomhed går også ud over selvtilliden i forhold til at søge noget andet, og så brænder du simpelthen ikke igennem til jobsamtalen. Så kommer du til at fokusere for meget på, at du skal væk fra dit kedelige job, fremfor at du er interesseret i det, en potentiel ny arbejdsgiver kan give dig. Og det er jo det sidste, virksomhederne søger, og derfor kommer du simpelthen ikke i betragtning.

I mit arbejde kan jeg se, at man som oftest har lav fysisk og mental energi, og så har man også ofte lavt humør, stabilitet og optimisme – netop fordi man føler, man har malet sig selv ind i et hjørne og ikke kan forestille sig, hvordan man skal komme ud af det eller komme væk fra jobbet, som man ikke trives i.”

Hvis ansvar er det, at man ikke bliver ramt af kronisk kedsomhed?

”Din chef kan ikke vide det, hvis du ikke fortæller det. Men omvendt hvis du har fortalt det til din leder, så har han eller hun et rigtigt stort ansvar for at sikre, at du trives, og at du får de udfordringer, du gerne vil have eller har brug for.”

Hvordan tager man den samtale med sin chef, hvis man lider af kedsomhed i jobbet?

”Man skal ikke bare sige, at man keder sig i sit job. Jeg ville nok formulere det lidt anderledes.

Jeg ville i stedet sige, at nu har jeg arbejdet med dette job i lang tid, og jeg har haft disse opgaver, og jeg kunne nu rigtig godt tænke mig at få nogle flere udfordringer og prøve kræfter med noget andet.

Hvis man starter med at sige, at man keder sig, kan det godt virke lidt offensivt.”

Er du i tvivl, om du er ramt af kronisk kedsomhed?

Tag testen her og få svaret.