Sådan slipper du følelsen af at være en impostor
Den enkle guide

Sådan slipper du følelsen af at være en impostor

Hvis du er introvert, har en høj IQ eller en overdreven ydmyghed er du i højere risiko for at føle dig som en impostor. Så hvordan slipper du af med følelsen? Det giver vi dig guiden til her.

Foto: Unsplash.com
20. juli 2022

I sidste uge kunne forfatter og foredragsholder Ann C. Schødt fortælle, at impostor-fænomenet er en slags professionelt mindreværdskompleks, som kan give dig en følelse af, at du snyder eller bluffer.

Fænomenet rammer ofte dig, der har en høj IQ, en overdreven ydmyghed eller er introvert.

Ifølge Ann C. Schødt er der flere ting, du kan gøre af at komme af med følelsen. Det afhænger dog af din grad af imposter-følelsen.

Få her Ann C. Schødts guide til, hvordan du slipper følelsen af at være en impostor.

Tal om det

”Hvis du er bange for at blive afsløret, kan det være beroligende at tale med nogen, du har tillid til og føler dig tryg ved, om de følelser, du har. På den måde kan du finde frem til, at du langt fra er den eneste, der går med dem.”

Tag en chance

”Du skal tage en chance hver dag. Ikke en stor chance, men en lille en. Hvis du holder dig tilbage til møder, kan du øve dig i at tage nye chancer – eksempelvis ved at stille spørgsmål på møderne. På den måde kan du give dig selv en lille daglig udfordring, som kan hjælpe dig med at opbygge selvtillid.”

Bær over med dig selv

”Bær over med dig selv. Der er en tendens til, at impostor-ramte har vildt høje forventninger til sig selv. Derfor kan det være en god ide at tale med din chef om, hvad han eller hun konkret forventer, at du gør i forhold til opgaven. Når du så har lavet noget på opgaven, kan du gå til din leder og spørge, hvad han eller hun synes ind til videre.

Noget af det, der gælder for impostor-ramte er, at de ikke har nogen fornemmelse af, hvornår noget er godt nok. Det kan være, din chef synes, det er godt nok, så du faktisk ikke behøver perfektionere mere på det. Impostor-ramte kan blive ved i en uendelighed, fordi de ikke har nogen fornemmelse for, hvornår det er godt nok.”

Få skriftlig feedback

”Få skriftlig feedback fra personer, du godt kan lide. På den måde får du afstemt dit selvbillede med, hvad andre oplever. Det er vigtigt, at det er fra personer, du godt kan lide og som ikke kritiserer dig, fordi det er du rimelig god til selv.

Feedbacken skal være skriftlig, for så kan du læse det igen. Hvis folk bare giver den mundtlig, kan du ikke høre eller huske det, fordi du ikke kan internalisere ros og anerkendelse, da du ikke kan genkende det i dig selv.”

Tag en IQ-test

”Endeligt kan du tage en IQ-test, fordi den er relativt faktuelt. Du kan selvfølgelig have en dårlig dag, hvor du scorer lavt, men scorer du højt, er det sådan, det er. Der er rigtig mange begavede mennesker, der ikke selv ved, at de er intelligente, og netop derfor er ramte af impostor-fænomenet.”

Er du i tvivl, om du har en grad af impostor-fænomenet? Find testen her.